Τελευταία νέα
«Μαύρος Σεπτέμβρης» στο Μόναχο… Η στιγμή της συντριβής του Phantom στην Τανάγρα – Πλάνα από το σημείο της πρόσκρουσης [βίντεο] Μαρκογιαννάκη: «Η κυβέρνηση ετοιμάζει εξαγγελίες για την ΔΕΘ ενώ οι Έλληνες σκέφτονται πως θα πληρώσουν τους λογαριασμούς» Φωτιά στο Κάτω Σαμικό Ηλείας – Επιχειρούν τέσσερα εναέρια μέσα «Κότσαρι με κιμονό»: Στη ΔΕΘ ο Ιάπωνας καθηγητής που μιλάει ελληνικά και χορεύει ποντιακά Φωτιά στο Σχηματάρι – Ηχησε το 112 Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο Γιάννης Παπαδόπουλος σε ρόλο «οδηγού», ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για το νέο ψηφιακό ραδιόφωνο DAB+ Παπαδοπούλου για την «πατριωτική εισφορά»: Στο επίκεντρο το περιουσιολόγιο και η κοστολόγηση του προγράμματος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ: Στόχος η ενίσχυση των οικονομικών δεσμών Ελλάδας–Ιαπωνίας Συνετρίβη Phantom στην Τανάγρα κατά τη διάρκεια αεροπορικής επίδειξης – Οι πρώτες εικόνες ΔΕΘ: Κοινωνικές ενισχύσεις μήνα-μήνα έως το 2030-Νέες πληροφορίες για συνταξιούχους-εργαζόμενους-Δημόσιο-αγρότες-ελεύθερους επαγγελματίες Θεώνη Κουφορνικολάκου: Γιατί αυξάνουμε κατά 300 ευρώ τους μισθούς των εκπαιδευτικών και προσλαμβάνουμε 30.000
Thefaq.gr

ΠΑΣΟΚ κατά Βούλτεψη: «Δεν φταίνε οι εγκυμονούσες εκπαιδευτικοί» – Πυρά στη ΝΔ για τα 20.000 κενά και το «μπακαλοτέφτερο» του Υπουργείου

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει το ΠΑΣΟΚ με αφορμή τη δήλωση της Σοφίας Βούλτεψη για τις εγκυμονούσες εκπαιδευτικούς, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να φορτώσει στους εκπαιδευτικούς τη δική της αποτυχία στον σχεδιασμό και τη στελέχωση των σχολείων. Το κόμμα κάνει λόγο για τουλάχιστον 20.000 ακάλυπτες ανάγκες με το πρώτο κουδούνι και ζητά μόνιμους διορισμούς και έγκαιρο σχεδιασμό.

