Τελευταία νέα
Σκέρτσος: Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουμε παραδώσει ένα καινούριο ΟΑΚΑ Η Eurovision αλλάζει τους κανόνες του διαγωνισμού – Τι ισχύει για τις χώρες που είναι σε εμπόλεμη κατάσταση Παρέμβαση στο Κογκρέσο υπέρ του καλωδίου Ελλάδας-Κύπρου- Η σύνδεση με τον IMEC Θέουτα: Νέος γύρος fake news στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – Το Μαρόκο λαμβάνει μέτρα Αμερικανικά ΜΜΕ προσφεύγουν στη δικαιοσύνη κατά του Τραμπ: Τους χρεώνει τις αναρτήσεις στο Truth Social ΗΠΑ: Παρέμβαση στο Κογκρέσο υπέρ της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ Νέο e-Ειδικό Ληξιαρχείο: Έτσι θα καταχωρούν ληξιαρχικές πράξεις οι απόδημοι Έλληνες Άκης Σκέρτσος: Καινούργιο το ΟΑΚΑ έως το τέλος Σεπτεμβρίου – Ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακαίνισης του εμβληματικού Σταδίου Ολική έκλειψη ηλίου 2026: Δείτε ζωντανά το σπάνιο φαινόμενο Γερμανία: Δίνουν υπερεξουσίες στις μυστικές υπηρεσίες υπό τον φόβο υβριδικών απειλών Νεοδιόριστος ετών 45: Το αβέβαιο μέλλον της νέας γενιάς δασκάλων και καθηγητών Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης: Ασημένιος ο Σίσκος στα 200μ. ύπτιο με πανελλήνιο ρεκόρ [βίντεο]
Moneypress.gr

UBS: Νέα ανοδική κίνηση για τις ευρωπαϊκές μετοχές παρά τα ιστορικά υψηλά – Πού βλέπει τις μεγαλύτερες ευκαιρίες

Περιθώρια για περαιτέρω άνοδο των ευρωπαϊκών μετοχών βλέπει η UBS, παρά το γεγονός ότι ο STOXX Europe 600 έχει ήδη κινηθεί σε νέα ιστορικά υψηλά και καταγράφει κέρδη περίπου 11,5% από την αρχή του 2026. Ο ελβετικός οίκος θεωρεί ότι το επόμενο σκέλος της ανόδου μπορεί να στηριχθεί περισσότερο στην κερδοφορία των επιχειρήσεων και λιγότερο στην επέκταση των αποτιμήσεων, καθώς τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου επιβεβαιώνουν ότι οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες αναπτύσσονται με πολύ ταχύτερο ρυθμό από την οικονομία της περιοχής.
Η UBS διατηρεί θετική στάση για τις ευρωπαϊκές μετοχές, τις οποίες αξιολογεί ως ελκυστικές, αλλά τονίζει ότι μετά την ισχυρή άνοδο της αγοράς απαιτείται μεγαλύτερη επιλεκτικότητα. Μεταξύ των κλάδων που προτιμά ξεχωρίζουν οι τράπεζες, η υγεία, οι βιομηχανικές επιχειρήσεις και οι εταιρείες καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών, ενώ γεωγραφικά δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη Γερμανία.
Τα κέρδη «τρέχουν» ταχύτερα από την οικονομία
Η UBS επισημαίνει την επιτάχυνση της εταιρικής κερδοφορίας και αναφέρει ότι οι επιχειρήσεις του STOXX Europe 600 οδεύουν προς αύξηση κερδών κατά 22% σε ετήσια βάση στο δεύτερο τρίμηνο, επίδοση που, εφόσον επιβεβαιωθεί, θα είναι η ισχυρότερη από το 2022.
