-Θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης για νέο 5άστερο 499 κλινών στη Γεωργιούπολη, νέο 5άστερο 212 κλινών στα Χανιά, το MARE VILLAGE 280 κλινών και το INNSIDE ELOUNDA
-Θετικά και για το υφιστάμενο VANTARIS BEACH, αναβλήθηκε η εξέταση του SERITA BEACH των 559 κλινών#money-grid-35365{list-style:none;margin:0;padding:0;overflow:hidden;}#money-grid-35365>li{float:left;width:49%;min-width:250px;list-style:none;margin:0 1% 1% 0;;padding:0;overflow:hidden;}#money-grid-35365>li.last{margin-right:0;}#money-grid-35365>li.last+li{clear:both;}@media only screen and (max-width:768px) {#money-grid-35365>li{width:100%;}}
Σημαντικά ξενοδοχειακά επενδυτικά σχέδια σε Χανιά και Λασίθι βρέθηκαν στο επίκεντρο της τελευταίας συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης, η οποία γνωμοδότησε θετικά, υπό όρους, επί σειράς Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν δύο νέες μεγάλες ξενοδοχειακές αναπτύξεις πέντε αστέρων, συνολικής δυναμικότητας 711 κλινών, στη Γεωργιούπολη και στη Νέα Κυδωνία Χανίων, καθώς και περιβαλλοντικές διαδικασίες που αφορούν σημαντικές υφιστάμενες ξενοδοχειακές μονάδες σε Αποκόρωνα, Ιεράπετρα και Ελούντα.
Παράλληλα, η Επιτροπή ανέβαλε την εξέταση της ξενοδοχειακής μονάδας SERITA BEACH, πέντε αστέρων και 559 κλινών, στον Ανισαρά του Δήμου Χερσονήσου.
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Νίκου Ξυλούρη, ενώ στην έναρξή της εξελέγη ομόφωνα αντιπρόεδρος της Επιτροπής για την περίοδο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2028 ο Μιχαήλ Χαιρετάκης.
Νέο 5άστερο 499 κλινών στη Γεωργιούπολη
Η μεγαλύτερη από τις νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις που εξετάστηκαν αφορά την κατασκευή και λειτουργία νέου ξενοδοχείου πέντε αστέρων, δυναμικότητας 499 κλινών, στη θέση «Ασπρουλιανό» της Γεωργιούπολης, στον Δήμο Αποκορώνου Χανίων.
Φορέας του έργου είναι η ΑΝΑΞ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ.
Ιδιαίτερη περιβαλλοντική βαρύτητα έχει το γεγονός ότι η ανάπτυξη χωροθετείται εντός περιοχής του δικτύου Natura 2000, στοιχείο που εξηγεί και τη σημασία των όρων που συνοδεύουν τη θετική γνωμοδότηση.
Η υπόθεση είχε διαβιβαστεί προς εξέταση με σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας της 4ης Μαΐου 2026.
Νέα επένδυση 5 αστέρων από τη ΔΟΜΕΣ ΚΡΗΤΗΣ 2
Θετικά υπό όρους γνωμοδότησε η Επιτροπή και για την ανέγερση νέου ξενοδοχείου πέντε αστέρων, συνολικής δυναμικότητας 212 κλινών, στη θέση Άπτερα της Δημοτικής Κοινότητας Δαράτσου, στη Δημοτική Ενότητα Νέας Κυδωνίας του Δήμου Χανίων.
Φορέας της επένδυσης είναι η εταιρεία ΔΟΜΕΣ ΚΡΗΤΗΣ 2 ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ.
Η ΜΠΕ είχε διαβιβαστεί στην Περιφέρεια Κρήτης με έγγραφο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης στις 13 Μαΐου 2026.
Με τις δύο συγκεκριμένες νέες αναπτύξεις, η ξενοδοχειακή δυναμικότητα που αφορά αποκλειστικά νέες μονάδες 5 αστέρων στα Χανιά φτάνει τις 711 κλίνες.
VANTARIS BEACH στον Καβρό
Στην ίδια συνεδρίαση εξετάστηκε και η ΜΠΕ της υφιστάμενης ξενοδοχειακής μονάδας VANTARIS BEACH, κλασικού τύπου, τεσσάρων αστέρων και συνολικής δυναμικότητας 130 κλινών.
Η μονάδα βρίσκεται εκτός οικισμού Καβρού, στη Δημοτική Ενότητα Γεωργιούπολης του Δήμου Αποκορώνου Χανίων και ανήκει στην εταιρεία ΒΑΝΤΑΡΗΣ Α.Ε.
