Τελευταία νέα
Η κακοκαιρία «σφυροκοπά» την Κρήτη: Χείμαρροι οι δρόμοι, εγκλωβισμοί και μπαράζ 112 [εικόνες – βίντεο] Κουφονικολάκου: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποτελεί παράγοντα αποσταθεροποίησης στη χώρα» – Τι είπε για ακρίβεια, ελληνοτουρκικά και Φλωρίδη Γιάννης Ιωαννίδης (Stanford): Η Ελλάδα «έχει κατακλυστεί από “νούμερα- αχρηστοκράτες” Επέτειος ίδρυσης ΝΔ: Εκπλήξεις “virtual reality”, απουσίες, αιχμές-Τα μηνύματα Μητσοτάκη για προεκλογική συσπείρωση Το μυστικό της «μακροζωίας» μέσω των συμβάσεων με το Πανεπιστήμιο – Στο μικροσκόπιο το ιατρείο της συζύγου Χατζηδάκη Μαξίμου για Σαμαρά: «Η καλύτερη απάντηση για το θέμα των κειμηλίων είναι η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου» Ο Μάρκο Ρούμπιο στηρίζει την Κίμπερλι Γκιλφόιλ – «Ο Πρόεδρος Τραμπ και εγώ εκτιμούμε ιδιαίτερα την ηγεσία της στην περιοχή» Κουφονικολάκου: Παράγοντας αποσταθεροποίησης η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε όλα τα επίπεδα ΕΛΑΣ: Ερωτήματα προς την κυβέρνηση για τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα Θεώνη Κουφονικολάκου: Η κυβέρνηση δεν θέλει να συγκρουστεί με την αισχροκέρδεια Μήνυμα στήριξης Ρούμπιο σε Γκίλφοϊλ: «Αποτελεσματική υποστηρίκτρια της ατζέντας Τραμπ σε Ελλάδα και Ευρώπη» Νέα πυρά Σαμαρά με κριτική για τα εθνικά- Άμεση η απάντηση Μαξίμου
Moneypress.gr

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Ισχυρή ανάκαμψη το β’ τρίμηνο – Στο 29% του παγκόσμιου στόλου πωλήσεων το 2026

Παρά το δύσκολο πλαίσιο για την παγκόσμια αγορά αυτοκινήτων, οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων σημείωσαν ραγδαία άνοδο το β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς η ενεργειακή κρίση που πυροδότησε ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή έφερε εκ νέου στο προσκήνιο τη μεταβλητότητα των τιμών των καυσίμων, σύμφωνα με νέα έκθεση του ΙΕΑ.
Οι παγκόσμιες πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων σημείωσαν πτώση το α’ τρίμηνο του 2026. Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση, ανέκαμψαν απότομα το β’ τρίμηνο.
Στην Αυστραλία, τη Βραζιλία, την Ινδία, την Κορέα και το Βιετνάμ οι πωλήσεις σχεδόν διπλασιάστηκαν μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2025. Συνολικά, περισσότερες από 90 χώρες κατέγραψαν ετήσια αύξηση στις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων κατά το α’ εξάμηνο του 2026.
Ως αποτέλεσμα αυτής της δυναμικής – σε συνδυασμό με τη νέα και συνεχιζόμενη πολιτική στήριξη σε διάφορες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, της Λατινικής Αμερικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας – οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων αναμένεται πλέον να φτάσουν το 29% των συνολικών πωλήσεων αυτοκινήτων παγκοσμίως το 2026.
Παρά ταύτα, σύμφωνα με την έκθεση, η υποτονική αγορά αυτοκινήτων στην Κίνα θα επηρεάσει αρνητικά τις παγκόσμιες πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων καθ’ όλη τη διάρκεια του 2026. Για πρώτη φορά αυτή τη δεκαετία, οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Κίνα αναμένεται να παραμείνουν στάσιμες σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ακόμη και αν πάνω από το 60% των συνολικών πωλήσεων αυτοκινήτων αναμένεται να αφορά ηλεκτρικά οχήματα – ένα ιστορικό υψηλό.
Ωστόσο, υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω αύξησης των παγκόσμιων πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Κατά το α’ εξάμηνο του 2026, οι εξαγωγές ηλεκτρικών αυτοκινήτων από την Κίνα σχεδόν ισοφάρισαν το σύνολο του 2025. Η έκθεση του ΙΕΑ εκτιμά ότι περίπου τα 2/3 αυτών των ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχουν ήδη πωληθεί. Μαζί με τις απούλητες εξαγωγές των προηγούμενων μηνών, αυτό αφήνει περισσότερα από 1 εκατομμύριο αυτοκίνητα διαθέσιμα προς πώληση στις παγκόσμιες αγορές.
Παράλληλα, η αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων, έναν τομέα στον οποίο οι κινεζικοί κατασκευαστές έχουν εδραιώσει μια ιδιαίτερα ισχυρή ανταγωνιστική θέση, αναμένεται να εντείνει τον ανταγωνισμό για τους καθιερωμένους κατασκευαστές αυτοκινήτων. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στις αναδυόμενες αγορές, όπου οι εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων συνεχίζουν να αυξάνονται ραγδαία, σύμφωνα με την έκθεση.
Δεδομένου ότι η Κίνα και άλλες αναδυόμενες οικονομίες αναμένεται να αντιπροσωπεύουν περίπου το 60% της παγκόσμιας ζήτησης αυτοκινήτων κατά την επόμενη δεκαετία, η επιτυχία σε αυτές τις αγορές θα καθορίζει όλο και περισσότερο τη μελλοντική ηγετική θέση στην αγορά.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...