Τελευταία νέα
Α. Σδούκου για Α. Τσίπρα: Ξεκίνησαν τα δύσκολα, μαζεύουν τα ασυμμάζευτα ΔΕΘ: Ο δεκάλογος της αντί-προπαγάνδας «Κράσαρε» το ΑΙ: Προβλήματα στις πλατφόρμες ChatGPT, Gemini, Claude και Grok Ν. Δένδιας: Έρχονται 522 έργα οχύρωσης σε όλη τη χώρα έως το 2030 Κρουαζιέρα: Ανοδική πορεία στο λιμάνι της Κέρκυρας Π. Μαρινάκης για Α. Τσίπρα: Να κοστολογηθούν όλες οι εξαγγελίες από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο Φωτιά στο Σουφλί – Επιχειρεί και ένα ελικόπτερο Βενιζέλος για 3η Σεπτέμβρη: Η ελληνική κοινωνία σε μεγάλο βαθμό οφείλει τη διαμόρφωσή της στο ΠΑΣΟΚ Σκύρος: Μία προσαγωγή για τη φωτιά στη Χάρτσα – Εξετάζεται σύνδεση με την πυρκαγιά του Δεκαπενταύγουστου Η Νορβηγία κατάσχεσε ρωσικό πλοίο στην Αρκτική – Ζητά αποζημίωση 4,22 δισ. δολαρίων για ουκρανική ενεργειακή εταιρεία Νέα Αριστερά: Μετατρέπουν τις ζωές των τρανς, ίντερσεξ και μη δυαδικών ατόμων σε πεδίο εσωτερικών ανταγωνισμών για το ποιος είναι πιο δεξιός Συνεχίζεται το θρίλερ στο Μαραθώνα: «Δεν είχαν επαφή με κανέναν – Έβγαιναν μόνο το βράδυ», λένε οι γείτονες [βίντεο]
Efsyn.gr

Φεστιβάλ Βενετίας: «Οι σκηνοθέτριες αντιμετωπίζουν συστημικά εμπόδια»

