Τελευταία νέα
Το οικονομικό πρόγραμμα της Ε.Λ.Α.Σ. παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας Δείπνο Ανδρουλάκη με βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο Ψυχρό Λασιθίου [βίντεο] ΕΛ.Α.Σ. κατά Κυβέρνησης: «Ο λογαριασμός βγαίνει – Η κυβερνητική αριθμητική όχι» ΠΑΣΟΚ κατά Τσίπρα: «Επέστρεψε με νέες αυταπάτες – Αντέγραψε το 80% του προγράμματός μας» Ιός Δυτικού Νείλου: 5 θάνατοι και 58 κρούσματα την τελευταία εβδομάδα Απάντηση της ΕΛ.Α.Σ για την κοστολόγηση του προγράμματος: Ο λογαριασμός βγαίνει, η κυβερνητική αριθμητική όχι ΕΛ.Α.Σ: Ο λογαριασμός βγαίνει – Η κυβερνητική αριθμητική όχι Παναθηναϊκός: Αυτό είναι το τελικό «deal» – 11+3 εκατ. ευρώ προς την Τζιρόνα για τον Ουναΐ Μάλτα: Αθώος κηρύχθηκε ο επιχειρηματίας Φένεκ για τη δολοφονία της δημοσιογράφου Γκαλίζια Το Εθνικό Σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα: Κατώτατος μισθός 1.000€, ΦΠΑ 6% σε τρόφιμα, φάρμακα χωρίς συμμετοχή ΠΑΣΟΚ για ομιλία Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη: Επέστρεψε στον τόπο του εγκλήματος με νέες αυταπάτες – Ψαρεύει στα θολά νερά χωρίς πυξίδα Απάντηση ΕΛΑΣ για την κοστολόγηση του προγράμματος: «Ο λογαριασμός βγαίνει – Η κυβερνητική αριθμητική όχι»
Thefaq.gr

Κυβερνησάρα γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια το ΣτΕ ξαναδίνουν τις άδειες με ταχύτητες φωτός στα 3 πανεπιστήμια

Με νέες αποφάσεις επιχειρεί η κυβέρνηση να κλείσει το μέτωπο που άνοιξε γύρω από την αδειοδότηση των μη κρατικών πανεπιστημίων, μετά τις ακυρωτικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την εκ νέου χορήγηση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας στα Πανεπιστήμια Keele και York, ουσιαστικά επαναφέροντας μια διαδικασία που είχε ήδη κριθεί προβληματική από το ΣτΕ.

Η απόφαση, που υπογράφηκε από τον υφυπουργό Παιδείας Νίκο Παπαϊωάννου, αφορά:
The University of Keele, Greece στην Αθήνα
City – Ευρωπαϊκό Παράρτημα του Πανεπιστημίου του York στη Θεσσαλονίκη
Η κυβέρνηση προχώρησε στην επανάληψη της διοικητικής διαδικασίας, προκειμένου να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και να αντιμετωπίσει τις πλημμέλειες που είχαν εντοπιστεί στην αρχική διαδικασία αδειοδότησης.
Το ΣτΕ «φρέναρε» τη διαδικασία
Η εξέλιξη έρχεται μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ, οι οποίες ανέδειξαν προβλήματα στον τρόπο με τον οποίο είχε προχωρήσει η αδειοδότηση. Παρότι το Ανώτατο Δικαστήριο δεν ακύρωσε τον θεσμό των μη κρατικών πανεπιστημίων ούτε έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Πιερρακάκη, έκρινε ότι υπήρχαν συγκεκριμένες πλημμέλειες που έπρεπε να διορθωθούν.
Έτσι, η κυβέρνηση καλείται πλέον να επαναφέρει τη διαδικασία σε τροχιά νομιμότητας, επιχειρώντας να περιορίσει την αναστάτωση που προκλήθηκε γύρω από τη λειτουργία των νέων ιδρυμάτων.
Αναμονή για το τρίτο πανεπιστήμιο
Την ίδια ώρα, ανοιχτό παραμένει το ζήτημα του Anatolia College, για το οποίο αναμένεται η απόφαση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
Η κυβέρνηση επιχειρεί πλέον να παρουσιάσει την επανέγκριση των αδειών ως επίλυση της εκκρεμότητας. Ωστόσο, η ανάγκη επανάληψης της διαδικασίας μετά την παρέμβαση του ΣτΕ αφήνει εκτεθειμένο τον αρχικό σχεδιασμό και επαναφέρει ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο προχώρησε εξαρχής η αδειοδότηση των μη κρατικών ΑΕΙ.
Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στην απόφαση για το τρίτο ίδρυμα, η οποία αναμένεται να δείξει αν το ζήτημα κλείνει οριστικά ή αν θα υπάρξουν και νέες εξελίξεις γύρω από το κυβερνητικό εγχείρημα για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...