Ηχηρή παρέμβαση κατά της εμπορευματοποίησης του Επταπυργίου πραγματοποίησαν προχθές το απόγευμα στην είσοδο της ΔΕΘ ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-1974 και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων(ΣΕΑ). Πανό, ντουντούκες και προκηρύξεις χρησιμοποιήθηκαν για την ενημέρωση του κοινού –που αντιμετώπισε με θέρμη τη διαμαρτυρία– ότι το αιματοβαμμένο μνημείο της Θεσσαλονίκης θα χρησιμοποιηθεί για… τελετές γευσιγνωσίας! Παράλληλα, ο ΣΕΑ ενημέρωνε ότι μόνο για το στήσιμο του περίπτερου του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ) δαπανήθηκε το εξωφρενικό ποσό των 247.566 ευρώ!!!
Θυμίζουμε ότι το περίπτερο του Οργανισμού είχε εγκαινιαστεί πριν από λίγες μέρες («Εφ.Συν.», «Θεσσαλονίκη: όταν η… σύγχρονη νοοτροπία τρώει και το Επταπύργιο») από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία δεν είχε πει τίποτα για τα διαδοχικά και επίμονα αιτήματα εξαίρεσης του μνημείου από τη λίστα αυτών στα οποία θα γίνονται ανάλογες εκδηλώσεις. «Εχουν ιδιωτικοποιήσει τα πάντα, έχουν παραδώσει τα τιμαλφή αυτού του τόπου, τους αγώνες του και την ιστορία του, για ιδιωτική εκμετάλλευση», έλεγε με την ντουντούκα στο χέρι το μέλος του ΣΦΕΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, «υποδεχόμενος» τους επισκέπτες της ΔΕΘ στην είσοδο από το Σιντριβάνι. Για τα «τιμαλφή που δεν μετριούνται και δεν κοστολογούνται με μελέτες και εκατομμύρια» ενημερώθηκε μάλιστα από πρώτο χέρι και ο πρόεδρος της ΔΕΘ Χρήστος Τσεντεμεΐδης που άκουσε τον κ. Μηταφίδη να λέει ότι «καταγγέλλουμε την κυβέρνηση γιατί, χωρίς να έχει ούτε ιερό ούτε όσιο, παραδίδει το Επταπύργιο για ιδιωτική εκμετάλλευση. Μόνο που το Επταπύργιο είναι η μαρτυρική ιστορία μας, είναι η ιστορία των εκτελεσμένων αγωνιστών της Κατοχής, του Εμφυλίου και των καταδίκων της χούντας. Απαιτούμε να διαγραφεί αμέσως από τη λίστα της γαστρονομίας».
«Το μνημείο φέρει βαρύ φορτίο μνήμης»
Παρών στη διαμαρτυρία και ο πρόεδρος του ΣΕΑ Γιάννης Καρλιάμπας, ο οποίος, σε δήλωσή του στην «Εφ.Συν.», λέει ότι «είναι απαράδεκτο να προτείνεται το μνημείο του Επταπυργίου για γαστρονομικές ή άλλες εταιρικές εκδηλώσεις. Το μνημείο φέρει βαρύ φορτίο μνήμης και δεν μπορεί να σχετίζεται με εκδηλώσεις κενές περιεχομένου».
Από ανακοίνωση του ΣΕΑ που μοιράστηκε στην είσοδο της ΔΕΘ, πληροφορούμαστε ότι «στα 250 εκατ. ευρώ υπολογίζονται τα ετήσια έσοδα του ΟΔΑΠ. Το 40% πηγαίνει στον κρατικό προϋπολογισμό. Από τα 150 εκατ. ευρώ που μένουν, πόσα θα πηγαίνουν στην Α.Ε. εμπορία πολιτισμού; […] πόσα θα είναι τα λειτουργικά της κόστη; […]». Και, για να υπάρχει καλύτερη ενημέρωση, «πόσο κοστολογούνται τα πριβέ γεύματα σε αρχαιολογικούς χώρους; 1.500 ευρώ!!!».
Διαβάστε περισσότερα
Efsyn.gr
