Τελευταία νέα
Κικίλιας για Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας: Αναγκαία η Αποτελεσματική Εφαρμογή Διεθνών Κανόνων «Σαφάρι» των ενοικιαστών για προσιτή κατοικία – Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη ζήτηση Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη με Αρμένιο Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Σενεγάλης Μάκης Βορίδης για Ντόρα Μπακογιάννη: Δεν έχουν υποπέσει στην αντίληψή μου φαινόμενα αλαζονείας στην κυβέρνηση – Δεν το είπε για να βλάψει κάποιον «Βόμβα» από τον Αυστραλό πρωθυπουργό: Πράκτορας της OpenAI χάκαρε ιστότοπο της κυβέρνησης – «Απαράδεκτο περιστατικό» Μνήμη, τόπος, αφήγηση Σας γράφω από τους έσχατους καιρούς Άδωνις Γεωργιάδης για Κώστα Αρβανίτη: Αυτός που έβριζε τον Σαμαρά με καλεί να παραιτηθώ για την φράση μου με τον «μπάφο» – Έλα Χριστέ και Παναγία! Πολύ επιμένει ο Αυλωνίτης Κόντρα Σκανδάμη – Χρυσοχοΐδη για την άδεια του Αλκέτ Ριζάι ΗΠΑ: Δικαστικό φρένο στον Τραμπ για τον αποκλεισμό των CNN, MS NOW and Politico από τον Λευκό Οίκο Press Point: «Μην ανησυχείς, τέκνο μου, θα πληρώσει η εκκλησία τα έξοδα»
Libre.gr

Το “ή εμείς ή κανείς” του Αλέξη Τσίπρα, ανοίγει νέο μέτωπο στην Κεντροαριστερά

Μια φράση του Αλέξη Τσίπρα έβαλε νέο καύσιμο στη συζήτηση για την επόμενη μέρα της Κεντροαριστεράς, αλλά και νέο πεδίο αντιπαράθεσης με το ΠΑΣΟΚ. Ο πρώην πρωθυπουργός έθεσε ευθέως το δίλημμα των επόμενων εκλογών ως επιλογή ανάμεσα στη συνέχιση της σημερινής διακυβέρνησης και την πολιτική αλλαγή. Επιχείρησε έτσι να κατοχυρώσει το κόμμα του ως τον εναλλακτικό πόλο που μπορεί να διεκδικήσει την εξουσία και ταυτόχρονα αμφισβήτησε ευθέως την ικανότητα του ΠΑΣΟΚ να εκφράσει την πολιτική αλλαγή.

Ράνια Τραγόμαλλου

Το  «ή εμείς ή κανείς» που είπε στην χθεσινή του συνέντευξη στον ΣΚΑΙ άνοιξε το νέο μέτωπο με την Χαριλάου Τρικούπη.

Αιχμές με «κοφτερή βελόνα»

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι, όσο πλησιάσουν οι εκλογές, το δίλημμα θα γίνει πιο καθαρό και ότι η ΕΛ.Α.Σ. διαθέτει την εμπειρία διακυβέρνησης και το σχέδιο για να αντιπαρατεθεί στη ΝΔ. Το μήνυμα έγινε ακόμη πιο συγκεκριμένο όταν η συζήτηση πήγε στον Νίκο Ανδρουλάκη.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε τρία χρόνια απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, χωρίς τον ίδιο στο πολιτικό προσκήνιο και ότι η «βελόνα ήταν κολλημένη». Διερωτήθηκε μάλιστα: «Τώρα θα ξεκολλήσει;».

Παράλληλα επιχείρησε να δείξει ότι δεν αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ ως αντίπαλο. Είπε ότι χαίρεται κάθε φορά που κερδίζει μία μονάδα και ότι λυπάται μόνο εάν παίρνει η ΝΔ. 

Σήκωσε το γάντι

Η Χαριλάου Τρικούπη δεν άφησε την αιχμή αναπάντητη τονίζοντας ότι το δίλημμα που θέτει ο πρώην πρωθυπουργός ως «Τσίπρας ή χάος» δεν μπορεί να αποτελέσει το νέο πολιτικό διακύβευμα.

Παράλληλα κατηγόρησε τον πρώην πρωθυπουργό για αλαζονεία και υπενθυμίζοντας τις εκλογικές του ήττες. Επέλεξε έτσι να απαντήσει όχι μόνο στην πολιτική του θέση αλλά και στο προσωπικό πολιτικό του αφήγημα.

Στο ίδιο πλαίσιο, η Χαριλάου Τρικούπη επανέφερε τη συζήτηση για τη 13η σύνταξη και τον 13ο μισθό, υπενθυμίζοντας ότι ο κ. Τσίπρας είχε συμπεριλάβει τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις στις εξαγγελίες του στο παρελθόν, ενώ σήμερα εμφανίζεται πιο επιφυλακτικός απέναντι σε τέτοιες υποσχέσεις.

Πεδίο αντιπαράθεσης

Κοινό πεδίο σύγκρουσης ΠΑΣΟΚ-ΕΛ.Α.Σ παραμένουν η ακρίβεια και το κόστος της ενέργειας. Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε ιδιαίτερο βάρος στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση είχε τη δυνατότητα να προετοιμαστεί νωρίτερα για τις πιέσεις που έρχονται τον χειμώνα.

Από την πλευρά τους, στη Χαριλάου Τρικούπη υπενθυμίζουν τις προτάσεις Ανδρουλάκη για τα καύσιμα και τη φορολόγηση των υπερκερδών, θέλοντας να δείξουν ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη καταθέσει συγκεκριμένες λύσεις για το πρόβλημα της ακρίβειας.

Το πραγματικό στοίχημα

Έτσι, μετά τη ΔΕΘ, η αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ-ΕΛ.Α.Σ  αποκτά πιο καθαρό πολιτικό περίγραμμα.

Η ΕΛ.Α.Σ. επιχειρεί να μετατρέψει τη δυναμική που καταγράφει στις δημοσκοπήσεις σε πολιτικό μήνυμα και να εμφανιστεί ως ο βασικός εναλλακτικός πόλος απέναντι στη ΝΔ.

Το ΠΑΣΟΚ, από την άλλη, δεν θέλει να αφήσει στον Αλέξη Τσίπρα το δικαίωμα να ορίσει μόνος του ποιος μπορεί να εκφράσει την πολιτική αλλαγή και εμφανίζεται ως αυτόνομη κυβερνητική δύναμη.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...