Τελευταία νέα
Πετρέλαιο: Υποχώρησαν οι τιμές του «μαύρου χρυσού» μετά τις ανακοινώσεις των ΗΠΑ για τις κυρώσεις στο Ιράν Οι ΗΠΑ αποχαρακτήρισαν τη Συρία ως κράτος που στηρίζει την τρομοκρατία Μαραντόνα: Πουλήθηκε η μπάλα που άγγιξε το «χέρι του Θεού» Ικανοποίηση Σκέρτσου για το Ταμείο Ανάκαμψης: Η Ελλάδα πετυχαίνει «τον στόχο της πλήρους απορρόφησης» ΗΠΑ: Μαίνεται η μεγάλη δασική πυρκαγιά στη Νεβάδα – Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους [εικόνες-βίντεο] Ιός του δυτικού Νείλου: Επιβεβαιώθηκε κρούσμα στο Ψυχικό – Σε ψεκασμούς προχωρά ο δήμος Χαρδαλιάς κατά ΤΕΧΑΝ: Στα δικαστήρια για 6 εκατ. ευρώ – Έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για την ανακύκλωση Ανυποχώρητο το Ιράν, υποβαθμίσει τις κυρώσεις των ΗΠΑ: «Κανείς δεν θα πιστέψει τις ανοησίες τους» Νίκος Παππάς: «Χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ κανένας δεν θα συζητούσε για την πρόωρη αποπληρωμή του χρέους» – Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση Ρένα Δούρου: «Να σπάσει επιτέλους η σιωπή για την εμμηνόπαυση» – Η προσωπική εξομολόγηση και το μήνυμα προς τις γυναίκες Πλεύση Ελευθερίας: Παραιτήθηκε ο αγροτοσυνδικαλιστής Σωκράτης Αλειφτήρας Σκιάθος: Πρόσκρουση επιβατηγού σε θαλάσσιο ταξί – Απαγορεύτηκε ο απόπλους και στα δύο πλοία
Thefaq.gr

Γερουλάνος: «Μαύρη λίστα» με 100+ έργα του Ταμείου Ανάκαμψης που έμειναν στα χαρτιά

