Τελευταία νέα
Τραγωδία στην Κύπρο: Νεκρός 76χρονος γνωστός επιχειρηματίας – Συνετρίβη το σκάφος του στα βράχια [βίντεο] Μάγεψαν Κωνσταντέλιας και Καρέτσας στο ντεμπούτο τους στην Bundesliga Πήραν τον πρώτο τους βαθμό Βόλος και Ηρακλής στο Πανθεσσαλικό Το «γερμανικό μοντέλο» ψυχορραγεί: Το case study της Volkswagen Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Αντιπολιτευτικό σφυροκόπημα για την επαναχορήγηση των αδειών – Καταγγέλλουν παρανομία ΗΠΑ: Απελάθηκε στη Βρετανία ο ακροδεξιός ομογενής Μίλο Γιαννόπουλος Συνελήφθη ειδικός φρουρός για σεξουαλική παρενόχληση ανήλικης Συναγερμός στην Ευρώπη για το φυσικό αέριο: Σε χαμηλό 13 ετών τα αποθέματα Drone και βόμβες στη Λειψία: Ο Μερτς θα τα παίξει όλα για όλα κατά της Ρωσίας Εκρηκτική η κατάσταση στην Κρήτη με τους πρόσφυγες Νέο πογκρόμ Ισραηλινών εποίκων κατά Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη ΠΑΟΚ: Θλάση ο Λουσέ και εκτός αποστολής για το Περιστέρι
Efsyn.gr

Το 2028 η δίκη του φερόμενου ως «εγκεφάλου» των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001

Αμερικανικό στρατοδικείο προβλέπεται να δικάσει τον Ιούνιο του 2028 τον άνδρα που κατηγορείται πως ήταν ο «εγκέφαλος» των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ, ανέφεραν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης χθες Τετάρτη, επικαλούμενα διαταγή στρατοδίκη.
People run from the collapse of World Trade Center Tower Tuesday, Sept. 11, 2001 in New York. Charlie Ross is seen fourth from the left. (AP Photo/Suzanne Plunkett)
Ο Χαλίντ Σέιχ Μοχάμεντ θεωρείτο άλλοτε πως συγκαταλεγόταν στα σημαντικότερα στελέχη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Αλ Κάιντα, μέχρι τη σύλληψή του τον Μάρτιο του 2003 στο Πακιστάν.
Μετήχθη σε φυλακή του αμερικανικού στρατού στο Γκουαντάναμο τον Σεπτέμβριο του 2006, όπου παραμένει κρατούμενος είκοσι χρόνια αργότερα. Προηγουμένως πέρασε από μυστικές φυλακές της CIA στην Πολωνία, όπου υποβλήθηκε επανειλημμένα σε ανακρίσεις και βασανιστήρια.
Τον Ιούλιο του 2025, αμερικανικό εφετείο ακύρωσε συμφωνία που προέβλεπε ομολογία ενοχής από πλευράς του Χαλίντ Σέιχ Μοχάμεντ και δυο συγκρατουμένων του, με αντάλλαγμα να αποφύγουν την επιβολή της θανατικής ποινής.
Η ημερομηνία της δίκης του Χαλίντ Σέιχ Μοχάμεντ δεν αποκλείεται να αναβληθεί, καθώς είναι ανεπίλυτα διάφορα διαδικαστικά ζητήματα – κυρίως τι είδους αποδεικτικά στοιχεία θα επιτραπεί να παρουσιαστούν στη δίκη.
Η φυλακή όπου κρατείται, σε βάση του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού σε έδαφος της Κούβας υπενοικιασμένο από τις ΗΠΑ, είχε ανοίξει μετά τις επιθέσεις του 2001 κατά διαταγή του τότε πρόεδρου Τζορτζ Ου. Μπους. Στον κολοφώνα της, κρατούνταν εκεί κάπου 800 κατηγορούμενοι για «τρομοκρατία». Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που χαρακτηρίζουν το κέντρο κράτησης μαύρη τρύπα ως προς το διεθνές δίκαιο, ζητούν εδώ και χρόνια να κλείσει. Παραμένει μολαταύτα σε λειτουργία, αν και πλέον δεν απομένουν παρά ελάχιστοι έγκλειστοι.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...