Τέσσερα μέλη του πληρώματος μικρού φορτηγού πλοίου σκοτώθηκαν σε επίθεση που φέρεται να εξαπέλυσαν οι υποστηριζόμενες από το Ιράν δυνάμεις των Χούθι της Υεμένης στο στενό του Μπαμπ ελ-Μαντέμπ στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων επλήγη από πύραυλο ανοικτά του Πακιστάν, στον Κόλπο του Ομάν, σε επίθεση που φέρεται να πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ.
Το χτύπημα στην Ερυθρά Θάλασσα
Εάν επιβεβαιωθούν οι νεκροί στο αιγυπτιακής ιδιοκτησίας Tihamah, θα είναι οι πρώτοι θάνατοι από πλήγμα των Χούθι σε πλοίο, αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος στο Ιράν στις 28 Φεβρουαρίου. Οι Χούθι δεν έχουν αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Τρεις Πακιστανοί και ένας Ινδονήσιος έχασαν τη ζωή τους, ανέφερε το υπουργείο Μεταφορών της Υεμένης, προσθέτοντας ότι το πλήρωμα έχασε τον έλεγχο του σκάφους μετά την επίθεση. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές της Υεμένης, τρεις υπάλληλοι της ακτοφυλακής τραυματίστηκαν όταν έγιναν στόχος ενός drone ενώ προσπαθούσαν να διασώσουν το πλήρωμα.
Οι Χούθι κήρυξαν θαλάσσιο αποκλεισμό εναντίον της Σαουδικής Αραβίας στην Ερυθρά Θάλασσα στις 20 Ιουλίου αντιδρώντας στη σαουδαραβική πολιορκία όπως την αποκαλούν. Το Ριάντ αρνείται ότι η Υεμένη τελεί υπό πολιορκία.
Το πλοίο επλήγη από άγνωστο βλήμα, σύμφωνα με αναφορά που έλαβε η βρετανική υπηρεσία για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας UKMTO, που υπάγεται στο υπουργείο Άμυνας. Το περιστατικό σημειώθηκε ενόσω το πλοίο ήταν αγκυροβολημένο βορειοανατολικά του νησιού Περμ, στην Υεμένη, ανέφερε ο όμιλος θαλάσσιας ασφάλειας Ambrey.
Πύραυλος κατά πλοίου στον Κόλπο του Ομάν
Σε ένα άλλο περιστατικό, το υπό παναμαϊκή σημαία πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Vela Nova χτυπήθηκε από πύραυλο ενώ έπλεε στον Κόλπο του Ομάν, δήλωσαν πηγές ναυτικής ασφάλειας στο Reuters.
Η Wall Street Journal ανέφερε πως το πλοίο δέχτηκε επίθεση από αμερικανικό ελικόπτερο, το οποίο εκτόξευσε πύραυλο Hellfire στο πηδάλιο του πλοίου, αφότου αυτό είχε προσπαθήσει να αποφύγει τον ναυτικό αποκλεισμό που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στα ιρανικά λιμάνια. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο από το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM).
Εφόσον επιβεβαιωθεί θα είναι το 12ο πλοίο στο οποίο επιτίθενται δυνάμεις των ΗΠΑ αφότου ανακοίνωσαν τον αποκλεισμό των ιρανικών λιμανιών τον Απρίλιο και το τρίτο αφότου ο αποκλεισμός επιβλήθηκε και πάλι στις 14 Ιουλίου.
Το πλοίο φέρεται να επλήγη περίπου 71 ναυτικά μίλια ανοικτά των ακτών του Πακιστάν, ανέφεραν η βρετανική εταιρεία διαχείρισης ναυτιλιακών κινδύνων Vanguard και μία πηγή ναυτιλιακής ασφάλειας.
Η UKMTO ανέφερε επίσης ότι έλαβε αναφορά για ένα συμβάν με πλοίο εμπορευματοκιβωτίων και στρατιωτικές δυνάμεις.
Διαβάστε περισσότερα
Efsyn.gr
