Ευθεία επίθεση κατά του ΔΕΔΔΗΕ, της διαχείρισης της κλιματικής κρίσης και της υπερβάλλουσας φορολογίας εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΕΛΑΣ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια του τρίτου μέρους της συνέντευξής του στο in.gr. Ειδικότερα, σημείωσε πως, αν και η κλιματική κρίση πλήττει εξίσου χώρες όπως η Τουρκία και η Ιταλία, στην Ελλάδα τα καμένα δάση έχουν αυξηθεί κατά 330% τα τελευταία έξι χρόνια, ξεπερνώντας σε έκταση τα 4,5 εκατομμύρια στρέμματα. Στην Τουρκία, η αύξηση περιορίζεται στο 70% και στην Ιταλία μόλις στο 90%, ενώ στην Πορτογαλία παρατηρήθηκε μείωση των καμένων δασών κατά 15% την τελευταία εξαετία.
Ο κ. Τσίπρας απέδωσε αυτή την απόκλιση στην αποτελεσματική απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από άλλες ευρωπαϊκές χώρες για την οργάνωση Πολιτικής Προστασίας και πυροπροστασίας. Αντιθέτως, επισήμανε ότι ούτε το 1/10 των εξοπλιστικών δαπανών δεν κατευθύνθηκε σε πτητικά μέσα, όπως Canadair και Agusta Bell, αλλά αποκλειστικά σε Rafale και F-16, με αποτέλεσμα η χώρα να συνεχίζει να ενοικιάζει ελικόπτερα.
Στο μέτωπο της ενέργειας και υποδομών, κατηγόρησε την κυβέρνηση για τη στρατηγική της στον ΔΕΔΔΗΕ, τονίζοντας ότι έλαβε 187 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την υπογειοποίηση του δικτύου. Όπως ανέφερε, η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ αυξάνει συνεχώς τα πάγια στους λογαριασμούς του ρεύματος, χωρίς ωστόσο να έχει προχωρήσει στο κρίσιμο έργο της υπογειοποίησης των καλωδίων για την αποτροπή πυρκαγιών. «Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ιδιωτικοποιηθεί την περίοδο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Έχει έρθει ένα αυστραλιανό fund, έχει πάρει το 49% και εισπράττει μερίσματα», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι φέτος διανεμήθηκαν 100 εκατομμύρια ευρώ. Επέκρινε, επιπλέον, την απόφαση της επιχείρησης να διαθέσει 168 εκατομμύρια ευρώ για αγορά κτιρίου γραφείων από την Demand, χαρακτηρίζοντας την κίνηση ως «real estate» εις βάρος των χρημάτων του ελληνικού λαού και των πραγματικών αναγκών του δικτύου.
Αναφορικά με τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, υπογράμμισε ότι τα δίκτυα αποτελούν δημόσια περιουσία και πρέπει να παραμείνουν υπό αυστηρό δημόσιο έλεγχο, βάζοντας όριο στην αξιοποίησή τους για ιδιωτική κερδοφορία, όπως απαιτείται και στην ενέργεια. Σχολιάζοντας τη μεταφορά των δημοτικών επιχειρήσεων στις ΔΕΥΑΘ και ΔΕΥΑΠ, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του, κάνοντας λόγο για συγκαλυμμένο σχέδιο ιδιωτικοποίησης του νερού.
Στον τομέα της παιδείας και της λειτουργίας των ιδιωτικών πανεπιστημίων, επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του για στήριξη της δημόσιας εκπαίδευσης, αναγνωρίζοντας ωστόσο την ανάγκη ρεαλισμού και σεβασμού απέναντι στις δικαστικές αποφάσεις, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά λαϊκών και μεσαίων οικογενειών αναμένεται να φοιτήσουν σε αυτά τα ιδρύματα. Προανήγγειλε, ωστόσο, την αλλαγή του νόμου Πιερρακάκη, δεσμευόμενος για τη θέσπιση ενός αυστηρού νόμου-πλαισίου που θα διασφαλίζει τον απολύτως μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα των ιδρυμάτων. Στόχος είναι η εξασφάλιση ισονομίας, ίσων ευκαιριών εισαγωγής για κάθε Έλληνα πολίτη και ενός ελάχιστου επιπέδου σπουδών («πάτωμα») για την λειτουργία τους.
Τέλος, ο κ. Τσίπρας άσκησε δριμεία κριτική στη φορολογική πολιτική, επικαλούμενος επίσημα στοιχεία της Eurostat που καταγράφουν αύξηση εσόδων κατά 8 δισεκατομμύρια ευρώ από τον ΦΠΑ και 10 δισεκατομμύρια ευρώ από τη φορολογία εισοδήματος. Κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι έχει αυξήσει το φορολογικό βάρος κατανέμοντάς το δυσανάλογα στην κοινωνία, στηλιτεύοντας παράλληλα τις «σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές στον μεγάλο πλούτο». Κατέληξε τονίζοντας την επιτακτική ανάγκη για ένα δίκαιο και προοδευτικό φορολογικό σύστημα που θα αποκαταστήσει άμεσα αυτές τις ακραίες αδικίες.
The post Α. Τσίπρας: Φορολογούμε τον πλούτο για κοινωνική δικαιοσύνη appeared first on The Indicator.
Διαβάστε περισσότερα
Indicator.gr
