Νέες σκέψεις για περιορισμούς στις ρωσικές τουριστικές βίζες των Ρώσων πρώην στρατιωτών εκφράστηκαν σήμερα Τετάρτη από τους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών, μετά τις αποκαλύψεις της Γερμανίας ότι πίσω από το drone γεμάτο εκρηκτικά στο αεροδρόμιο Λειψίας, βρίσκεται η Ρωσία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία το drone έφτασε στην Ευρώπη με ταξιδιωτικά έγγραφα Σένγκεν, τα οποία είχαν εκδοθεί στην Ιταλία. Μετά το άτυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ, η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάγια Κάλλας ανακοίνωσε μια προσπάθεια για την καταπολέμηση των θεωρήσεων βίζας, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης εισόδου Ρώσων πρώην στρατιωτών ή και μισθοφόρων.
«Πολλοί υπουργοί έθιξαν το θέμα σήμερα, ότι πρέπει πραγματικά να περιορίσουμε τις βίζες. Δεν είναι “ΟΚ”, το να εισέρχονται και να απολαμβάνουν τη φιλοξενία των ευρωπαϊκών χωρών Ρώσοι, εν μέσω αυτού του πολέμου. Δεν θα έπρεπε να λειτουργεί έτσι. Πολλά κράτη-μέλη έχουν επισημάνει, ότι στην πραγματικότητα αυτά τα είδη τουριστικής βίζας, χρησιμοποιούνται για πράξεις δολιοφθοράς», είπε.
Η σκέψη δεν είναι καινούργια. Τον Ιούλιο, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ελλάδα είχαν πιέσει για να αποδυναμωθεί μια προσπάθεια υπό την ηγεσία των χωρών της Βαλτικής, για την απαγόρευση εισόδου πρώην Ρώσων στρατιωτών στην ΕΕ.
Οι χώρες που συνεχίζουν να επωφελούνται οικονομικά από τον ρωσικό τουρισμό, έχουν αντιδράσει στους περιορισμούς. Τον Μάιο, ο ευρωπαΪκός Τύπος είχε αποκαλύψει ότι η έκδοση θεωρήσεων Σένγκεν σε Ρώσους πολίτες αυξήθηκε το 2025, κυρίως για τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία.
Διαβάστε περισσότερα
Efsyn.gr
