Τελευταία νέα
Ο Ταχιάος απαντά στην καταγγελία ηθοποιού για «παραλίγο τραγωδία» στην πτήση Ηράκλειο – Αθήνα «Το πρόσημο της πολιτικής» είναι το πρώτο από τα τρία βίντεο Σελήνη: Νέος κρατήρας από πρόσκρουση πυραύλου της SpaceX – Το πριν και το μετά μέσα από εικόνες της NASA ΕΛ.Α.Σ.: Η δημιουργία της μέσα από μια τριλογία κινηματογραφικών αφηγήσεων Ακρίτα για τη ματαίωση της «Αρκουδότρυπας»: Κάποτε έκαιγαν βιβλία, τώρα ακυρώνουν προβολές Ευρωβουλευτές ΠΑΣΟΚ σε Κομισιόν: «Η Ευρώπη να πάρει θέση για τη Μονή Αγ. Αικατερίνης στο Σινά» Θεσσαλονίκη: Πιάστηκε ο λύκος που είχε επιτεθεί σε 4χρονο παιδί ΣΥΡΙΖΑ: H Ελλάδα προτελευταία στην Ε.Ε. στις δαπάνες για την Παιδεία – Οι ανάγκες των σχολείων και των πανεπιστημίων μεγαλώνουν, όμως η χρηματοδότηση παραμένει ανεπαρκής Ελεγεία για τον Κωνσταντίνο Παρ’ ολίγον τραγωδία στον Ευαγγελισμό: Με αναφυλακτικό σοκ νοσηλεύτρια που ήταν αλλεργική σε αντιβιοτικό Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Νέο αίτημα Λαζαράτου στο ΣτΕ για την ακύρωση επτά ακόμα ιδρυμάτων Καιρός: Από τις καταιγίδες στα 40άρια το Σαββατοκύριακο – Η πρόγνωση των μετεωρολόγων
Libre.gr

ΣΥΡΙΖΑ: Ουραγός η Ελλάδα στην Ευρώπη στις κρατικές δαπάνες για την παιδεία

Τα νέα στοιχεία της Eurostat είναι αποκαλυπτικά. Το 2023 η Ελλάδα διέθεσε μόλις 3,3% του ΑΕΠ για τη δημόσια εκπαίδευση, όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ ήταν 4,7%. Η χώρα μας βρίσκεται προτελευταία στην ΕΕ, πάνω μόνο από τη Ρουμανία. Η εικόνα που έδωσε ο προϋπολογισμός του 2026 είναι ακόμη πιο ανησυχητική. Η Παιδεία χάνει έδαφος μέσα στις κρατικές δαπάνες. Οι ανάγκες των σχολείων και των πανεπιστημίων μεγαλώνουν, όμως η χρηματοδότηση παραμένει ανεπαρκής», σχολιάζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η υποχρηματοδότηση της Παιδείας είναι πολιτική επιλογή. Τα χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού κατευθύνονται εκεί που αποφασίζει η εκάστοτε κυβέρνηση. Και η κυβέρνηση της ΝΔ έχει επιλέξει να αφήνει τη δημόσια εκπαίδευση να αντιμετωπίζει παλιά και ανεπαρκή σχολικά κτίρια, ελλείψεις εκπαιδευτικών, ανάγκες στην ειδική αγωγή και την παράλληλη στήριξη, ενώ για βασικές ανάγκες αναζητούνται ακόμη και χορηγίες. Η ανάπτυξη της οικονομίας έχει νόημα όταν επιστρέφει στην κοινωνία. Όταν μεταφράζετι σε καλύτερα σχολεία και πανεπιστήμια, σε περισσότερους εκπαιδευτικούς, σε σύγχρονες υποδομές και σε ίσες ευκαιρίες για όλα τα παιδιά», επισημαίνει.

Παράλληλα, προτείνει τα εξής:

14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, από το νηπιαγωγείο έως το λύκειο, με ένταξη όλων των υφιστάμενων τύπων λυκείων.

Αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης της Παιδείας στο 5% του ΑΕΠ.

Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών, ώστε να καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες.

Σταθερή και επαρκής χρηματοδότηση των σχολικών και πανεπιστημιακών υποδομών, με προτεραιότητα στην ασφάλεια και την ποιότητα των χώρων μάθησης.

Ενίσχυση της ειδικής αγωγής και της παράλληλης στήριξης, ώστε κάθε παιδί να έχει την υποστήριξη που χρειάζεται.

«Η δημόσια Παιδεία αποτελεί μια από τις σημαντικότερες επενδύσεις μιας κοινωνίας. Αφορά τη νέα γενιά, την κοινωνική κινητικότητα, τη δημοκρατία και το μέλλον της χώρας. Γι’ αυτό η συζήτηση για την Παιδεία είναι, τελικά, συζήτηση για τις πολιτικές προτεραιότητες. Πού κατευθύνονται τα χρήματα των φορολογουμένων; Ποιοι ωφελούνται από την ανάπτυξη; Ποιες ανάγκες θεωρεί η κυβέρνηση σημαντικότερες; Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι μια ισχυρή, δημόσια και δωρεάν Παιδεία, με επαρκή χρηματοδότηση και ίσες ευκαιρίες για όλες και όλους», καταλήγει στην ανακοίνωσή του.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...