Τελευταία νέα
Euroleague: Μετά τη Βαλένθια ο Ολυμπιακός «άλωσε» και τη Βαρκελώνη Κωστής Χατζηδάκης: «Οι εκλογές του 2027 είναι μάχη για την Ελλάδα» – Μεγάλη εκδήλωση για τα 52 χρόνια της ΟΝΝΕΔ ΕΛΑΣ: Προγραμματικό συνέδριο αρχές του 2027 & νέες περιοδείες Τσίπρα Γαλλία: Το Σάββατο οι μεγάλες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα – Έκκληση Μακρόν για «ηρεμία»  Euroleague: Η Χαποέλ έδωσε τέλος στο αήττητο του Παναθηναϊκού Σύνοδος Κορυφής: Σκληρές διαπραγματεύσεις, έντονο παρασκήνιο και «κουτσουρεμένα» συμπεράσματα Λαλιώτου: Η ακρίβεια και η στεγαστική κρίση στερούν από φοιτητές τη δυνατότητα να σπουδάσουν – Τι προτείνει η ΕΛΑΣ για επίδομα 500 ευρώ, στέγαση και δωρεάν μετακινήσεις Απειλητική επιστολή στη διευθύντρια Πολεοδομίας Καλαμάτας: «Ο θάνατος έρχεται από ψηλά» – Τι απαντά η ίδια ΣΥΡΙΖΑ: Ο Πολάκης ζητά συνέδριο και εκλογή προέδρου «κόντρα» σε Δούρου και Παππά Έως το τέλος του 2026 οι σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες σε Κρήτη, Ιόνιο και Πελοπόννησο – Τι δήλωσε ο Σταύρος Παπασταύρου Σκέρτσος: Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή για την προστασία παιδιών από ψηφιακούς κινδύνους ΕΛΑΣ: Το στοίχημα Τσίπρα μέχρι το Συνέδριο – Περιοδείες, πολιτική ταυτότητα και οργανωτική συγκρότηση
Efsyn.gr

ΟΠΕΚΕΠΕ: Την ενοχή των 22 κατηγορουμένων από την Κρήτη ζήτησε ο εισαγγελέας

Την ενοχή των 22 κατηγορουμένων από την Κρήτη για την υπόθεση των επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ ζήτησε ο εντεταλμένος Ευρωπαίος Εισαγγελέας Διονύσης Μουζάκης ο οποίος στάθηκε στα κοινά στοιχεία που εντόπισε πίσω από τις δηλώσεις εκτάσεών τους.
Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, οι επίμαχες δηλώσεις παρουσίαζαν ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο: παραγωγοί, στην πλειονότητά τους από την Κρήτη, εμφανίζονταν να διαθέτουν εκτάσεις σε άλλες περιοχές της χώρας, τις οποίες χρησιμοποιούσαν για να πληρούν τις προϋποθέσεις λήψης ενισχύσεων.
«Συνήθως επρόκειτο για παραγωγούς που για πρώτη φορά δήλωναν εκτάσεις, οι εκτάσεις ήταν εκτός Κρήτης, τα μισθωμένα αγροτεμάχια δηλώθηκαν για πρώτη φορά από τους δήθεν ιδιοκτήτες για πρώτη φορά στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης της χρονιάς που τα μίσθωσαν σε άλλους», ανέφερε ο Διονύσης Μουζάκης, περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά που, κατά την εκτίμησή του, εμφανίζονταν στις συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Για τον εισαγγελικό λειτουργό, καθοριστικό ρόλο στην υπόθεση διαδραμάτισε η «τεχνική λύση» του ΟΠΕΚΕΠΕ, μέσω της οποίας μπορούσαν να δηλωθούν εκτάσεις που βρίσκονταν σε διαφορετικές περιοχές από εκείνες όπου δραστηριοποιούνταν οι παραγωγοί.
«Η τεχνική λύση βρίσκεται στην καρδιά του προβλήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ επειδή επέτρεπε όταν δεν υπάρχαν εκτάσεις για βόσκηση να δανειστούν από άλλες περιοχές οι αγρότες», σημείωσε, συνδέοντας τη διαδικασία με την αύξηση του αριθμού των αιγοπροβάτων και την ανάγκη εξασφάλισης εκτάσεων.
Όπως ανέφερε, οι εκτάσεις που εμφανίζονταν ως διαθέσιμες προς χρήση δηλώνονταν σε αρκετές περιπτώσεις ως μισθωμένες με μισθωτήρια που, σύμφωνα με την κατηγορία, ήταν πλαστά.
«Συνοψίζοντας άπαντες οι 16 πρώτοι υπέβαλαν ψευδή δήλωση στον ΟΠΕΚΕΠΕ, δεδομένου ότι οι δηλωθεντες ως ιδιοκτήτες των εκτάσεων δεν είχαν στην πραγματικότητα στην κυριότητά τους τις εκτάσεις. Δεν προέκυψε ότι οι φερόμενες ως ιδιόκτητες ή μισθωμένες εκτάσεις υπήρχαν στην κυριότητα των εκμισθωτών, αλλά ανήκαν είτε στο δημόσιο είτε σε τρίτα πρόσωπα. Επίσης δεν προέκυψε ότι οι εν λόγω άσκησαν και οποιαδήποτε αγροτική δραστηριότητα για να δικαιούνται την καταβολή ενισχύσεων, ήταν εκτάσεις πολύ μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, δεν προέκυψε ότι μετέφεραν το ζωικό τους κεφάλαιο στα μέρη όπου φαίνονταν μισθωμενες οι εκτάσεις ή ότι τέλεσαν τις απαιτούμενες αγροτικές εργασίες. Κατά την γνώμη αποδεικνύεται πλήρως η ενοχή και των 22 κατηγορουμένων, όπως κατηγορούνται», ανέφερε ο Ευρωπαίος Εισαγγελέας, ζητώντας από το δικαστήριο την ενοχή των 22 κατηγορουμένων.
 

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...