Ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του ισχυρίζονται ότι στα επτά χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ. εξυγιάνθηκε η οικονομία, επιτεύχθηκε ανάπτυξη και γενικότερα η Ελλάδα από φτωχός συγγενής έγινε πρωταγωνιστής της Ευρώπης.
Η αλήθεια βεβαίως είναι εντελώς διαφορετική. Τα επίσημα στοιχεία ελληνικών και ευρωπαϊκών στατιστικών υπηρεσιών για την περίοδο 2018-2025 αποδεικνύουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης βρίσκεται εκεί που ήταν το 2018. Την ίδια ώρα, οι μισθοί αυξήθηκαν λιγότερο από τις τιμές και ο ελληνικός μέσος μισθός, αντί να συγκλίνει προς τον ευρωπαϊκό, υποχώρησε από το 50,1% στο 45,1% του μέσου μισθού της Ε.Ε. Επίσης, έπειτα από επτά χρόνια που η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως έφερε ανάπτυξη, η φτώχεια είναι υψηλότερη από το 2018.
Ακόμη πιο συντριπτικά σε βάρος των κυβερνητικών ισχυρισμών είναι τα φορολογικά στοιχεία. Οπως αποδεικνύεται στο σημερινό βασικό θέμα της «Εφ.Συν.», επί γαλάζιας διακυβέρνησης (2019-2026) οι Ελληνες πολίτες πλήρωσαν 22 δισ. ευρώ περισσότερους φόρους, πράγμα που σημαίνει πως ο κυβερνητικός ισχυρισμός περί φοροελαφρύνσεων είναι απλώς ένα μεγάλο ψέμα.
Για την ακρίβεια, πρόκειται για ένα προπαγανδιστικό τρικ, καθώς μπορεί να μην αυξήθηκαν ποσοστιαία οι φόροι ή και κάποιοι από αυτούς να μειώθηκαν, αλλά η απόδοσή τους –κυρίως μέσω της ακρίβειας και όχι μόνο– ήταν πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση. Κι αυτό είναι συνέπεια της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης, όπου τα πάντα είναι έρμαιο των νόμων της ανεξέλεγκτης αγοράς.
Ο νεοφιλελευθερισμός ως πολιτική δεν πλήττει μόνο την κοινωνία. Αποτελεί και τη βασική πολιτική αιτία διαίρεσης της Ν.Δ., η οποία βιώνει αυτήν την περίοδο τη μεγαλύτερη –άτυπη μεν, αλλά ουσιαστική– διάσπαση στην ιστορία της. Κι όσο μπαίνουμε βαθύτερα στην προεκλογική περίοδο αυτό θα φανεί ακόμη περισσότερο, καθώς το κόμμα Σαμαρά θα κάνει εμφανέστερη την παρουσία του.
Διαβάστε περισσότερα
Efsyn.gr
