Τελευταία νέα
Θ. Δαβάκης στην 107η επέτειο απελευθέρωσης της Ξάνθης: Χρέος μας η διατήρηση της ιστορικής μνήμης Χωρίς εθνική πυξίδα ΕΛ.Α.Σ.: «Πέρασαν στο πανεπιστήμιο, αλλά δεν μπορούν να σπουδάσουν» – Πυρά κατά Μητσοτάκη για το κόστος διαβίωσης Πυρκαγιά στην περιοχή Καταφύλλι Καρδίτσας – Επιχειρεί και ένα ελικόπτερο Κ. Τασούλας: “Οι αξιώσεις για τις γερμανικές επανορθώσεις είναι ενεργές, είναι νόμιμες, απαράγραπτες και διεκδικήσιμες” Πού πας, καραβάκι, με καπετάνιο τον Μητσοτάκη; Ευ. Τουρνάς: 600 νέες προσλήψεις πυροσβεστών επί θητεία το 2027 Ζελένσκι για Πούτιν: «Είμαι έκπληκτος από αυτή τη ζωώδη επιθυμία κλιμάκωσης» Πτήση θρίλερ της flydubai: Έρευνα για πιθανές διασυνδέσεις του συγκυβερνήτη με την Αυστραλία Στη Βενετία τη Δευτέρα ο Νίκος Δένδιας για τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας της ADRION Θεσσαλονίκη: Κλείνει και τυπικά η κλινική «κολαστήριο» – Ψάχνουν δομές για να μεταφερθούν οι ασθενείς Κακοκαιρία: Κυβερνητικό κλιμάκιο αύριο στην Κρήτη για αυτοψία στις πληγείσες περιοχές
Efsyn.gr

ΕΛΑΣ: Η κυβέρνηση επιτέλους να αντιδράσει δυναμικά απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

Σε ανακοίνωση σχετικά με τις τουρκικές αντιδράσεις για το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο των ΑΠΕ προχώρησε ο Τομέας Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΛΑΣ, καλώντας την κυβέρνηση «να αντιδράσει δυναμικά απέναντι στις διαδοχικές τουρκικές προκλήσεις».
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ:
«Οι τουρκικές αντιδράσεις για το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπου επαναλαμβάνεται η ανυπόστατη τουρκική θεωρία περί “γκρίζων ζωνών”, συνιστά μία ακόμη απαράδεκτη τουρκική πρόκληση η οποία παραβιάζει ξεκάθαρα το διεθνές δίκαιο.
Η κυβέρνηση καλείται επιτέλους να αντιδράσει δυναμικά απέναντι στις διαδοχικές τουρκικές προκλήσεις, καταγγέλλοντας τον τούρκικο αναθεωρητισμό, και υπογραμμίζοντας στην  Τουρκία τις σοβαρές επιπτώσεις που έχουν τέτοιες προκλήσεις τόσο σε επίπεδο διμερών σχέσεων όσο και στις ευρωτουρκικές σχέσεις, αξιοποιώντας και τη δυνατότητα επιβολής ευρωπαϊκών κυρώσεων.
Η Ελλάδα οφείλει να σχεδιάζει την ενεργειακή και χωροταξική της πολιτική με αποκλειστικό γνώμονα το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο. Κάτι που έκανε άλλωστε και όταν τέθηκαν οι βάσεις για έναν σύγχρονο θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό επί κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα, με τον ν. 4546/2018 όπου η Ελλάδα ενσωμάτωσε την ευρωπαϊκή Οδηγία 2014/89 και θεσμοθέτησε το πλαίσιο για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό.
Η κυβέρνηση η οποία επαίρεται για την ικανότητα της να διαχειρίζεται κρίσεις και “να σηκώνει το τριψήφιο”, έχει περιορισθεί στον ρόλο του παρατηρητή των εξελίξεων, ενώ η Τουρκία, προβαίνει από την μία πρόκληση στην άλλη.
Η χώρα έχει ανάγκη την άμεση αλλαγή προτεραιοτήτων στα ελληνοτουρκικά. Με ξεκάθαρη στρατηγική που προασπίζεται τα συμφέροντα μας, μακριά από τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα Μητσοτάκη: Με αξιοποίηση των συμμαχιών μας, των ευρωτουρκικών σχέσεων και της δυνατότητας επιβολής ευρωπαϊκών κυρώσεων και με επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών – τις οποίες λανθασμένα διέκοψε η κυβέρνηση».

Διαβάστε περισσότερα