Τελευταία νέα
ΕΛ.Α.Σ.: «Η Παιδεία δεν είναι κόστος, είναι επένδυση στο μέλλον» Σκάνδαλο «Dubai Bank»: Πώς εξαρθρώθηκε η «τράπεζα» που ξέπλενε τα δισεκατομμύρια των καρτέλ της κοκαΐνης ΕΛ.Α.Σ.: “Άφαντη η Παιδεία από την ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ”- Οι προτάσεις για σχολεία και εκπαιδευτικούς «Χρυσή Μπάλα» – Όλες οι υποψηφιότητες για τα βραβεία του France Football 2026 – Ξανά υποψήφιος ο Μέσι Frenzee: Ακούστε το «Jack of All Trades», το δεύτερο single από το «Runnin’ Amok» Κυψέλη: Προφυλακιστέοι για τη δολοφονία του βρέφους ο 43χρονος και η 38χρονη – Στη φυλακή και ο 26χρονος Ιράν: Καταρρίφθηκαν υποβρύχιο και εναέριο drone των ΗΠΑ μέσα και πάνω από τα Στενά του Ορμούζ Γεωργιάδης: Κατάντια η αίτηση του Πολάκη για ανάσυρση της δικογραφίας – «Α ρε Παύλο, κρίμα» ΕΛ.Α.Σ για φάρμακα κατ’ οίκον: «Το ερώτημα δεν είναι αν φτάνουν. Είναι πότε, σε τι κατάσταση, και σε πόσους» Νέες διευκρινίσεις από το Ισραήλ: Η «Ασπίδα του Αχιλλέα» θα έχει ελληνικό πηγαίο κώδικα Φ. Κουτεντάκης (ΕΛ.Α.Σ) : «Από πού θα έρθει η ανάπτυξη που υπόσχεται ο Μητσοτάκης;» O Δημήτρης Καλιαμπάκος στην «Εφ.Συν.»: «Μακάρι να μπορούσα να πω στους κατοίκους ότι δεν κινδυνεύουν»
Efsyn.gr

Γερμανία: «Ο φασισμός δεν είναι εναλλακτική» – Χιλιάδες διαδηλώνουν κατά της ακροδεξιάς [βίντεο]

Χιλιάδες Γερμανοί ξεχύθηκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά της εκλογικής εκτόξευσης του ακροδεξιού AfD στο κρατίδιο Σαξονία-Άνχαλτ, προειδοποιώντας παράλληλα για τον κίνδυνο ενόψει δύο ακόμη εκλογικών αναμετρήσεων μέσα στον Σεπτέμβριο.
Όπως μετέδωσε ο Guardian, διαδηλωτές πραγματοποίησαν ειρηνική συγκέντρωση στην Πύλη του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο, καταγγέλλοντας το AfD, το οποίο έχει ζητήσει μαζικές απελάσεις αιτούντων άσυλο, καθώς και περιορισμό της κρατικής στήριξης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη δημόσια ραδιοτηλεόραση.
Η αστυνομία έκανε λόγο για 5.000 διαδηλωτές. Οι διοργανωτές υποστήριξαν ότι οι συγκεντρωμένοι ήταν πάνω από 14.000.

«Ο φασισμός δεν είναι εναλλακτική», «Σταματήστε τη ναζιστική AfD: τέλος στον ρατσισμό και τις περικοπές σε κοινωνικές υπηρεσίες» και Η Ιστορία μάς κοιτάζει», ήταν μερικά μόνο από τα συνθήματα που αναγράφονταν σε πανό.
Το σχεδόν 44% των ψήφων που έλαβε το AfD στη Σαξονία-Άνχαλτ, το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγράψει εθνικιστικό κόμμα από την εποχή των Ναζί, αποτελεί «ντροπή που σε εξοργίζει και σε αφήνει άναυδο», δήλωσε από το βήμα ο Jens-Christian Wagner, διευθυντής του μνημείου στο πρώην ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ.
Ο Max Schneller, 17 ετών, μέλος του κόμματος της άκρας αριστεράς Linke από τη Σαξονία-Άνχαλτ, δήλωσε ότι θα αντισταθούν σε οποιαδήποτε προσπάθεια του AfD να στοχοποιήσει μειονότητες. «Δεν πρόκειται να αρχίσουμε να κατηγοριοποιούμε τους γείτονές μας ανάλογα με την καταγωγή, τη θρησκεία ή το χρώμα του δέρματός τους — είμαστε υπερβολικά ανθρώπινοι για να μισούμε», είπε, προκαλώντας έντονα χειροκροτήματα.

Συγκεντρώσεις σε δεκάδες πόλεις
Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και στο Πότσνταμ, κοντά στο Βερολίνο, ενώ συγκεντρώσεις οργανώθηκαν επίσης στο Μύνστερ, το Γκέτινγκεν, τη Δρέσδη, το Άαχεν, το Μπάμπεργκ, το Ντάρμστατ και το Χάλμπερστατ, στη Σαξονία-Άνχαλτ, όπου το AfD απέσπασε σχεδόν τις μισές ψήφους, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Στη Χάλε, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της περιοχής, αριστερές ομάδες και οργανώσεις πραγματοποιούν κατασκήνωση διαμαρτυρίας από την ημέρα των εκλογών.
Κίνδυνος για τους επόμενους στόχους της ακροδεξιάς
Όπως τονίζει ο Guardian, το AfD προηγείται στις δημοσκοπήσεις πρόθεσης ψήφου στη Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, με περίπου 35%. Ωστόσο, το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) της πρωθυπουργού του κρατιδίου, Manuela Schwesig, πραγματοποίησε εντυπωσιακή ανάκαμψη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και πλέον συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 30%.
Στο Βερολίνο, ένα από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας, η εικόνα είναι πιο αμφίρροπη, καθώς αρκετά κόμματα διεκδικούν την πρώτη θέση. Το κρατίδιο κυβερνάται από συνασπισμό των συντηρητικών Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και του SPD.
Το CDU, του Φρίντριχ Μερτς, η εξαιρετικά χαμηλή δημοτικότητα του οποίου φέρεται να επηρέασε σημαντικά τους ψηφοφόρους στη Σαξονία-Άνχαλτ, διατηρεί οριακό προβάδισμα στην πρωτεύουσα, με περίπου 20%.
Ακολουθούν από κοντά η Linke, η οποία έχει επικεντρώσει την προεκλογική της εκστρατεία στην εκτίναξη του κόστους στέγασης, και η AfD. Έπονται το SPD και οι Πράσινοι, με αμφότερα τα κόμματα να κινούνται σε ποσοστά γύρω στα μέσα της εφηβείας.
Ο Μερτς έχει δεσμευτεί να παραμείνει στην εξουσία και να προωθήσει ένα βασικό πακέτο επώδυνων μεταρρυθμίσεων, υποστηρίζοντας ότι ο μόνος τρόπος για να ηττηθεί η AfD είναι να επανέλθει σε δυναμική πορεία η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και να αποκατασταθεί το προβληματικό σύστημα κοινωνικής πρόνοιας.
Ωστόσο, το SPD, ο μικρότερος εταίρος του στον κυβερνητικό συνασπισμό, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπαναχωρήσει από ορισμένα από τα πιο αντιδημοφιλή μέτρα, προκειμένου να ενισχύσει τη στήριξη προς την κυβέρνηση που βρίσκεται υπό πίεση.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...