Τελευταία νέα
Σκληρή απάντηση Τσίπρα σε Μητσοτάκη για τους ποινικούς κώδικες: «Ως εδώ με τη λάσπη, να μιλήσει με ονόματα» Τουρκία: 4 συμφωνίες Ερντογάν με τον Πρόεδρο της Ν. Κορέας Λι Τζάε Μιουνγκ – Στόχος τα 15 δις δολάρια στο διμερές εμπόριο Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία μαθητών για τα κενά στα σχολεία – «Και Α και Ου, καθηγητές παντού» [βίντεο] Μητσοτάκης στην εκδήλωση ΔΑΟΕ: Άλλοι αποφυλάκιζαν σωρηδόν, εμείς αυστηροποιούμε τις ποινές Εκλογικό μπρα ντε φερ Τραμπ – Ελ Σαγιέντ: «Από αύριο ο πρόεδρος μπορεί να με αποκαλεί γερουσιαστή» [βίντεο] Pizza Fan: Δέσμευση εργοδοσίας για καταβολή μισθών – Ζητούμενο η πλήρης κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων [βίντεο] O Παναγιώτης Δουδωνής «γλεντάει» την ΕΛΑΣ για την Ακροδεξιά και τα μπουζούκια με βίντεο του Ανδρέα Παπανδρέου Επίθεση Πιερρακάκη σε Τσίπρα και ΠΑΣΟΚ: “Ο μεγάλος πατερούλης των funds” και ο “εύκολος λαϊκισμός” Γεραπετρίτης: Προχωρά το καλώδιο παρά τις αντιδράσεις της Τουρκίας – Σε ετοιμότητα η Ελλάδα ΚΚΕ κατά ΕΡΤ: Η ανακοίνωση – δικαιολογία συνιστά επιπλέον προσβολή απέναντι στο λαό και τα θύματα της Χρυσής Αυγής ΕΛ.Α.Σ.: Κατέθεσε στο Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο το Πρόγραμμα Πιερρακάκης για το άρθρο 23: «Ποιοι λέτε να μας το υπαγόρευσαν; Οι servicers;»
Efsyn.gr

Ιράν: Το δίλημμα του Τραμπ για τη συνέχιση του πολέμου – Η κρίσιμη συνάντηση με τις χώρες του Κόλπου

Την ώρα που το Ιράν δίνει τελεσίγραφο για τις συνομιλίες στις ΗΠΑ και τα αμερικανικά αποθέματα σε πυρομαχικά εξαντλούνται, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στο Axios ότι πλησιάζει σε μια κρίσιμη καμπή σχετικά με το αν πρέπει να ξαναρχίσει τις μαζικές επιθέσεις ή όχι προκειμένου να τερματίσει τον πόλεμο με την Τεχεράνη.
«Έχω να πάρω μια μεγάλη απόφαση. Θέλω να πάω και να τους εξοντώσω [σσ. το Ιράν] ή όχι; Είναι μια μεγάλη απόφαση. Οτιδήποτε μπορεί να συμβεί σε μένα».
Απειλές εν μέσω συνάντησης με τις χώρες του Κόλπου
Όπως σχολιάζει το Axios, αν και ο Αμερικανός πρόεδρος έχει συνηθίσει τον κόσμο σε παρόμοιες απειλές στο παρελθόν, τα σχόλιά του έρχονται λίγο πριν την προγραμματισμένη συνάντηση με ηγέτες από τις χώρες του Κόλπου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Η συνάντηση θα μπορούσε να διαμορφώσει την επόμενη φάση του πολέμου: αν θα ενταθεί η στρατιωτική δράση ή αν θα ακολουθήσουν την διπλωματική οδό. Εάν ο Τραμπ θέλει να επαναλάβει τις επιθέσεις κατά του Ιράν, θα χρειαστεί την υποστήριξη των περιφερειακών συμμάχων του.
Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δηλώσει αρκετές φορές τις τελευταίες ημέρες ότι ο πόλεμος με το Ιράν θα τελειώσει σύντομα. Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ωστόσο ότι η σύγκρουση έχει φτάσει σε ένα μη βιώσιμο αδιέξοδο, όπου δεν υπάρχει ούτε πόλεμος ούτε ειρήνη, και πιστεύουν ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να επιστρέψει σε μεγάλες πολεμικές επιχειρήσεις μετά τις ενδιάμεσες εκλογές, εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τότε.
Στη συνέντευξή του στο Axios, ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκαθάρισε πως στη συνάντηση στον ΟΗΕ θα ακούσει απευθείας από τους περιφερειακούς συμμάχους τα επόμενα βήματα του πολέμου.
«Θέλω να μάθω πού βρίσκονται και πώς τα πάνε. Τους έχουμε προστατεύσει πολύ», είπε.
Οι συμμετέχουσες χώρες είναι η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, το Κατάρ, το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ και το Ομάν.
Η πίεση για την πορεία του πολέμου
Αξιωματούχοι λένε στο Axios ότι ο Τραμπ πρέπει να αποφασίσει σύντομα για την πορεία που θα ακολουθήσει, με τον αμερικανικό στρατό να μην μπορεί να περιμένει άλλο. «Κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσεις ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα», φαίνεται να του είπε ένας από τους αξιωματούχους.
Ο Τραμπ πάντως τόνισε ότι το Ιράν βρίσκεται σε άμεση επαφή με τις ΗΠΑ και πως οι Ιρανοί εξακολουθούν να θέλουν να καταλήξουν σε συμφωνία.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...