Η δήλωση της Σοφίας Βούλτεψη ότι τα σχολικά κενά συνδέονται με τις εγκυμοσύνες εκπαιδευτικών προκαλεί την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, που χαρακτηρίζει την τοποθέτηση όχι απλώς άστοχη, αλλά αποκαλυπτική για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα προβλήματα της δημόσιας εκπαίδευσης.
Ο υπεύθυνος του ΚΤΕ Παιδείας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Στέφανος Παραστατίδης και ο γραμματέας του Τομέα Παιδείας Σωκράτης Κάτσικας υποστηρίζουν ότι για τα κενά στα σχολεία δεν ευθύνονται ούτε οι εγκυμονούσες ούτε οι εκπαιδευτικοί που ασθενούν ή κάνουν χρήση νόμιμης άδειας.
Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά: «Για τα κενά στα σχολεία ευθύνεται η ανικανότητα του υπουργείου να προβλέψει να καταγράψει, να διαχειριστεί».
Το ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζει ότι είχε προειδοποιήσει ήδη από τον Μάιο για τη σοβαρότητα της κατάστασης. Παρά τις περίπου 45.000 προσλήψεις αναπληρωτών την προηγούμενη σχολική χρονιά, χιλιάδες κενά παρέμειναν μέχρι το τέλος της, ενώ τώρα οι ανάγκες εμφανίζονται ακόμη μεγαλύτερες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται το κόμμα, ενώ σχεδιάζονται περίπου 30.000 προσλήψεις αναπληρωτών στην πρώτη φάση, οι καταγεγραμμένες ανάγκες προσεγγίζουν τις 50.000. Έτσι, το πρώτο κουδούνι κινδυνεύει να βρει τα σχολεία με περίπου 20.000 ακάλυπτες ανάγκες.
Το ΠΑΣΟΚ απορρίπτει ως προσχηματική την προσπάθεια να αποδοθούν τα κενά στις άδειες και στις εγκυμοσύνες και υποστηρίζει ότι πρόκειται για πάγιες ανάγκες ενός συστήματος που εδώ και χρόνια στηρίζεται σε δεκάδες χιλιάδες αναπληρωτές.
«Με το “μπακαλοτέφτερο” καταγράφουν τις ανάγκες»
Ιδιαίτερα αιχμηρή είναι η κριτική του κόμματος και για τον τρόπο με τον οποίο, όπως υποστηρίζει, καταγράφονται οι ανάγκες των σχολείων.
Παρά τις επανειλημμένες κυβερνητικές εξαγγελίες για ένα σύγχρονο ψηφιακό σύστημα που θα προβλέπει εγκαίρως τα κενά, το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι η πραγματικότητα παραμένει διαφορετική, κάνοντας λόγο για εκτιμήσεις και διοικητικές πιέσεις αντί για αξιόπιστα δεδομένα.
Οι εκπρόσωποι του κόμματος κάνουν μάλιστα λόγο για το γνωστό «μπακαλοτέφτερο», υποστηρίζοντας ότι το σύστημα που θα έπρεπε να έχει ήδη λειτουργήσει εξακολουθεί να παρουσιάζεται ως λύση για το μέλλον.
Το ΠΑΣΟΚ θέτει παράλληλα στο επίκεντρο και το δημογραφικό, επισημαίνοντας την αντίφαση ανάμεσα στη μείωση των μαθητών και στη μεταχείριση της μητρότητας ως προβλήματος για τη λειτουργία των σχολείων.
«Η μητρότητα δεν είναι διοικητική ανωμαλία που πρέπει να ‘διορθωθεί’. Είναι δικαίωμα που η Πολιτεία οφείλει να προστατεύει», τονίζουν τα στελέχη του κόμματος.
Παράλληλα, ζητούν αξιόπιστη καταγραφή των πραγματικών κενών, έγκαιρο προγραμματισμό, περισσότερους μόνιμους διορισμούς, επαρκή χρηματοδότηση και άμεση κάλυψη των θέσεων όταν προκύπτουν μακροχρόνιες άδειες.
Στο στόχαστρο μπαίνει και η απόσταση ανάμεσα στις κυβερνητικές εξαγγελίες και στους τελικούς διορισμούς. Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι, ενώ είχαν ανακοινωθεί 10.000 μόνιμοι διορισμοί, τελικά περιορίστηκαν περίπου στους 5.300.
Για τη Χαριλάου Τρικούπη, το πρόβλημα δεν μπορεί να λύνεται κάθε Σεπτέμβριο με προσλήψεις αναπληρωτών και λύσεις της τελευταίας στιγμής. Η στελέχωση των σχολείων, υποστηρίζει, απαιτεί μόνιμο και διαφανή σχεδιασμό, ώστε κάθε παιδί να έχει από την πρώτη ημέρα τον εκπαιδευτικό και την υποστήριξη που δικαιούται.
Το ΠΑΣΟΚ καταλήγει ότι η ευθύνη για την εικόνα των σχολείων δεν μπορεί να μετακυλίεται στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς που καλούνται κάθε χρόνο να καλύψουν τις ελλείψεις του συστήματος.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...