Τελευταία νέα
Ολυμπιακός: «Πρέπει να κερδίσουμε» τη Ναϊμέγκεν, είπε ο Μεντιλίμπαρ που παραδέχθηκε πως «ήμασταν κακοί στο πρώτο ματς» Ρωσία: Το Ανώτατο Δικαστήριο μπλοκάρει τη συμμετοχή κόμματος της αντιπολίτευσης στις εκλογές Παναθηναϊκός: Πίστη Νίστρουπ για την πρόκριση – «Θα κάνουμε τα πάντα για τη νίκη» Κυψέλη: Οργή κατοίκων για δημοσίευμα σχετικά με τις ζημιές από τα έργα του Μετρό: «Ψεύδη και απόκρυψη στοιχείων» «Χτύπημα» Πολάκη σε Άδωνη για το Βενιζέλειο: «Κουρτίνα δεν υπήρξε για να την τραβήξουν οι εργαζόμενοι» Σκιάθος: Τουρίστρια υπέστη κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις από το ρεύμα αέρος που προκάλεσαν τουρμπίνες αεροπλάνου Βενιζέλειο Νοσοκομείο: Κατέρρευσε τμήμα της οροφής σε γραφείο γιατρών – Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι Tupac: Nέα δίκη τριάντα χρόνια μετά τη δολοφονία του ράπερ – Στο εδώλιο αρχηγός συμμορίας Κολομβία: Δραματικές ώρες μετά τον σεισμό των 7,4 Ρίχτερ – Εκατόμβη νεκρών, δεκάδες εγκλωβισμένοι στα ερείπια [εικόνες-βίντεο] Βρετανία: Σχεδόν τα τρία τέταρτα της Αγγλίας σε κατάσταση ξηρασίας Φωτιά στην Αττικοβοιωτία: Διασώθηκαν 282 πυρόπληκτα ζώα Αδειάζουν τα ποτάμια, ματώνει η οικονομία: Πώς η λειψυδρία φέρνει αλυσιδωτές συνέπειες στην Ευρώπη
Efsyn.gr

Επιστολή Σάντερς σε τεχνολογικούς κολοσσούς: Ζητά παύση ανάπτυξης του ΑΙ: «Δεν είναι αργά να αποφύγουμε την καταστροφή»

Με μια ενέργεια που προκαλεί παγκόσμια αίσθηση, ο Αμερικανός γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς προέτρεψε κορυφαίους διευθύνοντες συμβούλους σε εταιρείες – κολοσσούς της τεχνητής νοημοσύνης, να διακόψουν προσωρινά την ανάπτυξη του AI.
Σε διαφορετική περίπτωση, προειδοποιεί ότι θα παρέμβουν οι νομοθέτες στο Κογκρέσο.
Με την ενέργειά του αυτή, ο Σάντερς ανεβάζει τον πήχη στη βιομηχανία Τεχνητής Νοημοσύνης εν όψει των ενδιάμεσων αμερικανικών εκλογών.
Με επιστολή του που κοινοποιήθηκε πρώτα στο Axios, ο Σάντερς απευθύνθηκε προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, τον επικεφαλής της Anthropic, Ντάριο Αμοντέι, και τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ της Meta, λέγοντας τα εξής: «Κύριε Άλτμαν, κύριε Αμοντέι και κύριε Ζάκερμπεργκ: Προς το συμφέρον της ανθρωπότητας, τηρήστε τα λόγια σας. Διακόψτε προσωρινά την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Δεν είναι πολύ αργά για να αποφύγουμε την καταστροφή. Σταματήστε να κατασκευάζετε μηχανές που οι άνθρωποι δεν μπορούν να ελέγξουν».
Και τόνισε: «Επιτρέψτε μου να είμαι πολύ σαφής: Εάν δεν λάβετε τα κατάλληλα μέτρα τώρα, θα το κάνουμε εγώ και οι συνάδελφοί μου στη Γερουσία των ΗΠΑ».
«Τεχνολογία που κανείς δεν μπορεί να ελέγξει πλήρως»
Ο Σάντερς επικαλέστηκε προηγούμενες ανακοινώσεις των εταιρειών που ανέφεραν πως θα σταματούσαν ή θα έπαυαν προσωρινά την ανάπτυξη εάν τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης τους γίνονταν πολύ επικίνδυνα για να ελεγχθούν με ασφάλεια.
«Σε μια στιγμή που έχουμε δει την απώλεια ελέγχου από τον άνθρωπο και τη δημιουργία δυνητικά επικίνδυνων ιών, οι εταιρείες σας εξακολουθούν να τρέχουν μπροστά – επενδύοντας δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε μια τεχνολογία που κανείς δεν μπορεί να κατανοήσει, να προβλέψει ή να ελέγξει πλήρως», δήλωσε ο Σάντερς.
Οι εύλογες ανησυχίες
Οι ραγδαίες εξελίξεις στις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης έχουν προκαλέσει νέο συναγερμό τις τελευταίες εβδομάδες, αφού οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την τεχνητή νοημοσύνη για την ανάπτυξη νέων ιών και οι Meta, OpenAI και Anthropic ανέφεραν περιστατικά στα οποία τα μοντέλα έγιναν ανεξέλεγκατα. Ο Σάντερς ανέφερε και τις δύο εξελίξεις στην επιστολή του.
Την περασμένη εβδομάδα, η OpenAI επέλεξε να επιβραδύνει την κυκλοφορία του τελευταίου μοντέλου Astra.
Περισσότεροι από 1.200 υπάλληλοι σε κορυφαίες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης καλούν την κυβέρνηση των ΗΠΑ να υποστηρίξει μια διεθνή προσπάθεια για την επιτάχυνση της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης.
Εκτιμάται ότι οι προσπάθειες για το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης, όπως αυτή που κάνει ένας προοδευτικός πολιτικός όπως ο Σάντερς, είναι απίθανο να συγκεντρώσουν αρκετή υποστήριξη σε αυτό το Κογκρέσο και να γίνουν νόμος των ΗΠΑ.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...