Τελευταία νέα
Στη δίνη της κακοκαιρίας παραμένει η Κρήτη – Τεράστιες καταστροφές, ανησυχία για τους οκτώ εγκλωβισμένους ΕΛ.Α.Σ κατά Μητσοτάκη: «Αντί για αγκαλιές με τον Νετανιάχου, δράση στον ΟΗΕ για τη Γάζα και τους Χριστιανούς» Ιωάννα Λαλιώτου της ΕΛ.Α.Σ: Το κόστος σπουδών αποκλείει νέους από τα περιφερειακά πανεπιστήμια Αλέξης Τσίπρας στο Μουσείο Γουλανδρή – Η επίσκεψη στην έκθεση του Γιάννη Ψυχοπαίδη και το βραβείο με τον Ζάεφ 2019-2026: “Γαλάζια μαργαριτάρια” αλαζονείας και κυνισμού υπουργών και βουλευτών Υεμένη: Μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση κατά των Χούθι – Οι αντάρτες λένε ότι έπληξαν εγκαταστάσεις της Saudi Aramco Θαλάσσιος συνωστισμός “Πυρά” της αντιπολίτευσης με αφορμή την ανάρτηση του Κ. Μητσοτάκη Ραχιτικές δικαιολογίες, πυώδεις θεωρίες Θ. Δαβάκης στην 107η επέτειο απελευθέρωσης της Ξάνθης: Χρέος μας η διατήρηση της ιστορικής μνήμης Χωρίς εθνική πυξίδα ΕΛ.Α.Σ.: «Πέρασαν στο πανεπιστήμιο, αλλά δεν μπορούν να σπουδάσουν» – Πυρά κατά Μητσοτάκη για το κόστος διαβίωσης
Efsyn.gr

Συμφωνία Ρωσίας – Συρίας για τις στρατιωτικές βάσεις: Κάποιες ρωσικές δυνάμεις θα παραμείνουν στη χώρα

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη Συρία για το μέλλον των στρατιωτικών βάσεων στη χώρα θα ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, ενώ συριακή πηγή δήλωσε ότι ορισμένες ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις θα παραμείνουν ακόμη στην χώρα βάσει της συμφωνίας.
Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Συρίας επικαλούμενο σημερινή ανακοίνωση του συριακού υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρει ότι Συρία και Ρωσία κατέληξαν σε μνημόνιο κατανόησης που θα καθορίσει το μέλλον των ρωσικών βάσεων στην Ταρτούς και Χμεϊμίμ. Το μέλλον των βάσεων κατέστη αβέβαιο, μετά την ανατροπή του συμμάχου της Μόσχας, πρώην προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ που εγκατέλειψε την χώρα το 2024. Το μνημόνιο κατανόησης επακολούθησε μετά από 18 μήνες εντατικών διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας το συριακό κράτος θα αναλάβει την διαχείριση των πολιτικών εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου Χμεϊμίμ και του εμπορικού προβλήτα στο λιμάνι της Ταρτούς, επιτρέποντας τους να ενσωματωθούν σταδιακά στην πολιτική διοίκηση της χώρας. Οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις θα μετατραπούν σε κέντρα κοινής εκπαίδευσης, ενώ η διαδικασία αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός τριών μηνών.
Συριακή πηγή που γνωρίζει τους όρους της συμφωνίας ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα εξακολουθήσουν να σταθμεύουν στα νέα κέντρα εκπαίδευσης, χωρίς όμως να προβεί σε λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό των στρατιωτών που θα βρίσκονται εκεί.
Το κρατικό ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS ανέφερε ότι η Ρωσία θα επαναλειτουργήσει το πολιτιστικό της κέντρο στη Δαμασκό — το λεγόμενο «Ρωσικό Σπίτι» — μετά από συνομιλίες που πραγματοποίησε ρωσική αντιπροσωπεία με συριακούς αξιωματούχους κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Η Ρωσία, η οποία χορήγησε άσυλο στον Άσαντ και την οικογένειά του, θεωρεί ότι οι βάσεις αυτές της προσδίδουν γεωπολιτική επιρροή στη Μέση Ανατολή και ενισχύουν την ικανότητά της να προβάλλει τη δύναμή της στην περιοχή, σε ολόκληρη τη Μεσόγειο και στην Αφρική. Η βάση στην Ταρτούς αποτελεί το μοναδικό μεσογειακό κέντρο επισκευών και ανεφοδιασμού της Ρωσίας, ενώ η Μόσχα έχει χρησιμοποιήσει τη Συρία ως σταθμό αναχώρησης για τη μεταφορά στρατιωτικών δυνάμεων της προς και από την Αφρική.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...