Τελευταία νέα
Ο Κριστιάνο άργησε να καταλάβει Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει για εμάς καμία ξεχασμένη περιοχή Σάμος: Συλλήψεις μαθητών γυμνασίου επειδή έκαναν κατάληψη – Στο πλευρό τους γονείς και εκπαιδευτικοί ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναβολή στην πρώτη δίκη βουλευτή της ΝΔ – Στις 20 Νοεμβρίου η υπόθεση της Κατερίνας Παπακώστα Σέρρες: Νεκρή 85χρονη μετά από πυρκαγιά σε μονοκατοικία Χάλι Μπέρι: Ο πρώην της την κατηγορεί για κακοποίηση του 12χρονου γιου της – «Προσπάθησε να τον στραγγαλίσει» Κυριάκος Μητσοτάκης στην Πιερία: Δεν υπάρχει για εμάς καμία ξεχασμένη περιοχή Βίντεο: «Όχι άλλο “πάμε κι όπου βγει”»: Διαμαρτυρία στο Σύνταγμα για τον θάνατο του 16χρονου ποδοσφαιριστή [βίντεο] Καρυστιανού: «Με έλεγξαν χθες» – Επιμένει για το μηχάνημα βιοανάδρασης και εξαπολύει πυρά σε Άδωνη και Παγώνη ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναβλήθηκε η δίκη της Παπακώστα Τσουκαλάς για ιδιωτικό χρέος: «Η κυβέρνηση δεν θέλει να δώσει λύση, απλά να εξαπατήσει» Από σήμερα το αντιγριπικό εμβόλιο: Ποιοι πρέπει να το κάνουν, τι αλλάζει φέτος
Thefaq.gr

Την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (που απευχόταν ο Γεραπετρίτης) αναλαμβάνει η Ελλάδα για δεύτερη φορά

Δεύτερη φορά ανέλαβε η Ελλάδα την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την 1η Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια της θητείας της ως εκλεγμένο μέλος του οργάνου.

Σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το Συμβούλιο Ασφαλείας φέρει την κύρια ευθύνη για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.
Στο επίκεντρο οι διεθνείς κρίσεις και η διαδοχή του ΓΓ
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, στην ημερήσια διάταξη δεσπόζουν οι εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, καθώς και σειρά άλλων περιφερειακών μετώπων. Παράλληλα, θα διεξαχθεί η ετήσια κοινή συνάντηση με το Συμβούλιο Ειρήνης και Ασφάλειας της Αφρικανικής Ένωσης.
Κομβικό σημείο του μήνα αποτελεί και η έναρξη των διαδικασιών για την επιλογή του επόμενου Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Η ελληνική Προεδρία καλείται να διαδραματίσει συντονιστικό ρόλο για την επίτευξη των απαραίτητων συγκλίσεων μεταξύ των κρατών-μελών, σε μια περίοδο που η ενίσχυση του κύρους του Οργανισμού κρίνεται επιβεβλημένη.
Προτεραιότητα στη Θαλάσσια Ασφάλεια και το UNCLOS
Αξιοποιώντας τη διπλωματική της θέση ως γέφυρα μεταξύ Ανατολής-Δύσης και Βορρά-Νότου, η Αθήνα διοργανώνει στις 29 Οκτωβρίου την κεντρική εκδήλωση Υψηλού Επιπέδου. Αντικείμενό της θα είναι η ελευθερία της ναυσιπλοΐας και η θαλάσσια ασφάλεια, με βάση τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).
Το πρόγραμμα της Προεδρίας περιλαμβάνει επίσης θεματικές συνεδρίες για την προστασία των αμάχων και των παιδιών σε ένοπλες συρράξεις, καθώς και για τον ρόλο των γυναικών στη διεθνή ειρήνη.
Γ. Γεραπετρίτης: «Εργαζόμαστε για μια διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες»
Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, υπογράμμισε τη σημασία της συγκυρίας δηλώνοντας:
«Η Ελλάδα αναλαμβάνει σήμερα, για δεύτερη φορά κατά τη διάρκεια της θητεία της, την Προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, σε μία από τις κρισιμότερες συγκυρίες για τη διεθνή κοινότητα. Ως εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και χώρα με ισχυρό διεθνές διπλωματικό αποτύπωμα, η Ελλάδα θα εργαστεί με συνέπεια και επιμονή για τη λειτουργική διεθνή πολυμέρεια, για μία διεθνή τάξη που βασίζεται σε αρχές και κανόνες και για την ενίσχυση του ειρηνευτικού ρόλου των Ηνωμένων Εθνών. Για τον σκοπό αυτό θα συνεργαστούμε με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, συμβάλλοντας ενεργά στις προσπάθειες για την προάσπιση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...