Τελευταία νέα
Στην Αίγυπτο και τη Μονή Σινά ο Ν. Φαραντούρης – Στο επίκεντρο το ιδιοκτησιακό καθεστώς Λαζαράτος για νυχτερινή τροπολογία για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια: «Πρωτοφανής για ένα Κράτος Δικαίου – Βαρύ το κόστος για την Δικαιοσύνη» Εθνική Ελλάδας: Με σοβαρές απουσίες έρχεται η Ολλανδία στην Τούμπα Κουφονικολάκου: «Η ακρίβεια δεν αντιμετωπίζεται με μέτρα που λήγουν σε 15 ημέρες» Έξι τραυματίες σε συμπλοκή κρατουμένων στις φυλακές Δομοκού – Στη ΜΕΘ νοσηλεύεται ο ένας Γ. Παπανδρέου: “Οι επόμενες εκλογές δεν πρέπει να αφορούν μόνο το ποιος θα κυβερνήσει την Ελλάδα αλλά και πώς θέλουμε να κυβερνάται η Ελλάδα” Ηράκλειο: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε 35χρονος που έπεσε σε πηγάδι Ο Δήμος Καισαριανής καταγγέλλει οργανωμένο σχέδιο βανδαλισμών: «Δεν εκφοβίζεται ο λαός της πόλης μας» [εικόνες] Ύποπτο αντικείμενο στο κέντρο της Αθήνας – Έκλεισαν δρόμοι γύρω από το Σύνταγμα Βιωματικό Σεμινάριο Αναπνοής στην Αθήνα: Αναπνέουμε 20.000 φορές την ημέρα. Το κάνουμε σωστά; Πολάκης για Novartis: «Φτάνει πια με το κουκούλωμα και την κοροϊδία για τα κλεμμένα δισεκατομμύρια» Τσουκαλάς: «Η κυβέρνηση θυμήθηκε τα χρέη όταν το πρόβλημα έγινε εκρηκτικό»
Efsyn.gr

Σε… κώμα οι πρωθυπουργικές υποσχέσεις για το νοσοκομείο «Αγιος Παύλος»: Ακυρώθηκε ο σχεδιασμός για πτέρυγα 21.000 τ.μ

