Τελευταία νέα
Καμπάνια ευαισθητοποίησης: «Κάπου Ωπα» με τη ρητορική μίσους κατά της ΛΟΑΤΚΙ Κοινότητας “Βόμβες” Καραμανλή για το καλώδιο, το τουρκολιβυκό και την Τουρκία Όχημα έπεσε στη θάλασσα στον Πειραιά: Άνδρας ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του – Άλλα δύο άτομα εγκλωβισμένα μέσα Καρφιά Σαμαρά μετά την ομιλία Καραμανλή: “Άλλοι πρέπει να τον ακούσουν” Βουλγαρία – Α’ γύρος προεδρικών εκλογών: Νίκη για την Ιλιάνα Γιότοβα με 35-36,5%, δεύτερος ο Αντρέι Γκιούροφ ΕΟΚ: Ο Λιόλιος στην Ευελπίδων και ο Παπανικολάου στην προεδρία – Κίνηση παραμονής στην εξουσία εν μέσω καταγγελιών Το σχέδιο διαφυγής του ιδιοκτήτη του «Χωριάτικου» – Από το Ντουμπάι στην Αλβανία Η νέα κακοκαιρία έφτασε: Φωτιά από κεραυνό σε σπίτι στην Πρέβεζα – Πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες [βίντεο] Στο ΣτΕ προσέφυγε η Κοβέσι: Επιμένει σε πενταετή παράταση θητείας για τους Ευρωπαίους Εισαγγελείς Το ρωσικό ΥΠΕΞ αντιδρά άτονα και απολογητικά στη σφοδρή επίθεση του Ισραήλ κατά της Ρωσίας Κώστας Καραμανλής: Αρνητική εξέλιξη η κύρωση του τουρκολιβυκού Κώστας Καραμανλής: Ζωντανά η ομιλία του στο Πολεμικό Μουσείο
Indicator.gr

Ν. Δένδιας: Οι φρεγάτες FREMM θα καταστήσουν πανίσχυρο τον νέο πυρήνα του Πολεμικού Ναυτικού

η συμφωνία για την απόκτηση δύο φρεγατών FREMM από την Ιταλία υπέγραψε σήμερα στη Ρώμη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, παρουσία του Ιταλού ομολόγου του Γκουίντο Κροσέτο, κάνοντας λόγο για καθοριστικό βήμα στην ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος και την ανανέωση του ελληνικού Στόλου.
Όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας, η σημερινή Εφαρμοστική Ρύθμιση «προσδίδει περιεχόμενο» στο πρόγραμμα και οριστικοποιεί το νομικό, οικονομικό και τεχνικό του πλαίσιο, καθορίζοντας παράλληλα τον χρόνο μεταβίβασης των δύο πλοίων στο Πολεμικό Ναυτικό.
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, η «Carlo Bergamini» προβλέπεται να μεταβιβασθεί στην Ελλάδα εντός του πρώτου εξαμήνου του 2028, ενώ η «Virginio Fasan» εντός του πρώτου εξαμήνου του 2029.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε ότι το ζητούμενο για την Ελλάδα «δεν είναι απλώς η απόκτηση δύο ακόμη πολεμικών πλοίων, και πιθανότητα τεσσάρων», αλλά η αναβάθμιση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας και η προσαρμογή του Πολεμικού Ναυτικού στις απαιτήσεις του σύγχρονου περιβάλλοντος ασφαλείας.
Όπως σημείωσε, οι FREMM, μαζί με τις τέσσερις φρεγάτες FDI και τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ, θα συγκροτήσουν «τον νέο πυρήνα ισχύος του ελληνικού Στόλου».
«Και με τις αλλαγές που θα επιφέρουμε, θα τις καταστήσουμε πανίσχυρες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας, προσθέτοντας ότι στόχος είναι ένας στόλος με αυξημένη ακτίνα ενεργείας και επιχειρησιακή αντοχή, ικανός να δρα από το Αιγαίο έως την Ανατολική Μεσόγειο και πέραν αυτής.
Παράλληλα, η συμφωνία διατηρεί ανοικτή τη δυνατότητα πρόσκτησης πρόσθετων μονάδων FREMM στο μέλλον.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Δένδιας στην ελληνική προστιθέμενη αξία της συμφωνίας, υπογραμμίζοντας ότι η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να συνδέεται με την ενδυνάμωση της εγχώριας αμυντικής παραγωγικής βάσης.
Η Εφαρμοστική Ρύθμιση προβλέπει, όπως ανέφερε, εμπλοκή ελληνικών ναυπηγείων στη συντήρηση και στην προσαρμογή νέων συστημάτων, με στόχο η τεχνογνωσία που αποκτάται να παραμένει στη χώρα.
«Ενισχύει τα ναυπηγεία μας, διευρύνει τις δυνατότητες της αμυντικής μας βιομηχανίας και τροφοδοτεί το οικοσύστημα αμυντικής καινοτομίας», τόνισε ο υπουργός, θέτοντας παράλληλα ως απαράβατη προϋπόθεση «τον σεβασμό στο υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου και την αυστηρή διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος».
Ο κ. Δένδιας συνέδεσε τη σημερινή συμφωνία με τη συνολικότερη στρατηγική σύγκλιση Ελλάδας και Ιταλίας.
Υπενθύμισε ότι το 2020 οι δύο χώρες οριοθέτησαν τις θαλάσσιες ζώνες τους, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ το 2025, στη Λα Σπέτσια, διαμορφώθηκε το πλαίσιο της νέας ναυτικής συνεργασίας.
«Σήμερα, στη Ρώμη, του προσδίδουμε συγκεκριμένο επιχειρησιακό περιεχόμενο», ανέφερε.
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται, σύμφωνα με τον υπουργό, η περαιτέρω συνεργασία των αμυντικών βιομηχανιών των δύο χωρών, οι κοινές προμήθειες και η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων.
Ιταλός ΥΠΑΜ: Η συμφωνία είναι πολιτική
Από την πλευρά του, ο Γκουίντο Κροσέτο χαρακτήρισε σημαντική τη συμφωνία, σημειώνοντας ότι η απόφαση για τα πλοία ανήκει στο ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό, αλλά η συμφωνία έχει πολιτικό χαρακτήρα και πλέον οι δύο πλευρές καλούνται να την υλοποιήσουν.
Ο Ιταλός υπουργός Άμυνας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία της θάλασσας για Ελλάδα και Ιταλία, υπογραμμίζοντας ότι η συνεργασία δεν αφορά μόνο τη Μεσόγειο αλλά και την Ερυθρά Θάλασσα, καθώς, όπως ανέφερε, πάνω από το 85% των εμπορικών συναλλαγών πραγματοποιείται μέσω θαλάσσης.
Αναφερόμενος στην ιταλική αμυντική βιομηχανία και τη Fincantieri, τόνισε ότι στόχος δεν είναι μόνο η αναβάθμιση των πλοίων, αλλά και η μεταφορά της απαραίτητης τεχνογνωσίας στην Ελλάδα, ώστε η εταιρεία να αποτελέσει μέρος του ελληνικού αμυντικού οικοσυστήματος.
«Η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει και για να γίνει αυτό πρέπει να συνεργαστούν οι χώρες», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι ο διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας είναι ευκολότερος και λόγω των ιστορικών δεσμών των δύο χωρών.
The post Ν. Δένδιας: Οι φρεγάτες FREMM θα καταστήσουν πανίσχυρο τον νέο πυρήνα του Πολεμικού Ναυτικού appeared first on The Indicator.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...