Τελευταία νέα
Η Deutsche Welle ανακαλεί το κλείσιμο του ελληνόφωνου τμήματός της Ο Γιάννης Μάγγος στην πορεία για τον Παύλο Φύσσα: «Θα είμαστε για πάντα εδώ» [βίντεο] Πιερακάκης: «Στόχος η μεγαλύτερη ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης» – Ζήτησε προσήλωση στους δημοσιονομικούς κανόνες Στο Ευρωκοινοβούλιο η συγκλονιστική θεατρική παράσταση «18/9» της Δώρας Χρυσικού για τη δολοφονία Φύσσα ΕΛ.Α.Σ. για Θάνατο Μαζωνάκη: Ενα νέο λογισμικό δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον έλεγχο του κράτους Γερμανία: Μέτρα για τις υψηλές τιμές των καυσίμων ανακοινώνει η κυβέρνηση Μερτς ΕΛ.Α.Σ. για Μαργαρίτα Παπανδρέου: Μία γυναίκα με σημαντική συμβολή στους αγώνες για την ισότητα Μάγδα Φύσσα: Η στιγμή που αφήνει ένα τριαντάφυλλο στην προτομή του δολοφονημένου Παύλου [βίντεο] Γαλλία: Ο Μακρόν ζητά άμεσα αποθήκευση φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο- «Οι πόλεμοι έβαλαν φωτιά στα καύσιμα» Απάντηση ΠΑΣΟΚ σε Πλεύρη: Επιβεβαίωσε ότι γνώριζε τους γιατρούς που κατηγορούνται για τον θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη από το 2012 «Δεν υπήρξε συνεργασία με τον Θεοδωρόπουλο, ήταν γιατρός μου» απαντάει ο Πλεύρης στο ΠΑΣΟΚ Την Κυριακή το τελευταίο «αντίο» στη Μαργαρίτα Παπανδρέου – Το συγκινητικό μήνυμα του γιου της, Γιώργου Παπανδρέου
Efsyn.gr

Ένταση στη Θέουτα: Χιλιάδες μετανάστες έτρεχαν να βρουν μια θέση στις δομές – Αστυνομικά πυρά στον αέρα [βίντεο]

Οι ισπανικές δυνάμεις καταστολής έριξαν σφαίρες από καουτσούκ στον αέρα και χτύπησαν άτομα με γκλοπ, κατά τη διάρκεια επιχείρησης απομάκρυνσης χιλιάδων μεταναστών από τις παραλίες του θύλακα της Θέουτα, στη Βόρεια Αφρική, και τη μεταφορά ορισμένων εξ αυτών σε προσωρινή δομή.

Ειδικότερα, οι αρχές έχουν κατασκευάσει νέα προσωρινά καταλύματα εντός του λιμανιού του θύλακα, με χωρητικότητα 1.700 ατόμων. Μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) αναφέρουν ότι χιλιάδες παραμένουν χωρίς στέγη και κοιμούνται σε υπαίθριους καταυλισμούς.

Η επιχείρηση απομάκρυνσης από τις παραλίες ξεκίνησε λίγο πριν από τις 7 το πρωί (τοπική ώρα) της Παρασκευής και σε αυτή συμμετείχαν τόσο οι δυνάμεις καταστολής όσο και ο ισπανικός στρατός. Οι μετανάστες, που είχαν περάσει τη νύχτα περιμένοντας στην παραλία με την ελπίδα να βρουν θέση στην προσωρινή δομή, αρχικά χειροκρότησαν καθώς ξεκινούσε η πορεία προς τις δομές, αλλά αργότερα ξέσπασαν συμπλοκές, καθώς όλοι διεκδικούσαν τον περιορισμένο αριθμό των διαθέσιμων θέσεων.
Πλάνα από τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα TVE έδειχναν συνωστισμό και σπρωξίματα, καθώς ο κόσμος προσπαθούσε να εισέλθει στη διαδρομή που είχε οριστεί. Η αστυνομία έριξε σφαίρες από καουτσούκ στον αέρα και χτύπησε αρκετούς μετανάστες με γκλοπ, προτού η κατάσταση ηρεμήσει και η επιχείρηση συνεχιστεί.
Μεταγενέστερα πλάνα έδειχναν κυρίως ενήλικες άνδρες να μεταφέρουν τα υπάρχοντά τους και να βαδίζουν σε μικρές ομάδες, υπό αστυνομική συνοδεία, σε μια διαδρομή μήκους λίγο μεγαλύτερου του ενός χιλιομέτρου, από την παραλία «El Trampolin» προς το λιμάνι. Η συντριπτική πλειονότητα των μεταναστών είναι άνδρες και αγόρια. Τα προσωρινά καταλύματα έχουν κατασκευαστεί αποκλειστικά για ενήλικες άνδρες, με αποτέλεσμα οι ανήλικοι να διαχωρίζονται και να στεγάζονται ξεχωριστά.

Η Ισπανία εκτιμά ότι 10.000 μετανάστες παραμένουν στη μικρή αυτή περιοχή. Περισσότεροι από 72.000 πέρασαν στον θύλακα από το Μαρόκο στα τέλη Ιουλίου, σε μια πρωτοφανή μαζική είσοδο στα σύνορα, αν και οι περισσότεροι έφυγαν αργότερα.
⇒Τρία στελέχη ΜΚΟ δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι οι αρχές καθυστέρησαν υπερβολικά να παρέχουν στους μετανάστες την ελάχιστη στέγαση που απαιτείται βάσει του ευρωπαϊκού συμφώνου για τη μετανάστευση, και ότι τα κέντρα υποδοχής που έχουν ανοίξει μέχρι στιγμής δεν επαρκούν για να στεγάσουν όσους εξακολουθούν να κοιμούνται στους δρόμους. Μία ΜΚΟ εκτίμησε ότι περίπου 4.000 μετανάστες παρέμεναν σε εξωτερικούς χώρους, στις παραλίες και τα πεζοδρόμια της Θέουτα, γεγονός που σημαίνει ότι το νέο κέντρο δεν θα επαρκούσε για την απομάκρυνση των αυτοσχέδιων καταυλισμών από τους δημόσιους χώρους. Δύο εκπρόσωποι ΜΚΟ δήλωσαν ότι οι αρχές πιθανότατα αναμένουν πως οι περισσότεροι μετανάστες θα επιστρέψουν οικειοθελώς στο Μαρόκο.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...