Το Ισραήλ ευθύνεται κατά πολύ για τη γενικευμένη ανάφλεξη στην πυριτιδαποθήκη της Μέσης Ανατολής τα τελευταία χρόνια, όμως, τις τελευταίες ημέρες το Τελ Αβίβ επιλέγει να ανοίξει ακόμη ένα μέτωπο με απρόβλεπτες συνέπειες.
Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη βορειοδυτική Συρία έφεραν κλιμάκωση της διπλωματικής έντασης με την Τουρκία, ενώ ο ίδιος ο Μπενιαμίν Νετανιάχου υποστήριξε ότι η Άγκυρα επιδίωκε να εγκαθιδρύσει στρατιωτική παρουσία στην περιοχή.
Η Άγκυρα αρνείται κατηγορηματικά την οποιαδήποτε παρουσία της στις συγκεκριμένες βάσεις εντός Συρίας και διαμηνύει ότι «είμαστε αρκετά έμπειροι για να μην πέφτουμε στην παγίδα προσώπων όπως ο Νετανιάχου, που επιδιώκουν να υπονομεύσουν την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή μας.
Η προεκλογική εκστρατεία
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, πάντως, βρίσκεται αντιμέτωπος με μια αρκετά δύσκολη εκλογική διαδικασία και φαίνεται πως η δημιουργία έντασης με την Άγκυρα εντάσσεται στην προεκλογική του στρατηγική, όπως σημειώνει το France 24.
Άλλωστε, έχει ήδη χρησιμοποιήσει στην καμπάνια του τις φωτογραφίες πολλών ηγετών, ανάμεσά τους και ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, με το σύνθημα: «Θέλουν να χάσει ο Νετανιάχου».
Ο Ερντογάν έχει σφοδρά επικρίνει την ισραηλινή επίθεση στην Γάζα και οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες επιδεινώθηκαν περαιτέρω μετά την βίαιη αναχαίτιση από τις ισραηλινές δυνάμεις του στολίσκου για τη Γάζα που είχε αποπλεύσει από την Τουρκία για να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια.
Ομως, αντίθετα με άλλες χώρες της περιοχής που γίνονται στόχος επίθεσης του Νετανιάχου, η Τουρκία διαθέτει ισχυρούς συμμάχους.
Είναι μέλος του ΝΑΤΟ, διατηρεί καλές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο πρεσβευτής των οποίων στην Αγκυρα καταδίκασε τις ισραηλινές επιθέσεις κατά της αεροπορικής βάσης στην Συρία.
Η Τουρκία ήταν η πρώτη κατά κύριο λόγο μουσουλμανική χώρα που αναγνώρισε το κράτος του Ισραήλ και διατηρεί μαζί του σταθερές εμπορικές σχέσεις, ακόμη και αν η Αγκυρα δήλωνε ότι επιδιώκει την διακοπή τους κατά την διάρκεια του πολέμου στην Γάζα.
Ο Γιαΐρ Γκολάν, ηγέτης του κόμματος των Δημοκρατών της ισραηλινής κεντροαριστεράς, χαρακτήρισε την ισραηλινή επίθεση στην Συρία «προκλητική και επικίνδυνη». «Μας φέρνει κοντά σε μία σύγκρουση με την Τουρκία και επιδεινώνει το ρήγμα με τους συμμάχους και πρώτα απ’ όλα με τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε. «Για μία ακόμη φορά, η στρατιωτική ισχύς χρησιμοποιείται για να απαντήσει σε πολιτικούς υπολογισμούς».
Το «αντιτουρκικό χαρτί»
Ομως η απορριπτική στάση απέναντι στον Ερντογάν, ο οποίος επέτρεψε στα μέλη της ηγεσίας της Χαμάς να ζήσουν στην Τουρκία, ξεπερνά το περιβάλλον του Νετανιάχου. Νωρίτερα φέτος, ο Ναφτάλι Μπένετ, προσωπικότητα της κεντροδεξιάς ισραηλινής αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργός, κατηγόρησε τον Νετανιάχου ότι αγνοεί «την νέα τουρκική απειλή επικεντρωνόμενος αποκλειστικά στο Ιράν».
