Τελευταία νέα
Άδ. Γεωργιάδης: «Μοντέλο Καλύμνου» για τα νοσοκομεία των νησιών – Εγκαινιάστηκε η νέα Καρδιολογική Κλινική Πιερρακάκης: 18 influencers έχουν μηνυθεί για παράνομο τζόγο – «Οι κανόνες ισχύουν παντού και για όλους» Ανδρουλάκης από Οροπέδιο Λασιθίου: «Το κράτος πρέπει να δράσει γρήγορα με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο» Ο Γιάννης Στουρνάρας “μυρίζεται” πτώση Μητσοτάκη και παίρνει αποστάσεις Ανδρουλάκης μετά την αυτοψία στο Λασίθι: «Η κυβέρνηση πρέπει να παραμερίσει τη γραφειοκρατία και να δράσει γρήγορα» Θεσσαλονίκη: Ακροδεξιές βλέψεις για τους δημοτικούς σταθμούς TV100 και FM100 Τέμπη: Ένταση με Κωνσταντοπούλου και Πρόεδρο δικαστηρίου – Απορρίφθηκε η ερώτηση για «την πραγματική παραίτηση Καραμανλή» Κορινθία: Φωτιά σε μεταγωγικό λεωφορείο με επτά κρατούμενους στην Αρχαία Νεμέα Καρπουχτσής κατά ΝΔ για 120 δόσεις: Το κράτος αισχροκερδεί – Επιβαρύνει την οφειλή με επιτόκιο 5,8% Ν. Ανδρουλάκης μετά την αυτοψία στο Οροπέδιο: Η κυβέρνηση πρέπει να παραμερίσει τη γραφειοκρατία και να δράσει γρήγορα Mυρτώ Κοροβέση: Διαπιστώνω μεγάλη σοβαρότητα στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ – Προφανώς και θα είμαι υποψήφια Θάνατος Μαζωνάκη: Άδειο το χρηματοκιβώτιο – «Δεν είχε ούτε χρήματα ούτε έγγραφα», λέει ο δικηγόρος του τραγουδιστή
Libre.gr

ΕΛ.Α.Σ.: Η ανάπτυξη της χώρας και του τουρισμού πρέπει να συνοδεύεται από σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη (ΕΛ.Α.Σ.) μετά και το πρωτοσέλιδο της «Εφημερίδας των Συντακτών» για τις άθλιες συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στον τουρισμό και την εστίαση.

«Για άλλο ένα καλοκαίρι η Κυβέρνηση “πανηγυρίζει” για τα ρεκόρ αφίξεων τουριστών και για την αυξημένη κίνηση. Εμείς ρωτάμε, με ποιο τίμημα καταγράφεται αυτή η ανάπτυξη και κατά πόσο το θετικό αποτέλεσμα αντανακλάται και στους ανθρώπους που εργάζονται στον κλάδο;», ξεκινά η ανακοίνωση.

Στη συνέχεια, το κόμμα της λεωφόρου Αμαλίας τονίζει πως «οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και τον επισιτισμό αποτελούν βασικό πυλώνα της τουριστικής δραστηριότητας και σε αρκετές περιπτώσεις βρίσκονται αντιμέτωποι με πολύωρες βάρδιες, απλήρωτες υπερωρίες, ανεπαρκείς συνθήκες εργασίας και διαμονής, αλλά και περιστατικά παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας, τα οποία απαιτούν ουσιαστικό έλεγχο και αντιμετώπιση».

Για τις ακάλυπτες θέσεις εργασίας στον τουρισμό και τον επισιτισμό, η ΕΛΑΣ υπογραμμίζει ότι «δεν μπορούν επίσης να αντιμετωπίζονται ως ένα απλό συγκυριακό φαινόμενο. Οι συνθήκες εργασίας και οι αμοιβές αποτελούν έναν σημαντικό παράγοντα, μαζί με την εποχικότητα, το αυξημένο κόστος στέγασης στους τουριστικούς προορισμούς και τη δυσκολία προσέλκυσης και διατήρησης ανθρώπινου δυναμικού».

«Παράλληλα, περιστατικά εργαζομένων που αναγκάζονται να διαμένουν σε ακατάλληλους χώρους ή περιπτώσεις εργοδοτικής αυθαιρεσίας δεν μπορούν να γίνονται ανεκτά και πρέπει να αντιμετωπίζονται από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, αναφέρεται στη συνέχεια.

«Η ανάπτυξη της χώρας και του τουρισμού πρέπει να συνοδεύεται από σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα και από ουσιαστική προστασία των εργαζομένων. Οι άνθρωποι του επισιτισμού και του τουρισμού αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας του κλάδου και για αυτό πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό, μέσα σε ένα ισχυρό πλαίσιο προστασίας και εγγύησης των εργασιακών συνθηκών:

Ενίσχυση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ισχυρό πλαίσιο Συλλογικών Διαπραγματεύσεων, αξιοπρεπείς μισθοί και επιδόματα, ουσιαστικοί και συστηματικοί έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας, εγγυήσεις για την παροχή αξιοπρεπών καταλυμάτων και συνθηκών διαβίωσης όπου αυτά παρέχονται, καθώς και επικαιροποίηση και εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου για την ασφάλεια και την υγεία στους χώρους εργασίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΕΛ.Α.Σ: Παράνομη η κήρυξη τουρκικών θαλάσσιων πάρκων εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...