Ψυχική υγεία, κοινωνική ενδυνάμωση, τέχνη και αλληλεγγύη είναι οι βασικοί πυλώνες γύρω από τους οποίους δραστηριοποιείται η ΣΕΛΗΝΗ ΟΚΕΑ, ένας κοινωνικός φορέας που εδώ και σχεδόν έναν χρόνο έχει ανοίξει τις πόρτες του στο κέντρο της Αθήνας. Ομως η ΣΕΛΗΝΗ δεν είναι μόνο μια δομή παροχής ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών, αλλά ένας χώρος που επιχειρεί να συνδέσει την ψυχική φροντίδα με τις κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν, δημιουργώντας παράλληλα πεδία έκφρασης, δημιουργίας και συλλογικής δράσης.
Στον πυρήνα της βρίσκεται η ψυχοκοινωνική υποστήριξη χαμηλού κόστους σε νεαρά ενήλικα άτομα με την εν λόγω υπηρεσία να στελεχώνεται από έναν κοινωνικό λειτουργό και δύο ψυχολόγους, με στόχο αφενός την παροχή ατομικών συνεδριών ψυχοθεραπείας και αφετέρου τη συμβουλευτική υποστήριξη και τη διασύνδεση των ανθρώπων με άλλες υπηρεσίες και δομές ανάλογα με τις ανάγκες τους.
Ωστόσο η λειτουργία της δεν περιορίζεται στο θεραπευτικό σκέλος, καθώς εργαστήρια δημιουργικής γραφής, δραματοθεραπείας, ζωγραφικής και αναλογικού κολάζ, παραγωγής δημοσιογραφικού και οπτικοακουστικού περιεχομένου, αλλά και δράσεις αλληλεγγύης, όπως συγκέντρωση σχολικών ειδών για μαθητές ή τροφίμων για κοινωνικές κουζίνες αλληλεγγύης συνθέτουν ένα ευρύτερο πλαίσιο, ενώ παράλληλα αναπτύσσει τη δική της παραγωγή στα media με τη δημιουργία ντοκιμαντέρ και όχι μόνο. Σε λίγες ημέρες μάλιστα θα ξεκινήσει να προβάλλεται το πρώτο ντοκιμαντέρ της ομάδας για τα 11 χρόνια της δίκης της Χρυσής Αυγής.
Η δομή της ΣΕΛΗΝΗΣ είναι συνεταιριστική και η λειτουργία της βασίζεται στη συλλογική λήψη αποφάσεων, ενώ η συνέχιση της λειτουργίας της εξαρτάται και από τη δυνατότητά της να εξασφαλίζει τους απαραίτητους πόρους. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συναυλία οικονομικής ενίσχυσης που πραγματοποιείται το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Βράχων με τη συμμετοχή καλλιτεχνών από τη ραπ σκηνή. Στη σκηνή θα βρεθούν, μεταξύ άλλων, ο Novel729, ο Plato, οι 0-100 Seirene, Sonic Lnk, Vale Tudo, yarem, δύο_μηδέν_δύο_μηδέν, Σημάδι και Στίχοιμα.
«Η ψυχική υγεία δεν μπορεί να αποτελεί προνόμιο»
Η ψυχοκοινωνική υπηρεσία αποτελείται από δύο ψυχολόγα και έναν κοινωνικό λειτουργό ώστε να υπάρχει η δυνατότητα μιας συνολικής πλαισίωσης των αιτημάτων. Ο κοινωνικός λειτουργός παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη και διασύνδεση με άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ τα ψυχολόγα παρέχουν ατομικές συνεδρίες ψυχοθεραπείας. Αρχικά πραγματοποιείται μια δωρεάν διερευνητική συνάντηση γνωριμίας και στη συνέχεια η συνεργασία ξεκινά μέσα σε ένα κοινά συμφωνημένο πλαίσιο, στο οποίο καθορίζονται η συχνότητα και η διάρκεια των συναντήσεων. Το πλαίσιο αυτό επανεξετάζεται και αναπροσαρμόζεται στην πορεία ανάλογα με τις ανάγκες.
Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται δημόσιος διάλογος για την αποστιγματοποίηση της ψυχικής υγείας, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερα άτομα να απευθύνονται σε υπηρεσίες. Ομως το υπάρχον σύστημα μοιάζει να καταλύεται, με εξωνοσοκομειακά και κοινοτικά πλαίσια να συρρικνώνονται και να δυσκολεύονται να ανταποκριθούν. Με βασικό άξονα ότι η ψυχική υγεία δεν μπορεί να αποτελεί προνόμιο, αλλά μια συνθήκη ισότιμα προσβάσιμη σε όλα τα άτομα, επιλέξαμε ένα μοντέλο χαμηλού κόστους.
Με αφετηρία τη μετάβαση προς την ενηλικίωση, τις προκλήσεις που προκύπτουν αυτή την περίοδο (ένταξη σε νέα πλαίσια, σπουδές, εργασία κ.ο.κ.) και τις πολυδιάστατες συνθήκες επισφάλειας, περιεργαστήκαμε τη σημαντικότητα ύπαρξης μιας κοινοτικής υπηρεσίας που να απευθύνεται σε νεαρά ενήλικα άτομα 18-30 ετών.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε, δεδομένης της θέσης για ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες, ότι οποιοδήποτε αίτημα μας απευθύνεται απαντάται, διασυνδέοντας το άτομο ανεξαρτήτως ηλικίας, εθνικότητας ή όποιας συνυπάρχουσας ταυτότητας με άλλους επαγγελματίες, υπηρεσίες ή πρωτοβουλίες δωρεάν ή/και χαμηλού κόστους. Η υπηρεσία στοχεύει σε έναν ασφαλή και προσβάσιμο χώρο υποστήριξης νεαρών ενηλίκων, αναγνωρίζοντας τη διαθεματικότητα που φέρει το κάθε άτομο.
Αθηνά Βαμβακούλα – Κατερίνα Μπουκουβάλα – Χρήστος Νικολόπουλος / Ψυχοκοινωνική Υπηρεσία
Novel729
«Στη ΣΕΛΗΝΗ κάθε άτομο είναι μοναδικό»
Η ΣΕΛΗΝΗ δημιουργήθηκε με σκοπό να προσφέρει έναν χώρο στήριξης, έμπνευσης και κατανόησης σε νεαρά ενήλικα άτομα. Ζούμε σε μια ατομικιστική κοινωνία, που διαρκώς βαλλόμαστε από παντού.
Αισθάνομαι ότι από τη στιγμή που συναντηθήκαμε ήταν μονόδρομος για εμάς να ενωθούμε και να δημιουργήσουμε μια κοινότητα που θα μπορέσουμε να συνυπάρξουμε και να εργαστούμε συλλογικά, ώστε να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον για όσα άτομα επιθυμούν να βρουν νόημα και δύναμη στην προσωπική τους διαδρομή και στην κοινωνική τους δράση.
Μέσω της ψυχοθεραπείας, της τέχνης, της κοινωνικής ενσυναίσθησης και της αλληλεγγύης κρατάμε το φως της ΣΕΛΗΝΗΣ ορατό. Μια μικρή, αλλά τόσο αναγκαία λάμψη ελπίδας μέσα στο σκοτάδι που δυστυχώς απλώνεται στις γειτονιές και στα σπίτια μας.
Αναπόφευκτα στη ζωή μας αντιμετωπίζουμε δυσκολίες όπως η απώλεια, οι μεταβάσεις, οι μεγάλες αποφάσεις, ο βιοπορισμός, τα όνειρα και οι φόβοι. Σε όλα αυτά το κράτος στέκεται απέναντί μας ενισχύοντας την απομόνωση και την παραμέληση ευαίσθητων και ευάλωτων ατόμων.
Καμία κοινωνική πρόνοια και μέριμνα, ένα εκπαιδευτικό σύστημα που προάγει μόνο την αριστεία και τον ανταγωνισμό, αποφάσεις και νομοσχέδια που τσακίζουν την ψυχική υγεία και τους αγώνες που για χρόνια δόθηκαν από ανθρώπους που αφιέρωσαν τη ζωή τους για να σταθούν δίπλα στους «αδύναμους».
