Τελευταία νέα
Ο νέος Γάλλος πρέσβης στην Ελλάδα, μας «συστήθηκε» σε βίντεο με φραπέ και τραγούδι του Μαζωνάκη [βίντεο] Δημοσκόπηση Metron Analysis: Το κόμμα Σαμαρά κατεβάζει τη ΝΔ κάτω από 20% Ολονύχτια προσπάθεια στην Πλάκα: Εκτεταμένη διαρροή η πιθανή αιτία της έκρηξης – Κανένα νεότερο για τους αγνοούμενους [εικόνες – βίντεο] Ερντογάν για Ελλάδα: «Δική της επιλογή οι σχέσεις της με τρίτα κράτη – Η Τουρκία δεν εκλαμβάνει κάθε διμερή σχέση ως απειλή» Συνάντηση Μητσοτάκη με ανώτατα στελέχη της Morgan Stanley – Στο τραπέζι διεθνείς εξελίξεις, οικονομία και πυρηνική ενέργεια Οι Ελβετοί με Hitler έμειναν ουδέτεροι, τώρα συντάσσονται με NATO κατά Ρωσίας ! Βάνα Μπάρμπα: Η περιπέτεια με το εγκεφαλικό επεισόδιο και η «αμίμητη» ατάκα του Πασχάλη Τσαρούχα [βίντεο] Ομολογία Στουρνάρα για τα capital controls: «Δεν είχαν αρνητική επίπτωση όσο περίμεναν ορισμένοι» Τρόμος στη Σιβηρία: Επτά νεκροί μέσα σε έναν μήνα από επίθεση αρκούδας – Προειδοποιήσεις στους κατοίκους Ιταλία: Δύο νεκροί και τραυματίες στην Τοσκάνη από πυρκαγιά σε τριώροφο κτίριο Ειδική έκδοση – ντοκουμέντο από την Εφ. Συν. Σαββατοκύριακου: Για πρώτη φορά στη δημοσιότητα το ευαγγέλιο της Αντίστασης του ΕΑΜ εν μέσω της Κατοχής Ο Μαργαρίτης Σχοινάς κατήγγειλε στη Βουλή το “παλιό σύστημα”, λαμόγια και ΟΠΕΚΕΠΕ
Efsyn.gr

Τουρκία – Πρόεδρος της Βουλής: Το Σύμφωνο της Μέκκας θα μπορούσε να επεκταθεί στο Ιράν και σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο

Η αμυντική συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας και του Πακιστάν θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα ευρύτερο σύμφωνο «του μουσουλμανικού κόσμου», που θα συμπεριελάμβανε και το Ιράν, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, σημειώνοντας ότι αναμένει πως θα υποβληθεί προς επικύρωση τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Οι τρεις περιφερειακές δυνάμεις υπέγραψαν τον Αύγουστο το «Κοινό Αμυντικό Σύμφωνο της Μέκκας», λίγες εβδομάδες πριν από τις επιθέσεις που εξαπέλυσαν οι Χούθι στη Σαουδική Αραβία, απόρροια του ευρύτερου πολέμου στο Ιράν. Το σύμφωνο αυτό περιλαμβάνει μια ρήτρα παρόμοια με το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ που ορίζει ότι μια επίθεση σε έναν από τους συμμάχους θεωρείται επίθεση εναντίον όλων.

«Για να τεθούν σε ισχύ οι διεθνείς συμφωνίες απαιτείται η έγκριση του κοινοβουλίου. Οι συναντήσεις που διεξάγονται αυτή τη στιγμή (σ.σ. μεταξύ των τριών χωρών) είναι προπαρασκευαστικές», εξήγησε ο Νουμάν Κουρτουλμούς μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα. «Αναμένω ότι το θέμα αυτό θα τεθεί στην ατζέντα του κοινοβουλίου κατά την ερχόμενη περίοδο», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην επανέναρξη των εργασιών της Εθνοσυνέλευσης μετά τις διακοπές, τον Οκτώβριο.
Όταν ρωτήθηκε αν το σύμφωνο στρέφεται εναντίον του Ιράν, ο Κουρτουλμούς επανέλαβε τη θέση της Τουρκίας ότι δεν στρέφεται εναντίον καμίας συγκεκριμένης χώρας αλλά στόχος του είναι κυρίως να εγγυηθεί την ασφάλεια των κρατών της περιοχής εν μέσω των συγκρούσεων και των «εχθρικών πολιτικών» του Ισραήλ. Είπε μάλιστα ότι η Τεχεράνη θα μπορούσε θεωρητικά θα ενταχθεί στο σύμφωνο αυτό.
«Ποτέ δεν είδαμε τη Συμφωνία της Μέκκας ως ένα σύμφωνο εναντίον του Ιράν, δεν πρέπει να είναι έτσι. Στην πραγματικότητα, ελπίζουμε να μετατραπεί σε ένα ευρύτερο σύμφωνο για τον μουσουλμανικό κόσμο. Το Ιράν μπορεί να ενταχθεί στη συμφωνία, ελπίζουμε ότι θα γίνει πολύ ισχυρότερη με τη συμμετοχή και άλλων περιφερειακών χωρών», είπε.
Η Άγκυρα έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε να βοηθήσει το Ριάντ να καλύψει τις στρατιωτικές ανάγκες του, ιδίως σε τεχνικά ζητήματα. Αξιωματούχοι ωστόσο λένε ότι οποιαδήποτε στήριξη σε αυτό το στάδιο θα γίνει σε διμερές πλαίσιο και «στο πνεύμα» της συμμαχίας τους, δεδομένου ότι η συμφωνία της Μέκκας δεν έχει ακόμη επικυρωθεί.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...