Efsyn.gr

Στο μικροσκόπιο της Αθήνας οι επαφές Φιντάν σε Λιβύη και Αίγυπτο

Η αυξημένη διπλωματική κινητικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Αθήνας, ιδιαίτερα μετά τις διαδοχικές επαφές του Χακάν Φιντάν σε Λιβύη και Αίγυπτο. Η Αθήνα παρακολουθεί την προσπάθεια της Αγκυρας να διευρύνει τα περιφερειακά της ερείσματα, χωρίς να αποσυνδέει τις κινήσεις αυτές από τη γενικότερη αναδιάταξη των ισορροπιών στην περιοχή.
Σε αυτό το περιβάλλον εντάσσονται και οι τοποθετήσεις του Γιώργου Γεραπετρίτη και του Νίκου Δένδια από τις Κυκλάδες. Από την Τήνο, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «η Ελλάδα είναι πάλι παρούσα στο απόγειο της ισχύος της», προσθέτοντας ότι αυτό «το γνωρίζουν οι φίλοι μας και πρέπει να το θυμούνται και όσοι μας επιβουλεύονται». Από την Πάρο, με τη φρεγάτα «Κίμων» να βρίσκεται στο νησί για τις εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας αναφέρθηκε στη σημασία του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, σημειώνοντας ότι «αυταρχικές απόψεις και αυταρχικές προσεγγίσεις προσπαθούν να αλλάξουν αυτό το κεκτημένο της ανθρωπότητας».
Οι δηλώσεις γίνονται ενώ η τουρκική διπλωματία κινείται ταυτόχρονα σε διαφορετικά μέτωπα. Μετά τη «Συμφωνία της Μέκκας», ο Φιντάν πραγματοποίησε επαφές τόσο στην Τρίπολη όσο και στη Βεγγάζη, επιβεβαιώνοντας τη στροφή της Αγκυρας προς την ανάπτυξη σχέσεων και με τις δύο πλευρές της διαιρεμένης Λιβύης. Πρόκειται για σημαντική μεταβολή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όταν η Τουρκία είχε ταυτιστεί σε μεγάλο βαθμό με την πλευρά της Τρίπολης.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε στη συνέχεια η παρουσία Φιντάν στο Κάιρο. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε ευθέως στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι «όλοι γνωρίζουμε ποιος είναι ο στόχος αυτής της συμμαχίας». Οπως είπε, «βόρεια της Μεσογείου είναι η Τουρκία και νότια η Αίγυπτος» και υπάρχει μια συμμαχία που «τράβηξε μια γραμμή ακριβώς στη μέση της Μεσογείου».
Παράλληλα, η Αγκυρα επιχειρεί να προσεγγίσει περαιτέρω την Αίγυπτο, με τον Φιντάν να την έχει χαρακτηρίσει «φυσικό εταίρο» του νέου σχήματος Τουρκίας, Σαουδικής Αραβίας και Πακιστάν. Η προσπάθεια αυτή, πάντως, δεν έχει μέχρι στιγμής οδηγήσει σε ένταξη της Αιγύπτου στο νέο σχήμα. Το Κάιρο δεν έχει αναλάβει σχετική δέσμευση, ενώ εξακολουθεί να διατηρεί στενές στρατηγικές σχέσεις με την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία.
Η εικόνα που διαμορφώνεται είναι περισσότερο εκείνη μιας ευρύτερης αναδιάταξης των περιφερειακών ισορροπιών παρά μιας αποκλειστικά ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης. Η Αθήνα διατηρεί τους διαύλους επικοινωνίας με την Αγκυρα, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθεί τις νέες συνεργασίες που επιχειρεί να οικοδομήσει η Τουρκία, έχοντας ως σταθερό σημείο αναφοράς τις δικές της περιφερειακές συνεργασίες και τις θέσεις της για το Διεθνές Δίκαιο.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...