Και για τη συγκεκριμένη υπόθεση η Επιτροπή Περιβάλλοντος γνωμοδότησε θετικά υπό όρους.
Θετική γνωμοδότηση για το MARE VILLAGE
Στο Λασίθι, θετικά εξετάστηκε η ξενοδοχειακή μονάδα MARE VILLAGE, τεσσάρων αστέρων και δυναμικότητας 280 κλινών.
Το ξενοδοχείο βρίσκεται στη θέση «Καθαράδες – Ρούσα», στο Κουτσουνάρι του Δήμου Ιεράπετρας και φορέας είναι η εταιρεία MARE Α.Ε.
Η σχετική περιβαλλοντική διαδικασία είχε διαβιβαστεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης στις αρχές Ιανουαρίου 2026.
INNSIDE ELOUNDA
Στη θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής περιλαμβάνεται ακόμη η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την έκδοση Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων της ξενοδοχειακής μονάδας INNSIDE ELOUNDA.
Η μονάδα βρίσκεται στη θέση «Πηγαϊδάκια», στην Ελούντα του Δήμου Αγίου Νικολάου, και φορέας της είναι η ΖΕΥΣ ΕΝΤΙΣΙΟΝ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.
Αναβολή για το SERITA BEACH των 559 κλινών
Αντίθετα, αναβολή δόθηκε στην εξέταση της υπόθεσης του SERITA BEACH, ξενοδοχειακής μονάδας πέντε αστέρων και δυναμικότητας 559 κλινών, στη θέση Ασκιανός Πύργος Ανισαράς, στην κτηματική περιφέρεια Ανάληψης του Δήμου Χερσονήσου.
Φορέας του ξενοδοχείου είναι η εταιρεία THE G CRETE ΜΟΝ. Α.Ε.
Η αναβολή σημαίνει ότι η περιβαλλοντική εξέταση της συγκεκριμένης μονάδας θα επανέλθει σε επόμενη συνεδρίαση και δεν υπάρχει στην παρούσα φάση θετική ή αρνητική γνωμοδότηση.
Και η μεγάλη ανάπτυξη στις Γούρνες
Ιδιαίτερης επενδυτικής σημασίας, αν και δεν πρόκειται αποκλειστικά για ξενοδοχειακό project, είναι και η θετική υπό όρους γνωμοδότηση για την κατασκευή και λειτουργία του επενδυτικού σχεδίου στην πρώην Αμερικανική Βάση Γουρνών, στον Δήμο Χερσονήσου.
Το έργο αφορά την ανάπτυξη του ακινήτου στο πλαίσιο του εγκεκριμένου ΕΣΧΑΔΑ και φορέας είναι η εταιρεία ΓΟΥΡΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΜΟΝ. Α.Ε.
Η εξέλιξη έχει ιδιαίτερη σημασία για την ευρύτερη τουριστική και επενδυτική ανάπτυξη της βόρειας Κρήτης, καθώς πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα ακίνητα αξιοποίησης στην περιοχή του Ηρακλείου.
Θετικές γνωμοδοτήσεις, όχι τελικές αδειοδοτήσεις
Σημειώνεται ότι οι αποφάσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας αποτελούν γνωμοδοτήσεις επί των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και δεν ταυτίζονται από μόνες τους με την τελική περιβαλλοντική ή οικοδομική αδειοδότηση των επενδύσεων.
Ωστόσο, η ταυτόχρονη εξέταση δύο νέων μεγάλων 5άστερων ξενοδοχείων και σειράς υφιστάμενων μεγάλων μονάδων επιβεβαιώνει ότι η επενδυτική δραστηριότητα στον ξενοδοχειακό κλάδο της Κρήτης παραμένει ιδιαίτερα έντονη, με τα Χανιά και το Λασίθι να συγκεντρώνουν σημαντικό μέρος των νέων projects και των περιβαλλοντικών διαδικασιών.
Αποφάσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης
Πιο αναλυτικά, υπό την Προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Νίκου Ξυλούρη συνεδρίασε η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης.
Πρώτο θέμα κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής ήταν η εκλογή Αντιπροέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας ΠΚ, για τη δεύτερη θητεία της τρέχουσας περιφερειακής περιόδου (2024-2028) και συγκεκριμένα από 01/07/2026 και έως 31/12/2028. Ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής εκλέχθηκε ομόφωνα ο κύριος Χαιρετάκης Μιχαήλ.
