Τελευταία νέα
ΗΣΑΠ: Φώτα κρέμονταν στα κεφάλια των επιβατών – Καταγγελία στην «Εφ.Συν.» [εικόνες] Ακρίτα: Φέρνουμε στη Βουλή την καταγγελία της Ντρισμπιώτη – Ο ΣΕΓΑΣ την έστειλε στο Μπέρμιγχαμ χωρίς προπονητή ΔΕΘ: Ψέματα και μισές αλήθειες της εξουσίας Τσουκαλάς: Το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται για άμεση κατάργηση της τεκμαρτής φορολόγησης – «Λεηλάτησε το εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών» Πυρά Τσουκαλά σε Μαρινάκη: Σε ποια σελίδα του προγράμματος της ΝΔ ήταν η τεκμαρτή φορολόγηση; Τσάφος: Οι ΑΠΕ κρατούν την Ελλάδα μεταξύ των χωρών με τις χαμηλότερες τιμές ρεύματος στην Ευρώπη  Ο Κωνσταντέλιας στη Ντόρτμουντ: Οι αγκαλιές με τον Καρέτσα και η πρώτη γνωριμία με τους συμπαίκτες του [βίντεο] Κρήτη: Εντόπισαν τέσσερις τόνους λαθραίων ποτών και 700 φιάλες με αέριο γέλιου – Συνελήφθη 62χρονος Γεωργιάδης: Η θεαματική βελτίωση του ΕΣΥ σε όλα τα νησιά Δεν ρίχνουν μόνο τα τανκς τη δημοκρατία Ρύθμιση της αγοράς κατοικίας Πρόωρη αποπληρωμή χρέους: Παππάς – «Ένα ευρώ στην κοινωνία, επτά στους δανειστές»
Efsyn.gr

Βράβευση του Νικόλα Φαραντούρη από την Αρχιεπισκοπή Ζάμπιας και Μοζαμβίκης

Με τον Μεγαλόσταυρο της Αρχιεπισκοπής Ζάμπιας και Μοζαμβίκης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας τιμήθηκε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ καθηγητής Νικόλας Φαραντούρης, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αφρικανική ήπειρο εκπροσοωπώντας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις κρίσιμες εκλογές της 14ης Αυγούστου στη Ζάμπια.
Κατά την παραμονή του εκεί ο Έλληνας ευρωβουλευτής επισκέφθηκε τους ορθόδοξους Ναούς του Αγίου Αλεξάνδρου και της Αγίας Σοφίας στη πρωτεύουσα της Ζάμπιας Λουζάκα και συναντήθηκε με Έλληνες ομογενείς, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας, τον επιτιμο πρόξενο και τον Μητροπολίτη Ζάμπιας και Μοζαμβίκης Ιωάννη και πολλούς Έλληνες που διαπρέπουν στα μέρη αυτά. Ανήμερα της Παναγίας στις 15 Αυγούστου, ο Νικόλας Φαραντούρης συμμετείχε στη Λετουργία στο ψαλτήρι και εν συνεχεία βραβεύθηκε για τη προσφορά του στις ορθόδοξες κοινότητες από τον Μητροπολίτη Ζάμπιας και Μοζαμβίκης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Ιωάννη.
 

Μια απ’ τις πιο συγκινητικές στιγμές της διαδρομής μου, η απονομή του Μεγαλόσταυρου της Αρχιεπισκοπής Ζάμπιας και Μοζαμβίκης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας που μου απένειμε ο Μητροπολίτης Ζάμπιας και Μοζαμβίκης Ιωάννης κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στην Αφρικανική ήπειρο… pic.twitter.com/q119aPwip6
— Νικόλας Φαραντούρης / Nikolas Farantouris (@NFarantouris) August 20, 2026

Ο Πτερωτός Λέων του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας
Το επίσημο έμβλημα και σύμβολο του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής είναι ο Πτερωτός Λέων, ο οποίος συμβολίζει τον ιδρυτή και πρώτο επίσκοπο της Εκκλησίας της Αλεξανδρείας, τον Απόστολο και Ευαγγελιστή Μάρκο. Αποτελεί το χαρακτηριστικό σύμβολο του Ευαγγελιστή Μάρκου, βασισμένο στο σύμβολο του λιονταριού από το όραμα του προφήτη Ιεζεκιήλ και την Αποκάλυψη. Ο Πτερωτός Λέων αποτελούσε επίσημο έμβλήήμα και της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, στην οποία βρίσκεται ο καθεδρικός του Αγίου Μάρκου καθώς και η φημισμένη Μαρκιανή Βιβλιοθήκη.
Ο Νικόλας Φαραντούρης έχει αναδείξει ιδιαίτρα τα ζητήματα των ορθοδόξων κοινοτήτων, τόσο στη Μέση Ανατολή με την επίσκεψή του στη Συρία τον Μάρτιο του 2025 εν μέσω των μεγάλων σφαγών Χριστιανών και Αλαουϊτών, όσο και στην Αφρική (στη Νιγηρία, τη Λιβύη και την υποσαχάρια Αφρική), καθώς και το ζητημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης στο Σινά. Χθες οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν κοινή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας ευρωπαϊκή παρέμβαση εν όψει της κρίσιμης δίκης για το ιδιοκτησιακό καθεστώςτης Μονής.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...