Τελευταία νέα
Euroleague: Ήττα σε… νεκρό χρόνο για τον Ολυμπιακό στην Μπολόνια Ζαχαράκη: “Η οικονομική δυσκολία δεν πρέπει να γίνεται εμπόδιο στις σπουδές” – Διορθωτικές κινήσεις για στέγη σε φοιτητές του ΑΕΙ Πατρών Πτήση flydubai: Ο Τραμπ δεσμεύεται για ισχυρό πλήγμα στο Ιράν, σε περίπτωση που υπάρχει εμπλοκή της Τεχεράνης Μερτς: «Η ασφάλεια της Ευρώπης παίζεται στην Ουκρανία» – Το μήνυμα για τη σχέση του AfD με Ρωσία Συνάντηση Σφακιανάκη με τομεάρχες παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αμανατίδη και Λάζου Κωνσταντοπούλου: Να μας πει ο Φλωρίδης ποιος είναι τώρα «για τα μπάζα» – Είναι ψέματα ότι δε θα συνεργαστούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ΚΥΣΕΑ: Παρατείνεται η παραμονή των ελληνικών Patriot στη Σαουδική Αραβία Μάντσεστερ Σίτι: «Πρέπει να υποστεί τις συνέπειες», λέει η βρετανική κυβέρνηση – Τι θα υποστηρίξει ο σύλλογος στην έφεση Ακόμη ένα πρόβλημα σε τρένο: Καθυστέρηση 134 λεπτών σε αμαξοστοιχία που έκανε το Αθήνα – Θεσσαλονίκη “Βόμβα” Συρίγου για Κάσο: “Υποχωρήσαμε δύο φορές” – Πυρά από την αντιπολίτευση Βουλή: Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για τις άμεσες ξένες επενδύσεις Κριστιάνο Ρονάλντο: Παρέμβαση του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας για την αποχώρηση του CR7 από την εθνική
Efsyn.gr

Κακοκαιρία: Ανησυχία στην πληγωμένη Κρήτη για το δεύτερο σφοδρό κύμα – Σε Red Code το νησί μέχρι την Κυριακή

Δεν προλαβαίνει να μετρήσει τις πληγές της η Κρήτη, από τη φονική κακοκαιρία που σάρωσε μέσα σε λίγες ώρες το νησί. Ο λόγος είναι ότι αναμένεται δεύτερο, σφοδρό κύμα βροχών και καταιγίδων, το οποίο μοιραία θα προστεθεί στο ήδη επιβαρυμένο τοπίο που υπάρχει αυτή τη στιγμή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις υποδομές και τους κατοίκους του νησιού.
Η νέα επιδείνωση του καιρού θα έλθει μέσα στις επόμενες ώρες και θα κορυφωθεί το Σάββατο, πριν αποκλιμακωθεί την Κυριακή. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, στην Κρήτη οι βροχές και οι καταιγίδες θα είναι κατά τόπους έντονες από το απόγευμα της Παρασκευής, με τα φαινόμενα να είναι ισχυρά το Σάββατο και μέχρι τις μεσημεριανές ώρες της Κυριακής.

Με την Κρήτη να παραμένει σε κατάσταση συναγερμού μέχρι την Κυριακή, αναμένεται το πρωί της Παρασκευής να συνεδριάσει εκ νέου η επιτροπή εκτίμησης κινδύνου στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Ένας νεκρός, απεγκλωβισμοί και εκτενείς καταστροφές
Το πρώτο κύμα ήταν ισοπεδωτικό, ενώ είχε και τραγικό απολογισμό έναν νεκρό. Πρόκειται για 80χρονο κτηνοτρόφο που καταπλακώθηκε από φερτά υλικά και εντοπίστηκε στην περιοχή των Καρινών του Δήμου Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου. Ο ηλικιωμένος είχε μεταβεί στο ποίμνιό του και δεν είχε επιστρέψει, με αποτέλεσμα οι οικείοι του να ενημερώσουν την Αστυνομία.
Παράλληλα, αρκετοί άνθρωποι εγκλωβίστηκαν και χρειάστηκαν βοήθεια για να μεταφερθούν σε ασφαλές μέρος. Επίσης, από το πέρασμα της κακοκαιρίας προκλήθηκαν μεγάλες καταστροφές και σοβαρά προβλήματα: πλημμύρισαν σπίτια, δρόμοι γέμισαν λάσπη, υπερχείλισαν ποτάμια και έκλεισαν οδικές αρτηρίες. Μεταξύ των ποταμών που υπερχείλισαν ήταν ο Δρακουλιάρης στις περιοχές Μαλάδες και Φοινικιά. Παράλληλα, σχολεία παρέμειναν κλειστά, ενώ καταγράφηκαν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.
Κακοκαιρία στη Κρήτη. Υπερχείλιση στον ποταμό Δρακουλιάρη στο Ηράκλειο. Πέμπτη 1 0κτωβρίου 2026 (ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI)
Χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας είναι τα μεγάλη ύψη βροχής που έπεσαν: Το υψηλότερο καταγράφηκε στα Ανώγεια Ρεθύμνου και έφτασε τα 361 mm (χιλιοστά).
Σύμφωνα με την πυροσβεστική το Κέντρο Επιχειρήσεων έλαβε 255 κλήσεις μέχρι σήμερα το απόγευμα και πραγματοποίησε στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου και κυρίως στην ευρύτερη περιοχή των οικισμών Μαλάδες και Φοινικιά, 13 μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία και 8 αντλήσεις υδάτων. Στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου και κυρίως στην ευρύτερη περιοχή των οικισμών Μυλοπόταμος και Ζωνιανά, 3 μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία και 15 αντλήσεις υδάτων. Στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου και κυρίως στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Μίνωας Πεδιάδας, 1 μεταφορά ατόμου σε ασφαλές σημείο και 15 αντλήσεις υδάτων.
Γενικά, η κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων αφορούσε σε παροχές βοηθείας και κυρίως για αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων και μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία. Επίσης κινητοποιήθηκαν και οι τοπικοί δήμοι για να συνδράμουν στο έργο των πυροσβεστών με μηχανήματα έργου, δεδομένου ότι σε κάποιες περιπτώσεις, φερτά υλικά παρεμπόδιζαν την κίνηση στο οδικό δίκτυο.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...