Σύμφωνα με την Gallia Lindenstrauss, ερευνήτρια στο Institute for National Security Studies του Τελ Αβίβ, από την στιγμή που η Τουρκία υποδέχεται την Χαμάς, το Ισραήλ φοβάται επίσης ότι θα επιτρέψει σε ένοπλες οργανώσεις να είναι ενεργές στην Συρία πράγμα που μελλοντικά θα μπορούσε να συνιστά απειλή για το Ισραήλ».
Ωστόσο τονίζει ότι το Ισραήλ, το οποίο έχει δημιουργήσει μία «ζώνης ασφαλείας» στα υψίπεδα του Γκολάν στην νότια Συρία, ως επί το πλείστον έχει συμμεριστεί τα τουρκικά συμφέροντα στον βορρά.
«Ο Νετανιάχου παίζει το αντιτουρκικό χαρτί. Πιστεύω ότι θεωρεί ότι είναι κάτι γύρω από το οποίο μπορεί να συνασπίσει την βάση του».
Ο Νετανιάχου επικρίνεται στο Ισραήλ διότι δεν πέτυχε τους στόχους για τους οποίους ξεκίνησε τους πολέμους του: δεν κατέστρεψε την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, δεν κατέστρεψε την Χαμάς, λέει η Gönül Tol, ερευνήτρια του Middle East Institute της Ουάσινγκτον.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ωστόσο ο Ερντογάν έχει αρκετούς αντιπάλους, οποιαδήποτε επιπλέον απευθείας ενέργεια του Ισραήλ κατά της Τουρκίας κινδυνεύει να δώσει στον Νετανιάχου την εικόνα ενός «απερίσκεπτου ηγέτη, έτοιμου να κάνει τα πάντα για να αγκιστρωθεί στην εξουσία», λέει Gönül Tol.
Τονίζοντας ότι η τουρκική διάψευση είναι ένας τρόπος για την άμβλυνση της έντασης προσθέτει ότι «ο Ερντογάν θα μπορούσε θαυμάσια να τραβήξει το σκοινί και να δηλώσει “Θα επιτεθούμε, θα απαντήσουμε”, αλλά δεν το κάνει».
«Το θέατρο των συγκρούσεων των άλλων»
Ιστορικά, τα συμφέροντα της Τουρκίας στην Συρία συμπυκνώνονταν πάντοτε στην αντιμετώπιση του κουρδικού αυτονομισμού, καθώς η βάση του εκτείνεται στις δύο χώρες.
Σήμερα, προτεραιότητα της Τουρκίας είναι η ανάκαμψη της συριακής οικονομίας ώστε οι σύροι πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στο τουρκικό έδαφος να μπορέσουν να επιστρέψουν, αλλά επίσης η εξασφάλιση ενός σταθερού περιφερειακού συμμάχου απέναντι στο μπλοκ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ στην ανατολική Μεσόγειο, λέει η Gönül Tol.
Η Αγκυρα υποστήριξε τον πρόεδρο της Συρίας Αχμαντ αλ-Σαρά, πρώην τζιχαντιστή και επικεφαλής του συνασπισμού των ένοπλων οργανώσεων που οδήγησε στην πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Ασαντ τερματίζοντας τον 13ετή εμφύλιο πόλεμο.
Για την Συρία η πρόκληση είναι να σταματήσει να αποτελεί το θέατρο των συγκρούσεων των άλλων, λέει ο Maher Tamran, συγγραφέας και ερευνητής από την Δαμασκό. «Θα πρέπει να επωφεληθεί από την τουρκοϊσραηλινή αντιπαλότητα για να ανακτήσει την κυριαρχία της».
Διαβάστε περισσότερα
Efsyn.gr