Στην Καλαμαριά έπαθαν… «εξορθολογισμό». Κύματα αισιοδοξίας πλημμύρισαν την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Θεσσαλονίκης μετά τη γνωστοποίηση ότι όσα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υποσχεθεί πριν από δύο χρόνια για το Νοσοκομείο «Αγιος Παύλος»… δεν θα γίνουν! Κύριος οίδε τι συνέβη και η προμελέτη επέκτασης του νοσοκομείου που με διθυράμβους παρουσιαζόταν στον Τύπο ως 5ος πυλώνας στο ΕΣΥ της πόλης ξαφνικά εξαφανίστηκε και τη θέση κατέλαβε η υπόσχεση για… νέα προμελέτη! Γι’ αυτό οι Καλαμαριώτες θυμήθηκαν, με τον αρμόζοντα ενθουσιασμό, ότι ο σημερινός υπουργός Υγείας, με την αποφασιστικότητα που τον χαρακτηρίζει, είχε κλείσει το άλλο νοσοκομείο τους, την «Παναγία», έναν Σεπτέμβριο σαν κι αυτόν αλλά 13 χρόνια νωρίτερα!
Η σχετική αποκάλυψη για αναβολή της επέκτασης έγινε με κάθε επισημότητα στη Βουλή στη διάρκεια απάντησης του υπουργού Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Αμανατίδη. Από όσα διημείφθησαν στη συζήτηση προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα πως οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες πριν από δύο χρόνια (Απρίλιος 2024) ήταν απλώς φούμαρα! Τα οποία φούμαρα είχαν «εγκαινιαστεί» επικοινωνιακά με τίτλους που αναδείκνυαν το «προσωπικό ενδιαφέρον» του πρωθυπουργού παραμονές των ευρωεκλογών του 2024.
Στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή ο κ. Γεωργιάδης παραδέχτηκε ότι ο αρχικός σχεδιασμός για την κατασκευή νέας πτέρυγας νοσοκομείου 21.000 τ.μ. δίπλα στο υφιστάμενο παλιό κτίριο ακυρώθηκε. Οπότε τα 70 εκατομμύρια που είχαν προϋπολογιστεί -όπως και τα φούμαρα- έγιναν κοπανιστός αέρας και χάθηκαν. Τι απέμεινε από τη δημιουργία που είχε εξαγγελθεί; Οτι το νέο νοσοκομείο θα «περιοριστεί στη δημιουργία μιας καινούριας πτέρυγας περίπου 3.000 τ.μ.». Μάλιστα γίναμε σοφότεροι μόνο κατά το ότι το Δ.Σ. του νοσοκομείου προχώρησε με τη… συνήθη αποφασιστικότητα τον περασμένο Μάιο σε απευθείας ανάθεση για την παράδοση μιας άλλης προμελέτης για το πώς μπορεί να γίνει η επέκταση. Αλλά, μην παραπονιόμαστε, υπάρχει «σφιχτό χρονοδιάγραμμα» -για την προμελέτη- και πρέπει να παραδοθεί έως τις 9 Νοεμβρίου 2026. Κι όταν παραδοθεί, θα πάει στην 4η ΥΠΕ κι από εκεί στο υπουργείο και σε ένα «χρηματοδοτικό εργαλείο» θα ενταχθεί, οπότε «τα χρήματα που υπολογίζω να δαπανήσουμε για αυτό το έργο είναι περίπου στα 15 εκατομμύρια ευρώ» (δηλαδή τα υπεσχημένα 70 εκατομμύρια έγιναν καπνός!). Επιπλέον, «δεν θα τα χαλάσουμε για τον “Αγιο Παύλο”», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, διότι στη Θεσσαλονίκη επί των ημερών του έγινε τέτοια κοσμογονία που «σε λίγο θα ταξιδεύουμε από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη για να βρούμε κρεβάτι σε νοσοκομείο» (σημ.: εκτός φυσικά από τον «Αγιο Παύλο»).
Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ θύμισε πως τον Μάρτιο του 2023 ο διοικητής του νοσοκομείου είχε δηλώσει ότι η προμελέτη έχει σταλεί στους αρμόδιους φορείς και στο υπουργείο -μάλιστα είχαν δημοσιοποιηθεί και σχετικά σχέδια- από το οποίο δεν υπήρξε καμία απάντηση. Ο κ. Αμανατίδης, που είναι και κάτοικος Καλαμαριάς, είπε στον κ. Γεωργιάδη πως «πρέπει να αναθεωρήσετε την άποψή σας» διότι «ο σχεδιασμός σας είναι πολύ περιορισμένης “φιλοδοξίας”. Πέφτετε πολύ από το αρχικό. Μιλούσαμε για 35-70 και τώρα μιλάτε για 15 εκατομμύρια. Η κυβέρνηση θέλει να χτίζει με λόγια, αλλά με λόγια δεν χτίζονται ούτε ανώγια ούτε κατώγια». Και κατέληξε ότι έτσι «μπήκε ταφόπλακα στη νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου “Αγιος Παύλος”», οπότε «απαιτείται κινητοποίηση των πολιτών και των φορέων της πόλης για την υλοποίηση του πλήρους σχεδιασμού για επιπλέον 200 κλίνες».
Δεν τα πάει καθόλου καλά με την Καλαμαριά ο κ. Γεωργιάδης και έχει ενδιαφέρον να δούμε και την αντίδραση της τοπικής αυτοδιοίκησης στα γενόμενα. Η δήμαρχος Καλαμαριάς Χρύσα Αράπογλου είχε επισκεφθεί το «Αγιος Παύλος» τον Ιούλιο του 2024, δηλώντας μεταξύ άλλων στον διοικητή ότι «εφόσον έχετε τη μελέτη για την επέκταση, είναι πλέον ζήτημα πολιτικής απόφασης». Επιπλέον υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά (Απρίλιο του 2025) ζητώντας διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών των νόμιμων εκπροσώπων της ιδιοκτήτριας εταιρείας του «Παναγία», διότι μέχρι και σήμερα το κτίριο βρίσκεται σε κατάσταση «άκρως επικίνδυνη για τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών αλλά και το περιβάλλον της περιοχής».
Το αποτέλεσμα της μήνυσης αυτής αγνοείται έναν χρόνο τώρα, όπως εξάλλου αγνοείται και της προηγούμενης μηνυτήριας αναφοράς που έγινε το 2018 από τον τότε δήμαρχο Θεοδόση Μπακογλίδη. Τότε μάλιστα είχε ανατεθεί προκαταρκτική εξέταση στον αντεισαγγελέα Πρωτοδικών. Φάντασμα πια, το «Παναγία» συναντάται με το φάντασμα της επέκτασης του «Αγιος Παύλος»…

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...