Τελευταία νέα
Ισπανία: Από τη στεγαστική κρίση στον Τραμπ – Οι παράγοντες που θα κρίνουν τις πρόωρες εκλογές Politico: Συντηρητικοί στην Ευρωβουλή επιδιώκουν έρευνα κατά Αριστερής ομάδας – Την κατηγορούν ότι υποκινεί επεισόδια στη Γαλλία Η Βραζιλία του Λούλα απέναντι στην Αργεντινή του Μιλέι: Η ιστορική σύγκρουση οικονομικών μοντέλων Πατήσια: Συνελήφθη γιαγιά για επεισόδιο με νηπιαγωγό – Της επιτέθηκε επειδή δεν της έδινε το παιδί Φραγκίσκος Κουτεντάκης (ΕΛ.Α.Σ): «Πολλή επικοινωνία, λίγη ασφάλεια» – Περισσότεροι φόροι, δάνεια αντί για παροχές και αισιόδοξες προβλέψεις Μαγική εικόνα από Τραμπ: Οι τιμές των καυσίμων δεν αυξάνονται λόγω του Ορμούζ, αλλά από τις ουκρανικές επιθέσεις Λιανός για το αφιέρωμα The Voice στον Μαζωνάκη: Σταματούσαμε συνεχώς το γύρισμα λόγω φόρτισης [βίντεο] Η σύζυγος του Μαδούρο έχει «σοβαρό πρόβλημα στην καρδιά» – Καταγγελίες για κακές συνθήκες στη φυλακή Ν. Παππάς: «Ομολόγησαν δημοσιονομικό χώρο στη σελ. 53 του προϋπολογισμού» Ρούμπιο: Εμβάθυνση της συνεργασίας με την Ελλάδα στους τομείς προτεραιότητάς μας – Άμυνα και ενέργεια Ξεφεύγει το χρέος στη Γαλλία: Βυθίζεται το ευρώ, φόβοι για μετάδοση της κρίσης σε άλλες χώρες Τσίπρας: Αντί για μείωση ΦΠΑ ή έκπτωση στην αντλία, ψάχνουν υπερπλεονάσματα-«αντίδωρα» για τις εκλογές [βίντεο]
Libre.gr

Κεραμέως: Νέα όρια στη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στους χώρους εργασίας

Νέα όρια στη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού προωθεί το υπουργείο Εργασίας, με στόχο να περιοριστεί η ανεξέλεγκτη χρήση αλγοριθμικών και αυτοματοποιημένων συστημάτων στους χώρους εργασίας.

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως παρέλαβε το πόρισμα της νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής Εργασίας για την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής Οδηγίας 2024/2831, η οποία αφορά τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων σε ψηφιακές πλατφόρμες.

Το πόρισμα παραδόθηκε από τον πρόεδρο της Επιτροπής και αναπληρωτή καθηγητή Εργατικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Ιωάννη Σκανδάλη, παρουσία του γενικού γραμματέα Εργασιακών Σχέσεων Νίκου Μηλαπίδη.

Το επόμενο βήμα είναι η διαβούλευση με τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους. Ήδη το πόρισμα έχει αποσταλεί στους εκπροσώπους τους, οι οποίοι θα κληθούν σε συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους και να συμβάλουν στην τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου.

Κεντρικός στόχος του υπό επεξεργασία νομοσχεδίου είναι να τεθούν για πρώτη φορά διακριτά όρια στη χρήση συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης και αυτοματοποιημένων εργαλείων που χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση εργαζομένων.

Το νέο πλαίσιο κινείται σε δύο βασικούς άξονες.

Ο πρώτος αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων και των εργαζομένων. Προβλέπεται η απαγόρευση επεξεργασίας ιδιαίτερα ευαίσθητων δεδομένων, μεταξύ άλλων πληροφοριών για τη συναισθηματική ή ψυχολογική κατάσταση των εργαζομένων, ιδιωτικών συνομιλιών, βιομετρικών δεδομένων και δεδομένων υγείας.

Παράλληλα, προβλέπεται εκτίμηση αντίκτυπου, ενημέρωση των εργαζομένων σχετικά με τους αλγορίθμους και τα δεδομένα που αξιοποιούνται, καθώς και μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας από την αυτοματοποιημένη διαχείριση της εργασίας.

Ο δεύτερος άξονας αφορά τις αποφάσεις που λαμβάνονται με τη χρήση AI. Κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν τους εργαζομένους δεν θα μπορούν να λαμβάνονται αποκλειστικά από αυτοματοποιημένα συστήματα, αλλά θα απαιτείται ανθρώπινη εποπτεία.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι θα έχουν δικαίωμα να ζητούν εξηγήσεις για αποφάσεις που λαμβάνονται μέσω αλγοριθμικών συστημάτων, καθώς και την επανεξέτασή τους.

Στο ίδιο πλαίσιο προβλέπεται αξιολόγηση των αλγορίθμων με τη συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων, ενώ οι επιχειρήσεις θα υποχρεούνται να ενημερώνουν και να διαβουλεύονται με τους εργαζομένους πριν από την εισαγωγή συστημάτων αυτοματοποιημένης διαχείρισης.

Με το νομοσχέδιο, το υπουργείο Εργασίας επιχειρεί να διαμορφώσει ένα νέο πλαίσιο για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην αγορά εργασίας, συνδυάζοντας την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών με πρόσθετες δικλίδες προστασίας για τους εργαζομένους.

Μητσοτάκης: Μόνο η ΝΔ εγγυάται την σταθερότητα-Σήμερα η Ελλάδα είναι παράδειγμα προς μίμηση-Θα πετύχουμε ξανά

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...