Κατά τη συνεδρίαση, η Επιτροπή εξέτασε και γνωμοδότησε θετικά υπό όρους, επί των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) των έργων
1. Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Περιφερειακού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΠΠΑ) Κρήτης της προγραμματικής περιόδου 2026-2030, σύμφωνα με την ΚΥΑ ΥΠΕΧΩΔΕ/ΕΥΠΕ/οικ. 107017/2006 (Β’ 1225) «Εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ορισμένων σχεδίων και προγραμμάτων, σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της οδηγίας 2001/42//ΕΚ «σχετικά με την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ορισμένων σχεδίων και προγραμμάτων» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Ιουνίου 2001».
2. Κατασκευή και λειτουργία νέου ξενοδοχείου, κατηγορίας πέντε αστέρων (5*), δυναμικότητας 499 κλινών στη θέση «Ασπρουλιανό», Γεωργιούπολης, Δήμου Αποκορώνου, Π.Ε. Χανίων, εντός περιοχής δικτύου Natura 2000, της «ΑΝΑΞ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», σύμφωνα με το αρ. πρωτ. 49561/3348/4-5-2026 έγγραφο του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας.
3. Μάντρα προσωρινής αποθήκευσης μη επικίνδυνων αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών, συγκέντρωσης και μηχανικής επεξεργασίας παλαιού σιδήρου και μετάλλων SCRAP , διαλυτήριου ΟΤΚΖ, αποθήκευσης επικίνδυνων αποβλήτων και διαλογής ταξινόμησης και διακριτής επεξεργασίας ΑΗΗΕ» από την εταιρεία με την επωνυμία «Θωμαδάκης Α.Ε» (δ.τ ΚΡΕΤΑΝ Α.Ε) στη περιοχή Κοντομαρίου του Δήμου Πλατανιά Ν. Χανίων Περιφέρειας Κρήτης». σύμφωνα με το αρ. πρωτ.: 40/5-5-2026 έγγραφο της Δ/νσης ΠΕ.ΧΩ.Σ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.
4. Αποχετευτικά Δίκτυα και Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων των οικισμών Αγίου Μύρωνος και Πυργούς του Δήμου Ηρακλείου, με φορέα έργου την ΔΕΥΑ Ηρακλείου
5. Συγκρότημα παραγωγής αδρανών υλικών και έτοιμου σκυροδέματος, (υφιστάμενου και νέου) ιδιοκτησία της εταιρίας «ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ κ ΣΙΑ Ο.Ε.» στη θέση «Ξεροπόταμος» Δήμου Σφακίων Π.Ε. Χανίων, σύμφωνα με το αριθμ. πρωτ. 625/11-2-2026 έγγραφο της Δ/νσης ΠΕ.ΧΩ.Σ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης
6. Υφιστάμενη Ξενοδοχειακή μονάδα κλασσικού τύπου, με την επωνυμία VANTARIS BEACH, κατηγορίας 4 αστέρων, συνολικής δυναμικότητας 130 κλινών, στην περιοχή εκτός οικισμού Καβρού, Δ.Ε. Γεωργιούπολης, Δήμου Αποκορώνου ΠΕ Χανίων, ιδιοκτησίας της εταιρίας «ΒΑΝΤΑΡΗΣ ΑΕ»., σύμφωνα με το αριθμ. πρωτ. 3499/5-11-2025 έγγραφο της Δ/νσης ΠΕ.ΧΩ.Σ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.
7. Ξενοδοχειακή μονάδα 4 αστέρων, δυναμικότητας 280 κλινών, με την επωνυμία «MARE VILLAGE» στη θέση ‘ΚΑΘΑΡΑΔΕΣ – ΡΟΥΣΑ’ στο Κουτσουνάρι Δήμου Ιεράπετρας Π.Ε. Λασιθίου, της εταιρίας «MARE ΑΕ», σύμφωνα με το αρ. πρωτ. 41/9-1-2026 έγγραφο της Δ/νσης ΠΕ.ΧΩ.Σ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης
8. «Ανέγερση ξενοδοχείου, κατηγορίας πέντε αστέρων (5*), συνολικής δυναμικότητας 212 κλινών στη θέση Άπτερα, Δημοτικής Κοινότητας Δαράτσου, Δ.Ε. Νέας Κυδωνίας, Δήμου Χανίων, ΠΕ Χανίων», με φορέα έργου την εταιρία “ΔΟΜΕΣ ΚΡΗΤΗΣ 2 ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ”, σύμφωνα με το αρ. πρωτ. 1965/13-5-2026 έγγραφο της Δ/νσης ΠΕ.ΧΩ.Σ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης
9. «Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αφορά την έκδοση Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων της Ξενοδοχειακής Μονάδας INNSIDE ELOUNDA, της εταιρείας ¨ΖΕΥΣ ΕΝΤΙΣΙΟΝ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ¨ στη θέση ¨Πηγαϊδάκια¨, της Δημοτικής Κοινότητας Ελούντας, της Δ.Ε. Αγίου Νικολάου, του Δήμου Αγίου Νικολάου, της Π.Ε. Λασιθίου.»