Οι τράπεζες συγκαταλέγονται στους κλάδους με την καλύτερη εικόνα, ενώ σημαντική συμβολή έχουν επίσης οι εταιρείες τεχνολογίας και ενέργειας. Η UBS επισημαίνει ότι πολλές από τις μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις δεν εξαρτώνται αποκλειστικά από τη σχετικά ασθενέστερη εγχώρια οικονομική ανάπτυξη, καθώς διαθέτουν διεθνείς πηγές εσόδων και έκθεση σε επενδυτικές δαπάνες εκτός Ευρώπης. Σε αυτό το πλαίσιο, προβλέπει ότι τα εταιρικά κέρδη στην Ευρωζώνη μπορούν να βγουν από την περίπου τριετή στασιμότητα και να αυξηθούν συνολικά κατά περίπου 25% στη διετία 2026-2027.
Η εικόνα αυτή έχει αρχίσει να επαναφέρει και τις επενδυτικές ροές. Τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν σε ευρωπαϊκές μετοχές εμφάνισαν τον Ιούλιο θετικές καθαρές εισροές για πρώτη φορά μετά την έναρξη της σύγκρουσης ΗΠΑ-Ιράν στα τέλη Φεβρουαρίου. Παράλληλα, ο STOXX Europe 600 συμπλήρωσε έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις – και πιθανότατα οδεύει για το έβδομο ρεκόρ στη συνεδρίαση της Τετάρτης – ξεπερνώντας το προηγούμενο σερί του Μαΐου.
Το επενδυτικό κύμα που αλλάζει την Ευρώπη
Ένα δεύτερο στοιχείο που ενισχύει τη θετική άποψη της UBS είναι η έναρξη ενός ευρύτερου κύκλου επενδύσεων. Κυβερνήσεις και επιχειρήσεις αυξάνουν τις δαπάνες τους σε άμυνα, υποδομές, τεχνητή νοημοσύνη, κέντρα δεδομένων, αυτοματοποίηση, ηλεκτροδότηση και ενεργειακή ασφάλεια.
Η Γερμανία αναμένεται να βρίσκεται στον πυρήνα αυτής της τάσης, μέσω υψηλότερων δημόσιων δαπανών και μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούν στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Η UBS εκτιμά ότι οι συγκεκριμένες τάσεις θα ευνοήσουν επιλεγμένες βιομηχανικές, τεχνολογικές, χρηματοοικονομικές και καταναλωτικές εταιρείες που μπορούν να μετατρέψουν την αύξηση των επενδύσεων σε νέες παραγγελίες και υψηλότερα κέρδη.
Ταυτόχρονα εμφανίζονται οι πρώτες ενδείξεις ότι ο ευρωπαϊκός οικονομικός κύκλος μπορεί να έχει περάσει το χαμηλότερο σημείο του. Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη επέστρεψε σε ανάπτυξη τον Ιούλιο, ενώ η μεταποιητική παραγωγή κατέγραψε την ταχύτερη αύξησή της από τον Μάρτιο του 2022. Οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν με τον υψηλότερο ρυθμό από τον Απρίλιο του 2023 και η απασχόληση ενισχύθηκε για πρώτη φορά φέτος.
Ο ενεργειακός κίνδυνος παραμένει
Η ανοδική εικόνα δεν είναι χωρίς κινδύνους. Η Ευρώπη παραμένει περισσότερο εκτεθειμένη από τις ΗΠΑ σε αναταράξεις της διεθνούς αγοράς ενέργειας λόγω της μεγαλύτερης εξάρτησής της από εισαγωγές. Το Brent πλησίασε εκ νέου τα 90 δολάρια το βαρέλι, καθώς παραμένει αβέβαιη η επαναφορά της κανονικής ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ.
Η UBS θεωρεί ως βασικό της σενάριο τη σταδιακή αποκατάσταση της κυκλοφορίας στην περιοχή, αλλά αναγνωρίζει ότι η γεωπολιτική αβεβαιότητα διατηρεί υψηλό το ενεργειακό ασφάλιστρο κινδύνου. Για τον λόγο αυτό θεωρεί ότι η έκθεση στην ενέργεια και γενικότερα στα εμπορεύματα μπορεί να λειτουργήσει ως αντιστάθμιση τόσο έναντι γεωπολιτικών διαταραχών όσο και έναντι νέων πληθωριστικών πιέσεων.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...