Πάνω από 100 έργα, δράσεις και στόχοι του «Ελλάδα 2.0» που, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, είτε απεντάχθηκαν είτε περιορίστηκαν σημαντικά σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, φέρνει στο προσκήνιο ο Παύλος Γερουλάνος, εξαπολύοντας νέα επίθεση στην κυβέρνηση για τη διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για «τσουνάμι απεντάξεων» και υποστηρίζει ότι η εικόνα που προκύπτει από τη σύγκριση των αρχικών δεσμεύσεων με την τελική πορεία του προγράμματος αποκαλύπτει σοβαρές καθυστερήσεις και αλλαγές στον σχεδιασμό.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ανάμεσα στα έργα τα οποία απεντάχθηκαν, ήταν:
Στο Υπουργείο Υγείας το έργο «Προληπτικές εξετάσεις σε απομακρυσμένες περιοχές και Εθνικό Πρόγραμμα Συστηματικού προγεννητικού ελέγχου». Αντικείμενο του έργου ήταν «η διενέργεια προληπτικών εξετάσεων σε πολίτες που διαμένουν σε ορεινές περιοχές και νησιά με λιγότερους από 10.000 μόνιμους κατοίκους (απομακρυσμένες περιοχές)», όπως επίσης και «ο προγεννητικός έλεγχος σε εγκύους σε απομακρυσμένες περιοχές», ο αριθμός των οποίων εκτιμήθηκε σε «περίπου 4.700». Αρχικός προϋπολογισμός στο πλαίσιο του ΤΑΑ: περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ. Το έργο φέρεται να απεντάχθηκε με κυβερνητική απόφαση στις 4/8/2026.
Στο Υπουργείο Παιδείας το έργο «Ενίσχυση του Ψηφιακού Σχολείου μέσω ψηφιακών υπηρεσιών και Καινοτόμων Εκπαιδευτικών Εργαλείων». Αρχικός προϋπολογισμός στο πλαίσιο ΤΑΑ: 73,6 εκατομμύρια ευρώ. Φέρεται να απεντάχθηκε με κυβερνητική απόφαση στις 4/8/2026.
Στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας το έργο «Επιχορήγηση της ΔΥΠΑ για την υλοποίηση του έργου: Κοινωνική επανένταξη των πιο ευάλωτων ομάδων: Δικαιούχοι EEE (Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος) και άστεγοι». Αρχικός προϋπολογισμός στο πλαίσιο ΤΑΑ: 151,6 εκατομμύρια ευρώ. Φέρεται να απεντάχθηκε με κυβερνητική απόφαση στις 11/8/2026.
Στο Υπουργείο Πολιτισμού το έργο «Επέκταση και Εκσυγχρονισμός του Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου», αρχικού προϋπολογισμού στο πλαίσιο ΤΑΑ στα 17 εκατομμύρια ευρώ, και το έργο «Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου», αρχικού προϋπολογισμού στο πλαίσιο ΤΑΑ στα 7 εκατομμύρια ευρώ. Φέρονται να απεντάχθηκαν με κυβερνητικές αποφάσεις στις 11/8/2026.
«Σε καμία από αυτές τις περιπτώσεις δεν έχει δοθεί εξήγηση ως προς το τι φταίει που απεντάχθηκαν», σημειώνει ο κ. Γερουλάνος και προσθέτει:
«Είναι κυριολεκτικά αδιανόητος ο αριθμός των δράσεων και έργων που έχουν απενταχθεί από το Ελλάδα 2.0. Ως ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής ασκήσαμε και ασκούμε εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη κριτική για τις αναθεωρήσεις, τις αλλαγές και τις “εκπτώσεις” σε σχέση με το αρχικό σχέδιο Ελλάδα 2.0. Κυρίως για τη χαμένη ευκαιρία για τη χώρα. Όχι μόνο σε σύγκριση με το τι θα μπορούσε ή θα έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση με το ιλιγγιώδες ποσό των 36 δισ., αλλά σε σύγκριση ακόμα και με αυτά που υποσχέθηκε η ίδια ότι θα κάνει στο αρχικό σχέδιο “Ελλάδα 2.0”. Όπως απέδειξε αναλυτικά η “Συγκριτική Μελέτη Μέτρων ΤΑΑ – πριν και μετά” που εκπονήσαμε ως ΠΑΣΟΚ, τα 2/3 των 195 δράσεων που παρέλασαν από το “Ελλάδα 2.0” έχουν υποστεί ή μειώσεις στόχων ή / και απεντάξεις έργων. Τα 2/3…!
Το αρχικό Ελλάδα 2.0 αποτελεί πλέον πραγματικό τεκμήριο ανικανότητας και αναποτελεσματικότητάς της κυβέρνησης. Για αυτό και θέλει να ξεχαστούν οι αρχικές υποσχέσεις της και διαφημίζει μόνο τα όσα έγιναν, όπως κι αν έγιναν.
Ένα ενδεικτικό παράδειγμα: η κυβέρνηση αναφέρει ότι στη λίστα των δράσεων που χρηματοδοτήθηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι και η “Εγκατάσταση 700 MW αποθήκευσης ενέργειας”. Αυτό που δεν λέει όμως είναι ότι ο αρχικός στόχος στο Ελλάδα 2.0 ήταν η Ελλάδα να έχει στα τέλη του 2025 ολοκληρωμένα έργα αποθήκευσης ενέργειας ισχύος 1.380 MW συν άλλα 175 MW που προστέθηκαν αργότερα, σύνολο 1.555 MW. Και αντί για 1.555 MW για τα οποία είχε δεσμευτεί η ίδια η κυβέρνηση, ο στόχος μέσα στο πλαίσιο του “Ελλάδα 2.0” μειώθηκε δραματικά σε 700 MW. Δύσκολα το λες επιτυχία, πόσο μάλλον αποτελεσματικότητα.
Και εκεί που φαίνεται η απουσία σχεδιασμού είναι ότι και 1.555MW που προγραμμάτισαν ήταν ήδη λίγα σε σχέση με αυτά που χρειαζόταν η χώρα. Γιατί; Διότι αναπτύξαμε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας πολύ πιο γρήγορα από τις υποδομές αποθήκευσης της ενέργειας που παράγουν, με αποτέλεσμα να ΜΗΝ μπορούμε να αξιοποιήσουμε το σύνολο του δυναμικού των ΑΠΕ για την εξισορρόπηση του συστήματος, τη μείωση της εξάρτησης από εισαγόμενα καύσιμα, αλλά και για φθηνότερο ρεύμα για τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Σε αντίθεση με χώρες όπως η Ιταλία, η Ρουμανία και κυρίως η Βουλγαρία, οι οποίες “έχουν αναπτύξει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο μπαταριών, όπου αποθηκεύουν φθηνή ενέργεια την οποία εισάγουν από την ελληνική αγορά” (Καθημερινή, 23/6/2026), προς όφελος φυσικά της δικής τους εσωτερικής αγοράς.
Επαναλαμβάνουμε: με το Ταμείο Ανάκαμψης δεν είναι ότι δεν έγινε τίποτα. Είναι άλλωστε αδύνατο με 36 δισ. να μην κάνεις τίποτα, όσο αναποτελεσματικός και να είσαι. Αλλά έγιναν πολύ λίγα σε σχέση με τις ανάγκες της χώρας, πολύ άναρχα, πολύ σκοτεινά. Για αυτό και άφησαν πανθομολογουμένως μικρό αποτύπωμα στη χώρα.
Πρόκειται για μνημειώδη αποτυχία και αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. Και για χαμένη ιστορική ευκαιρία για τη χώρα. Γιατί; Διότι ο πήχης της Ελλάδας δεν ήταν ο κλασσικός μέσος όρος της ΕΕ. Ήταν ο πήχης μιας χώρας που χρειαζόταν να ανακάμψει από δύο απανωτές κρίσεις που έχουν γονατίσει τα μεσαία και χαμηλά στρώματα. […]
Η δουλειά που παρουσιάζεται σήμερα βασίζεται και κωδικοποιεί τη “Συγκριτική Μελέτη Μέτρων ΤΑΑ – πριν και μετά” που δημοσιεύτηκε από το ΠΑΣΟΚ την 1η Ιουλίου 2026 αλλά και τη λίστα των νέων μειώσεων ή / και απεντάξεων έργων που φαίνεται να ζήτησε η κυβέρνηση με την τελευταία αναθεώρηση του Ελλάδα 2.0 και φέραμε στη δημοσιότητα στις 30 Ιουλίου. Έτσι ώστε ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματά του».

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...