Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, ο ιδρυτής του Θεάτρου του Νέου Κόσμου και σκηνοθέτης τη παράστασης «Μια άλλη Θήβα» που εξελίχθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα θεατρικά φαινόμενα των τελευταίων ετών, ξαπλώνει «Στο Ντιβάνι της Εφ.Συν» και κάνει αναδρομή στα 30 χρόνια ενός θεσμού που σφράγισε το σύγχρονο ελληνικό θέατρο.
Το Θέατρο του Νέου Κόσμου βγήκε από πολύ νωρίς από τους τέσσερις τοίχους και μπήκε σε νοσοκομεία και φυλακές ενώ παράλληλα μέσα από τις επιλογές των έργων άγγιξε θέματα – για την εποχή-ταμπού.
Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος μιλάει για το ψυχικό αποτύπωμα των παραστάσεων που παίχτηκαν μέσα σε νοσηλευτήρια για τα παιδιά που έκαναν αιμοκάθαρση και για τους κρατούμενους που εκτίαν την ποινή τους στα σωφρονιστικά ιδρύματα αναδεικνύοντας την ψυχοθεραπευτική λειτουργία της τέχνης τόσο για το θεατή όσο και για το δημιουργό.
Αναφέρεται στον πολιτικό ρόλο του θεάτρου και στην «πολιτική συσσιτίων» που ακολουθεί η κυβέρνηση όσον αφορά στις επιχορηγήσεις των παραστάσεων καθώς στη σχέση μας με το πένθος και την απώλεια με αφορμή τη νέα του παράσταση Tierra με την υπογραφή και πάλι του Ουρουγουανού συγγραφέα Σέρχιο Μπλάνκο.
Δείτε όλη την συνέντευξη εδώ:
