Συνέχεια στην έρευνά της για την Αμερικανίδα πρέσβειρα στην Αθήνα, Κίμπερλι Γκιλφόιλ, δίνει η εφημερίδα Wall Street Journal. Σε νέο ρεπορτάζ της αναφέρει ότι οι Δημοκρατικοί ζητούν έρευνα για τις δραστηριότητές της.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «οι κορυφαίοι Δημοκρατικοί στις επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων ζήτησαν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να εξετάσει τη συμπεριφορά της Αμερικανίδας πρέσβειρας Κίμπερλι Γκιλφόιλ».
Η γερουσιαστής του Νιου Χάμσαϊρ Τζιν Σαχίν, κορυφαία Δημοκρατική στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, εξέφρασε τις ανησυχίες αυτές σε επιστολή της την Πέμπτη προς τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, αναφερόμενη σε «ακατάλληλη χρήση της επίσημης θέσης» από την Γκιλφόιλ.
Ο βουλευτής Γκρέγκορι Μικς (Νέα Υόρκη), κορυφαίο στέλεχος των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, εξέφρασε την «βαθιά ανησυχία» του για τη συμπεριφορά της Γκιλφόιλ σε επιστολή του προς τον Ρούμπιο την Τετάρτη. «Εάν αυτές οι αναφορές είναι ακριβείς, η πρέσβειρα Γκιλφόιλ δεν είναι κατάλληλη να εκπροσωπεί τις Ηνωμένες Πολιτείες στο εξωτερικό και θα πρέπει να απομακρυνθεί από τη θέση της», έγραψε.
Το δείπνο στην Αθήνα και οι αντιδράσεις
Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια δείπνου στην Αθήνα τον Μάρτιο, η Γκιλφόιλ είχε έντονη αντιπαράθεση με τον υπουργό Ενέργειας της Ελλάδας, Σταύρο Παπασταύρου. Αναφερόμενη στην επικείμενη κατάρρευση της ρουμανικής κυβέρνησης, η Γκιλφόιλ φέρεται να είπε: «Μπορούμε να το κάνουμε αυτό σε οποιαδήποτε χώρα θέλουμε. Μπορούμε να το κάνουμε εδώ». Ο δικηγόρος της Γκιλφόιλ αμφισβήτησε τον συγκεκριμένο χαρακτηρισμό της συζήτησης.
Στην Ελλάδα, κόμματα της αντιπολίτευσης πιέζουν την κυβέρνηση να τοποθετηθεί σχετικά με τα σχόλια ή να καλέσει την Γκιλφόιλ να δώσει εξηγήσεις. «Το υπουργείο Εξωτερικών δεν την έχει καλέσει για εξηγήσεις. Αν επρόκειτο για άλλη χώρα, θα το είχαν κάνει», δήλωσε στη Wall Street Journal ο Χάρης Τζήμητρας, τομεάρχης Εξωτερικών της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ότι «ποτέ δεν τέθηκε ζήτημα απειλής» κατά της ελληνικής κυβέρνησης και ότι «κάτι τέτοιο δεν θα γινόταν ποτέ ανεκτό», χωρίς να αναφερθεί ρητά στα σχόλια για τη Ρουμανία.
Από την άλλη πλευρά, στο Βουκουρέστι, τα σχόλια προκάλεσαν πολιτική θύελλα, καθώς τα κόμματα ζήτησαν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις επαφές της Γκιλφόιλ με Ρουμάνους πολιτικούς. Ο βουλευτής Αλεξάντρου Ντιμιτρίου, το κόμμα του οποίου, η Ένωση για τη Σωτηρία της Ρουμανίας (USR), συμμετείχε στον κυβερνητικό συνασπισμό, κατέθεσε καταγγελία για εσχάτη προδοσία κατά πολιτικών που συναντήθηκαν με την Γκιλφόιλ, κατηγορώντας τους ότι συνεργάστηκαν με ξένη δύναμη με «στόχο την υποταγή και την οικονομική αποδυνάμωση της Ρουμανίας».
Διαβάστε περισσότερα
Efsyn.gr
