Τελευταία νέα
Κ. Τασούλας: Η Αθήνα δεν είναι πόλη αποκλεισμών, αλλά ένας τόπος συνθέσεων και συγκερασμών Γαβρόγλου: 500 ευρώ τον μήνα σε κάθε φοιτητή που σπουδάζει εκτός τόπου κατοικίας Αφροδίτη Νέστορα: Έστησαν ενέδρα θανάτου – Ήθελαν να σκοτωθεί κόσμος Δύσκολοι καιροί για κεντρικούς τραπεζίτες Η «γαλάζια» Ελεονώρα Μελέτη… ανησυχεί: «Ξέρετε πόσοι εργοδότες εκβιάζονται από εργαζόμενους;» Θάνατος Μαζωνάκη: Διαφορετική γραμμή ακολουθούν πλέον οι δύο γιατροί – Το μήνυμα για μέθη και πλασμαφαίρεση Λέσβος: Στη Δικαιοσύνη δύο σύλλογοι για τον αφθώδη πυρετό Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου: «Απάντηση»… κατ’ ευφημισμόν για τις απολύσεις Live η συζήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον συγγραφέα Ντάνιελ Μέντελσον Ανησυχία για τη Μονή Σινά: Γιατί η εισαγγελική πρόταση απειλεί τη διαπραγμάτευση Τραγωδία στην Κεφαλονιά: Νεκρός 21χρονος μοτοσικλετιστής Δίκη για Τέμπη: Με τη φωτογραφία της κόρης του στα χέρια κατέθεσε ο Ηλίας Παπαγγελής – «Αυτή είναι η Αναστασούλα»
Newsauto.gr

Ελληνικό μη επανδρωμένο σκάφος ετοιμάζεται για το NATO

Το ελληνικό ναυπηγείο HAMER marine έχει σχεδόν έτοιμο ένα νέο μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας…

Η Ελλάδα μπορεί να μη διαφημίζει ιδιαίτερα τη συγκεκριμένη πλευρά της βιομηχανίας της, όμως στα ελληνικά ναυπηγεία αναπτύσσονται πλέον κατασκευές με έντονο τεχνολογικό και εξαγωγικό ενδιαφέρον.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το H35 USV της HAMER Marine, ένα μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας (Unmanned Surface Vessel), το οποίο βρίσκεται αυτή την περίοδο υπό κατασκευή στις εγκαταστάσεις του ελληνικού ναυπηγείου στην Αττική. Η HAMER Marine έχει έδρα στην Κερατέα και ειδικεύεται στον σχεδιασμό και την κατασκευή προηγμένων σκαφών από σύνθετα υλικά για αμυντικές, επιχειρησιακές επαγγελματικές εφαρμογές, ενώ στη γκάμα της έχει και σκάδη αναψυχής.

Σκάφη για ακραίες συνθήκες…

Τις εικόνες από την κατασκευή του H35 USV δημοσίευσε στα social media ένας εκ των ιδρυτών της εταιρείας, Παντελής Στούμπης, αποκαλύπτοντας παράλληλα και τον προορισμό του: «Ready for REPMUS 2026 @NATO». Το REPMUS αποτελεί σημαντικό πεδίο δοκιμών και αξιολόγησης μη επανδρωμένων ναυτικών συστημάτων.

Αξίζει να σημειώσουμε πω η HAMER marine δεν ξεκινά τώρα την παρουσία της στον απαιτητικό αυτό χώρο. Η τεχνογνωσία της ομάδας της συνδέεται με σκάφη που έχουν παραδοθεί διεθνώς σε Ένοπλες Δυνάμεις, Ακτοφυλακές, κρατικές υπηρεσίες και ειδικές επιχειρησιακές μονάδες, ενώ το ναυπηγείο αναπτύσσει πλατφόρμες για περιπολία, έρευνα και διάσωση, αναχαίτιση και αποστολές Ειδικών Δυνάμεων.

Made in Greece

Το ενδιαφέρον στην περίπτωση του H35 USV βρίσκεται και αλλού καθώς πίσω από μία κατασκευή που προορίζεται για ένα διεθνές περιβάλλον υψηλών απαιτήσεων υπάρχει ελληνικός σχεδιασμός, ελληνική τεχνογνωσία και παραγωγή στην Αττική.

Με λίγα λόγια μιλάμε για ένα πραγματικό Made in Greece, που αυτή τη φορά δεν αφορά απλώς ένα ταχύπλοο, αλλά την επόμενη γενιά μη επανδρωμένων ναυτικών συστημάτων.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...