Πεδίο γεωπολιτικής, κοινωνικών και πολιτικών αντιπαραθέσεων και ηχείο των κρίσιμων ζητημάτων της εποχής, το 83ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας, με τη μεγαλύτερη ιστορία στο είδος του, άνοιξε χθες τις πύλες του, οδηγώντας την κούρσα των βραβείων προς τα Οσκαρ.
Από τη μια η συλλογικότητα Venice4Palestine που ζήτησε να υψωθεί η σημαία της Παλαιστίνης στο Λίντο μαζί με των άλλων χωρών που συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση και από την άλλη η κατηγορία για μποϊκοτάζ του Ισραήλ. Μόλις την τελευταία στιγμή προστέθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα το ντοκιμαντέρ «Naza» των Ισραηλινών Γιουβάλ Αμπραχάμ και Ρέιτσελ Σορ, το οποίο ωστόσο αναφέρεται στην εξόντωση των αμάχων στη Γάζα. Μάλιστα η Σορ είναι μόλις η δεύτερη γυναίκα σκηνοθέτρια στη λίστα των 21 ταινιών που διαγωνίζονται για τον Χρυσό Λέοντα – η άλλη είναι η Δανοαιγύπτια Μέι ελ-Τούκι με το «Woman Unknown».
Αναπόφευκτο η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του φεστιβάλ, η διάσημη ηθοποιός και σκηνοθέτρια Μάγκι Τζίλενχαλ, να ερωτηθεί για αυτήν την ανισότητα στην εναρκτήρια συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες, παρά τις αρχικές φήμες ότι πρόκειται να αναβληθεί προκειμένου να αποφευχθούν οι δύσκολες πολιτικές ερωτήσεις. Η Τζίλενχαλ είπε ότι ο κινηματογράφος είναι εγγενώς πολιτικός και ότι οι γυναίκες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν συστημικά εμπόδια στη βιομηχανία του κινηματογράφου. Τόνισε ότι οι ταινίες καλλιεργούν την ενσυναίσθηση σε μια εποχή παγκόσμιας αναταραχής και υποστήριξε ότι οι γυναίκες πίσω από την κάμερα συχνά δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση επειδή οι ιστορίες που θέλουν να πουν δεν θεωρούνται σημαντικές. «Είναι δυνατόν τα ζητήματα για τα οποία οι γυναίκες, έχοντας βιώσει μια διαφορετική εμπειρία ζωής στον κόσμο, όταν θέλουν να κάνουν ταινίες, να μη θεωρούνται πάντα υψηλή τέχνη; (…) Ποιος αποφασίζει τι είναι καλό;» απάντησε όταν ρωτήθηκε για την έλλειψη γυναικών σκηνοθετριών στη Βενετία. «Υπάρχει ένα συστημικό πρόβλημα», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος του φεστιβάλ, Αλμπέρτο Μπαρμπέρα, τις προηγούμενες ημέρες είχε προσπαθήσει να αντικρούσει την κριτική λέγοντας ότι μόνο το 24% των ταινιών που υποβλήθηκαν προέρχονται από γυναίκες, έναντι 30% πέρυσι, προσθέτοντας ότι η επιλογή έγινε με ευθύνη ώστε να διασφαλίσει την ποιότητα του προγράμματος. Επίσης είχε χαρακτηρίσει το φετινό πρόγραμμα ως το «πιο πολιτικό» της Βενετίας τα τελευταία χρόνια, με ταινίες που ασχολούνται με τον πόλεμο, την Παλαιστίνη, τη μετανάστευση, την κλιματική αλλαγή και τη συρρίκνωση των πολιτικών ελευθεριών.
Στη χθεσινή πρεμιέρα του φεστιβάλ βραβεύτηκε ο Τζορτζ Κλούνεϊ για το σύνολο του έργου του. Ο φημισμένος Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης μίλησε για την Τεχνητή Νοημοσύνη, που μπορεί να ωφελήσει αλλά και να βλάψει με πολλούς τρόπους, αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο της δημοσιογραφίας ενώ τα σημαντικότερα μέσα ενημέρωσης στις ΗΠΑ ανήκουν στους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Ισως δεν ήταν τυχαία η αναφορά, αφού στη φετινή διοργάνωση θα παρουσιαστεί εκτός διαγωνισμού ένα τετράωρο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Musk», του βραβευμένου με Οσκαρ Αλεξ Γκίμπνεϊ, που εξετάζει την τεράστια επιρροή που ασκεί ο Ιλον Μασκ στην παγκόσμια οικονομία, τη δημοκρατία και την τεχνολογία.
Πρεμιέρα έκανε χθες και το πολυαναμενόμενο «Ink» του Ντάνι Μπόιλ, με πρωταγωνιστή τον Γκάι Πιρς, που καταγράφει την εξαγορά της βρετανικής εφημερίδας ταμπλόιντ από τον Ρούπερτ Μέρντοχ -ο οποίος χθές βρέθηκε στο Μαξίμου!- το 1969. Τις επόμενες 11 ημέρες η Βενετία θα υποδεχτεί πολλούς αστέρες του κινηματογράφου. Ο Μάρτιν ΜακΝτόνα με την ταινία «Wild Horse Nine» και τους Τζον Μάλκοβιτς και Σαμ Ρόκγουελ να υποδύονται δύο πράκτορες της CIA στη Χιλή πριν από το στρατιωτικό πραξικόπημα του Πινοτέτ. Ο Λανς Οπενχάιμερ με τον Ρόμπερτ Πάτινσον («Primetime»), οι Πενέλοπε Κρουζ και Χαβιέ Μπαρδέμ που συμπρωταγωνιστούν στο «Bunker» του Φλοριάν Ζελέρ. Ο Βέρνερ Χέρτζογκ σκηνοθετεί το «Bucking Fastard» με τις αδελφές Κέιτ και Ρούνι Μάρα.
Στα ντοκιμαντέρ με ενδιαφέρον αναμένεται το «Don’t Look Back in Anger» για τους Λίαμ και Νόελ Γκάλαχερ του θρυλικού συγκροτήματος Oasis. Οπως και το «They’re Here» των Λόρα Πόιτρας και Ρέιτσελ Λόρεν Μιούλερ, σχετικά με τις επιδρομές της ICE σε μετανάστες στη Μινεσότα.
Ασφαλώς, η Ελλάδα ειναι παρούσα, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, στο 83ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας. Στο διαγωνιστικό τμήμα με το «Dau» του Ιλια Κρζανόφσκι, για τη ζωή του Σοβιετικού φυσικού Λεβ Λαντάου, με πρωταγωνιστή τον αρχιμουσικό Θεόδωρο Κουρεντζή. Στο πρόγραμμα Orizzonti συμμετέχουν η Ζακλίν Λέντζου με τη νέα της ταινία «Μια μέρα στη ζωή της Τζο: Κεφάλαιο Φαίδρα» και ο Σταύρος Μαρκουλάκης με τη μικρού μήκους «Τροπικός του θρηνούντος Γκέκο».

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...