10. Κατασκευή και λειτουργία του επενδυτικού σχεδίου ανάπτυξης του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου «Τμήμα της Πρώην Αμερικάνικης Βάσης Γουρνών» στην περιοχή Γούρνες του Δήμου Χερσονήσου, της Π.Ε. Ηρακλείου Περιφέρειας Κρήτης, στο πλαίσιο εφαρμογής του από 27.4.2021 προεδρικού διατάγματος έγκρισης ΕΣΧΑΔΑ (Δ’ 238) από την εταιρία «ΓΟΥΡΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΜΟΝ. ΑΕ», σύμφωνα με το αρ. πρωτ.: 87875/6142/30-7-2026 έγγραφο του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας
Αναβολή δόθηκε στα παρακάτω θέματα:
1. Μονάδα παραγωγής & εκμετάλλευσης βιοαερίου με σκοπό την συμπαραγωγή ηλεκτρικής & θερμικής ενέργειας ισχύος 999ΚWel» από την εταιρεία με την επωνυμία «ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΙΚΕ» στην Δ.Κ Καστελλιανών του Δήμου Μινώα Πεδιάδος Π.Ε Ηρακλείου Περιφέρειας Κρήτης, με φορέα έργου την εταιρία «ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΙΚΕ» σύμφωνα με το αρ. πρωτ.: 1354/24-3-2026 έγγραφο της Δ/νσης ΠΕ.ΧΩ.Σ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης
2. Ξενοδοχειακή μονάδα 5*, δυναμικότητας 559 κλινών, με την επωνυμία SERITA BEACH, στη θέση Ασκιανός Πύργος Ανισαράς, Κτηματικής Περιφέρειας Ανάληψης, Δήμου Χερσονήσου, της εταιρείας THE G CRETE MON AE.», σύμφωνα με το αρ. πρωτ.: 3739/2025 έγγραφο της Δ/νσης ΠΕ.ΧΩ.Σ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης
3. Υφιστάμενος ΧΥΤΑ Αγίου Νικολάου στην θέση «Κερατίδια» Δ.Κ. Λιμνών Δήμου Αγίου Νικολάου Π.Ε. Λασιθίου, με φορέα έργου τον Δήμο Αγίου Νικολάου, σύμφωνα με το αρ. πρωτ.: 1972/29-4-2026 έγγραφο της Δ/νσης ΠΕ.ΧΩ.Σ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.
Επίσης, έγινε ενημέρωση στα μέλη της επιτροπής από το Πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος για το παρακάτω θέμα :
Έλεγχος πληρότητας και διαβίβαση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την τροποποίηση των υπ’ αρ. πρωτ. 318/8-2-2019 ΑΕΠΟ (ΜΕΑ) και 3492/16-2-16 ΑΕΠΟ (ΚΔΑΥ) για το έργο: «Προσαρμογή της ΜΕΑ & του ΚΔΑΥ Ηρακλείου σε ενιαία Μονάδα Ανάκτησης Ανακύκλωσης (MAA δύο ροών), σε συμφωνία με τον ΕΣΔΑ 2020-2030 και το ΟΣΧΣ Κρήτης στη θέση «Μαύρος Σπήλιος» της Δ.Ε. Νέας Αλικαρνασσού, Π.Ε. Ηρακλείου, με φορέα έργου τον Ενιαίο Σύνδεσμος Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ), σύμφωνα με το αρ. πρωτ. 50361/3392/5-5-2026 έγγραφο του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας
Στις εργασίες της συνεδρίασης συμμετείχαν: ο Δήμαρχος Χερσονήσου κ. Δοξαστάκης Ζαχαρίας, ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας κ. Κεγκέρογλου Βασίλειος καθώς εκπρόσωποι και μελετητές των υπό εξέταση έργων και πλήθος ενδιαφερομένων πολιτών.
#money-grid-34887{list-style:none;margin:0;padding:0;overflow:hidden;}#money-grid-34887>li{float:left;width:49%;min-width:250px;list-style:none;margin:0 1% 1% 0;;padding:0;overflow:hidden;}#money-grid-34887>li.last{margin-right:0;}#money-grid-34887>li.last+li{clear:both;}@media only screen and (max-width:768px) {#money-grid-34887>li{width:100%;}}The post Κρήτη: «Πράσινο φως» υπό όρους για τέσσερα μεγάλα ξενοδοχειακά projects σε Χανιά και Λασίθι appeared first on ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ money-tourism.gr.
Διαβάστε περισσότερα
