Τελευταία νέα
Ν. Δένδιας: Συνάντηση με τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Ιαπωνίας Volkswagen: Συμφωνία για μετατροπή εργοστασίου σε μονάδα παραγωγής εξοπλιστικών – Πρώτο συμβόλαιο με την ισραηλινή Rafael Έξαλλος ο Γεωργιάδης επιτέθηκε και στους δημοσιογράφους: “Ο Μητσοτάκης σας δίνει λεφτά κι εσείς μιρλιάζετε (…) κι από πάνω” Novartis: Ο Πολάκης ζητάει να βγουν από το αρχείο τα «αδιευκρίνιστα» ποσά του Γεωργιάδη – Καταθέτει μήνυση Φινλανδία: 27χρονος κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση 361 παιδιών – Τα προσέγγιζε μέσω Snapchat Ο Πάνος Καμμένος στην κηδεία του «Χασάπη» της Βοσνίας, Ράτκο Μλάντιτς ΕΛ.Α.Σ.: Το «βαθύ κράτος» που καταγγέλλει ο Μητσοτάκης είναι το κράτος που ο ίδιος δημιούργησε Β. Κικίλιας – M.Kiuchi: Ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας-Ιαπωνίας σε ναυτιλία, ναυπηγεία και λιμένες Ευ. Μυτιληναίος: Δύσκολος χειμώνας για την Ευρώπη εάν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση σε Μ. Ανατολή ή Ουκρανία Κατρίνης: Ανήκει στην Ελλάδα ο πηγαίος κώδικας της «Ασπίδας του Αχιλλέα»; Η κυβέρνηση αμφισβητεί την παραχώρηση του στρατοπέδου Κόδρα στον Δήμο Καλαμαριάς Μια γλωσσική πρόταση
Libre.gr

Yeni Safak: “Ο Καλίν είπε στην Αθήνα πως η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα στο Αιγαίο”

Νέα διάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δίνει δημοσίευμα της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Şafak, σύμφωνα με το οποίο ο επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών MIT, Ιμπραήμ Καλίν, μετέφερε στην Αθήνα σαφές μήνυμα για το Αιγαίο και την κατάσταση στα ελληνικά νησιά.

Το δημοσίευμα, που έγινε στις 5 Σεπτεμβρίου, αφορά την πρόσφατη συνάντηση του Καλίν στην Αθήνα με τον επικεφαλής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη. Η Yeni Şafak υποστηρίζει ότι κατά τις επαφές ο Τούρκος αξιωματούχος διαμήνυσε πως η Άγκυρα επιθυμεί να διατηρήσει την επικοινωνία με την Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα δεν πρόκειται να αποδεχθεί εξελίξεις που θεωρεί επιζήμιες για τα τουρκικά συμφέροντα. 

Σύμφωνα με όσα αποδίδει στον Καλίν η τουρκική εφημερίδα, η Τουρκία επιθυμεί να συνεχίσει μια «εποικοδομητική προσέγγιση» με την Ελλάδα και να αναπτύξει πεδία συνεργασίας.

Παράλληλα, όμως, φέρεται να ξεκαθάρισε ότι η Άγκυρα δεν θα αποδεχθεί μονομερείς κινήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, εφόσον εκτιμά ότι δημιουργούν νέα δεδομένα εις βάρος των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της. 

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών.

Η Yeni Şafak υποστηρίζει ότι ο Καλίν μετέφερε στην ελληνική πλευρά τη θέση πως η Τουρκία δεν θα δεχθεί αλλαγή του υφιστάμενου status quo στο Αιγαίο μέσω της ενίσχυσης της στρατιωτικής παρουσίας στα νησιά. 

Αιχμές για τη συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ

Το δημοσίευμα συνδέει την τουρκική τοποθέτηση και με την ολοένα στενότερη αμυντική και στρατηγική συνεργασία Ελλάδας–Ισραήλ.

Σύμφωνα με τη Yeni Şafak, ο Καλίν φέρεται να χαρακτήρισε λανθασμένη επιλογή την προσπάθεια της Ελλάδας να δημιουργήσει μια νέα γραμμή ασφαλείας στην περιοχή μέσω του Ισραήλ.

Η συγκεκριμένη αναφορά αποκτά ιδιαίτερο βάρος καθώς η Αθήνα και το Τελ Αβίβ έχουν ενισχύσει τα τελευταία χρόνια τη συνεργασία τους σε θέματα άμυνας και ασφάλειας, εξέλιξη που παρακολουθεί στενά η Άγκυρα. 

«Η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή για την Ελλάδα»

Παρά τις προειδοποιήσεις, το μήνυμα που αποδίδεται στον Καλίν δεν παρουσιάζεται αποκλειστικά ως επιθετικό.

Η τουρκική πλευρά φέρεται να υποστηρίζει ότι η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή για την Ελλάδα και ότι επιθυμεί τη διατήρηση μιας θετικής προσέγγισης στις διμερείς σχέσεις.

Την ίδια στιγμή, όμως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Άγκυρα υπογραμμίζει ότι δεν θα επιτρέψει εξελίξεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της. Πρόκειται ουσιαστικά για μια διπλή τοποθέτηση: από τη μία πλευρά διάλογος και συνεργασία, από την άλλη σαφείς «κόκκινες γραμμές» στα ζητήματα που η Τουρκία θεωρεί κρίσιμα. 

Το ευρύτερο μήνυμα της Άγκυρας

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία το Αιγαίο, η στρατιωτική παρουσία στα ελληνικά νησιά, η Ανατολική Μεσόγειος και η ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας–Ισραήλ εξακολουθούν να αποτελούν ευαίσθητα ζητήματα στις σχέσεις Αθήνας και Άγκυρας.

Το μήνυμα που αποδίδεται στον Καλίν δείχνει ότι, παρά τη διατήρηση των διαύλων επικοινωνίας, η τουρκική πλευρά εξακολουθεί να θέτει με έμφαση τις δικές της πάγιες θέσεις για το Αιγαίο.

Έτσι, πίσω από τη ρητορική περί διαλόγου και συνεργασίας παραμένουν οι γνωστές διαφωνίες που χαρακτηρίζουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την Άγκυρα να επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα των νησιών και των μονομερών ενεργειών.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...