Στη ΣΕΛΗΝΗ κάθε άτομο είναι μοναδικό και έχει την ελευθερία να εκφράσει τις ανάγκες του. Σε μια κοινωνία που νοσεί, το να βρεθεί ένα άτομο αντιμέτωπο με ψυχικά συμπτώματα ως αντίδραση σε αυτό που βιώνει, παίρνοντάς τα στην πορεία ως μια αφετηρία για αλλαγή και αντίσταση στο προκαθορισμένο, είναι υγιές.
Το όνειρό μου για τη ΣΕΛΗΝΗ είναι αρχικά οι άνθρωποι που εργάζονται σε αυτήν να είναι ευτυχισμένοι και να νιώθουν τον χώρο εργασίας τους σαν δεύτερο σπίτι τους. Να νιώθουν ότι ανήκουν σε μια συλλογική προσπάθεια που μαζί προχωράμε και βαδίζουμε δίπλα στους ανθρώπους.
Επειτα να κατορθώσει για όσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια να παρέχει στήριξη σε άτομα που το έχουν ανάγκη.
Εστω κι ένα παιδί να νιώσει ότι κάπου στο χάος της Αθήνας υπάρχει ένα φωτεινό κτίριο με ανθρώπους που μπορούν να το νοιάζονται, αρκεί για να χαμογελάμε. Και ποιος ξέρει; Μπορεί μελλοντικά να υπάρξουν πολλά φωτεινά κτίρια μέσα στη σκοτεινή μας πόλη…
Novel729, ράπερ
Χρύσα Λύκου
«Εδώ στόχος μας είναι να αφουγκραζόμαστε»
Η κουβέντα γύρω από την πληροφορία, την ενημέρωση και τον τρόπο που διοχετεύεται πλέον σε όλα τα κοινά ανοίγει όλο και πιο συχνά και σε όλους τους τόνους. Η ταχύτητα που διαπερνά την καθημερινότητά μας, η εικόνα που συνεχώς εναλλάσσεται και οι «συμβουλές» στα social για πιο γρήγορο περιεχόμενο αν θες μεγαλύτερη απήχηση κανονικοποιείται μέσω της συνειδητής ή και ασυνείδητης πολλές φορές προσαρμογής μας σε αυτά. Στη ΣΕΛΗΝΗ δεν ερχόμαστε απαλλαγμένες/οι απ’ αυτή την πραγματικότητα, παρ’ όλα αυτά στόχος μας είναι να παρατηρήσουμε, να καταγράψουμε και να αφουγκραστούμε τα γεγονότα και πώς αυτά αλληλεπιδρούν με το κοινό.
Μέχρι τώρα το κατώφλι της ΣΕΛΗΝΗΣ έχουν περάσει άνθρωποι που πιστεύουμε ότι ακουμπούν κάτι απ’ τις σκέψεις, τις ανάγκες, τους φόβους και τις ανησυχίες όλων μας. Ανθρωποι που προσπάθησαν να φτάσουν στη Γάζα από στεριά και θάλασσα, ο σπουδαίος Γιάννης Μπρούζος που δεν είναι πλέον μαζί μας, πρόλαβε όμως να μας μιλήσει για τα γράμματα που κληρονόμησε στον γιο του, άνθρωποι που ασχολούνται με τις τέχνες και φυσικά άνθρωποι που κάθε τους λέξη λειτουργεί σαν υπόμνηση του αγώνα.
Η ΣΕΛΗΝΗ στην πρώτη της μεγάλη παραγωγή καταπιάνεται με την πολύχρονη δίκη της Χρυσής Αυγής σ’ ένα ντοκιμαντέρ που πρωταγωνιστούν άνθρωποι που άφησαν το χνάρι τους σε αυτή τη διαδρομή. Είναι, εκτός από χαρά και τιμή, ανακουφιστική η εμπιστοσύνη τους. Με σεβασμό και όχι από μια θέση ισχύος θα συνεχίσουμε να παράγουμε περιεχόμενο που δημιουργείται σε ένα ασφαλές περιβάλλον, έχοντας ως αφετηρία την τρυφερότητα και την πολιτική σκέψη.
Χρύσα Λύκου, δημοσιογράφος
Διαβάστε περισσότερα
