Σε μια σημαντική εξέλιξη για μία από τις πιο γνωστές δολοφονίες αμάχων στη Γάζα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ανοίγει ποινική έρευνα για τον θάνατο της 6χρονης Παλαιστίνιας Χιντ Ρατζάμπ, καθώς και για τον θάνατο 15 Παλαιστίνιων διασωστών και εργαζομένων σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.
Η ανακοίνωση αποτελεί παράλληλα μια σημαντική παραδοχή, καθώς ο ισραηλινός στρατός αναγνώρισε ότι οι δυνάμεις του άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου στο οποίο βρισκόταν η Χιντ μαζί με μέλη της οικογένειάς της τον Ιανουάριο του 2024. Η αρχική θέση του Ισραήλ ήταν ότι οι στρατιώτες του δεν βρίσκονταν στην περιοχή.
Η νέα έρευνα προέκυψε μετά την εξέταση της υπόθεσης από τον μηχανισμό διερεύνησης και αξιολόγησης γεγονότων του ισραηλινού στρατού, ο οποίος εξέτασε συνολικά περίπου 150 περιστατικά που αφορούσαν τη συμπεριφορά ισραηλινών στρατευμάτων στη Γάζα.
Η γιαγιά της Χιντ Ρατζάμπ δήλωσε ότι η οικογένεια δεν εμπιστεύεται την ισραηλινή δικαιοσύνη για την απόδοση δικαιοσύνης στην υπόθεση.
Η τραγική υπόθεση της Χιντ Ρατζάμπ
Το 6χρονο κορίτσι βρισκόταν μέσα σε αυτοκίνητο στη Γάζα τον Ιανουάριο του 2024, όταν εγκλωβίστηκε για ώρες, ενώ γύρω της βρίσκονταν νεκροί η θεία, ο θείος και τρία ξαδέλφια της.
Η μικρή επικοινώνησε τηλεφωνικά με Παλαιστίνιους διασώστες και τους παρακαλούσε να στείλουν βοήθεια. Όταν ένα ασθενοφόρο έφτασε στην περιοχή, χάθηκε η επικοινωνία τόσο με τη Χιντ όσο και με τους δύο διασώστες που είχαν σπεύσει να τη βοηθήσουν.
Δώδεκα ημέρες αργότερα εντοπίστηκαν τα πτώματα της μικρής, των συγγενών της και των δύο εργαζομένων του ασθενοφόρου.
Η υπόθεση είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις διεθνώς, με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να ζητούν πλήρη και ανεξάρτητη διερεύνηση των συνθηκών του θανάτου της.
«Η Χιντ ήταν ένα αθώο παιδί, είχε εκτοπιστεί και έγινε στόχος ενώ βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητο. Όλοι είδαν πώς η Χιντ ικέτευε να τη σώσουν, και το ζητήσαμε μέσω του Ερυθρού Σταυρού, και όλοι γνωρίζουν ότι ήταν ένα αθώο παιδί. Το μόνο που ήλπιζε και ζητούσε ήταν κάποιος να τη σώσει από το αυτοκίνητο και από την πολιορκία στην οποία βρισκόταν. Κανείς δεν έσωσε τη Χιντ ούτε ανταποκρίθηκε στην έκκλησή της. Η Χιντ έγινε στόχος ισραηλινών στρατιωτών με σκοπό τη σκόπιμη δολοφονία και την εσκεμμένη επίθεση, υπό τα βλέμματα ολόκληρου του κόσμου.» είπε η γιαγιά της.
(Family Handout via AP, File)
Στο μικροσκόπιο και οι δολοφονίες 15 διασωστών
Η ισραηλινή ανακοίνωση αφορά επίσης τον θάνατο 15 εργαζομένων σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και ανθρωπιστικής βοήθειας τον Μάρτιο του 2025.
Τα πτώματά τους βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στην άμμο στη νότια Γάζα, σύμφωνα με αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών. Μεταξύ των νεκρών ήταν εργαζόμενοι της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, της Πολιτικής Άμυνας και των Ηνωμένων Εθνών.
Ο επικεφαλής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, Τομ Φλέτσερ, είχε δηλώσει τότε ότι οι σοροί βρέθηκαν κοντά σε «κατεστραμμένα και ευδιάκριτα σημασμένα οχήματα», ζητώντας απαντήσεις και δικαιοσύνη.
Ο ισραηλινός στρατός είχε υποστηρίξει ότι η περιοχή αποτελούσε ενεργή ζώνη μάχης και ότι είχε διευκολύνει την απομάκρυνση των σορών. Δεν είχε, ωστόσο, απαντήσει συγκεκριμένα στα ερωτήματα σχετικά με το γιατί τα πτώματα βρέθηκαν θαμμένα στην άμμο και γιατί τα οχήματα είχαν καταστραφεί.
People hold a giant portrait of Hind Rajab, a five-year-old Palestinian girl who was killed during the war in Gaza, on a beach in Barcelona, Spain, Thursday, Jan. 29, 2026. (AP Photo/Emilio Morenatti)
Έρευνα και για τους εργαζόμενους της World Central Kitchen
Στις υποθέσεις που εξετάστηκαν περιλαμβάνεται και ο θάνατος επτά εργαζομένων της ανθρωπιστικής οργάνωσης World Central Kitchen, οι οποίοι σκοτώθηκαν τον Απρίλιο του 2024.
Για τη συγκεκριμένη υπόθεση, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι δεν διαπιστώθηκε «εύλογη υποψία εγκληματικής συμπεριφοράς» που να δικαιολογεί την έναρξη ποινικής έρευνας.
Ισραηλινές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι οι ποινικές έρευνες για περιστατικά στα οποία ισραηλινοί στρατιώτες κατηγορούνται για τον θάνατο Παλαιστινίων σπάνια καταλήγουν σε καταδίκες.
Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει από την πλευρά του ότι δεν στοχοποιεί σκόπιμα αμάχους και ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του έχουν ως στόχο τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ. Παράλληλα, κατηγορεί τη Χαμάς ότι θέτει σε κίνδυνο αμάχους χρησιμοποιώντας τους ως κάλυψη.
Διαβάστε περισσότερα
Efsyn.gr
