Τελευταία νέα
ΑΑΔΕ: Κατασχέθηκαν 7,4 εκατ. λαθραία τσιγάρα – Η μεγαλύτερη ποσότητα που έχει εντοπιστεί εντός Ελλάδας [εικόνες – βίντεο] Το σχόλιο Τσίπρα για Μελέτη και… εκβιαζόμενους εργοδότες: Οι σύγχρονες Μαρίες Αντουανέτες – Αυτοί μας κυβερνάνε Φίλιππος Καμπούρης: Είχαν στήσει 25 εικονικές εταιρείες από το 2021 – Πάνω από 5 εκατ. ευρώ η ζημία στον ΕΦΚΑ Βενιζέλος: Οι αναφορές σε «αποχώρηση από την εξουσία» και οι αναδρομές στην κρίση και στους Αγανακτισμένους Billy Cobham στην «Εφ.Συν.»: «Στη μουσική δεν μπορείς να πεις ψέματα» Λιμάνι Θεσσαλονίκης: 1.000 βόμβες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου εντοπίστηκαν στον βυθό LIVE Ομιλία Τσίπρα στη συνεδρίαση των Συντονιστικών Επιτροπών Αττικής της ΕΛ.Α.Σ. Live ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση των Συντονιστικών Επιτροπών: «Αν δεν υπήρχε η ΕΛΑΣ, ο Μητσοτάκης θα είχε έναν εύκολο περίπατο» Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη και Βαγγέλη Μαρινάκη στο Μαξίμου για το νέο «Γ. Καραϊσκάκης» Τεμπονέρας κατά Μελέτη: «Υπερασπίστηκε τον κάθε φουκαριάρη CEO» – «Για τη ΝΔ η αυθαιρεσία είναι μάλλον κανονικότητα» Καλλιθέα: Απομακρύνθηκαν φιαλίδια με εκρηκτικό οξύ – «Μας είπαν ότι μπήκαν βόμβες και να βγούμε έξω», λέει κάτοικος [βίντεο] Ο Σαμαράς και το νυχτερινό τηλεφώνημα με υπάλληλο που του είπε ότι είναι ο… Πούτιν
Efsyn.gr

Νέες αιχμές Σαμαρά: «Πρέπει να τελειώνουμε με τη σκέτη ισοπεδωτική νεοφιλελεύθερη διαχείριση»

Για «πραγματικά σημάδια παρακμής» και για «πολιτικές ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση», έκανε λόγο ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, βάζοντας έμμεσα στο στόχαστρό του την κυβέρνηση Μητσοτάκη, χωρίς πάντως να την κατονομάσει. Σχεδόν όλες οι αναφορές του στη σημερινή κατάσταση, αποτύπωναν απουσία του κράτους σε ευρεία γκάμα της καθημερινότητας: από την παιδεία μέχρι τα εθνικά θέματα.
Μιλώντας στο συνέδριο που διοργανώνει η εφημερίδα «Το Βήμα» με τίτλο «Διάλογοι για την Αθήνα: Από τον μύθο στη σύγχρονη πόλη», ο Αντ. Σαμάρας εκτός από τις σαφείς αιχμές για τον τρόπο άσκησης της πολιτικής ηγεσίας, προέβη σε συνεχείς προειδοποιήσεις για την πορεία της ελληνικής κοινωνίας.
«Οπισθοχώρηση παντού»
Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, απέναντι στα σημάδια παρακμής υπάρχουν δύο διαφορετικές αντιλήψεις ηγεσίας: η «διαχειριστική», που περιορίζεται στη διατήρηση της εξουσίας και μεταθέτει τα προβλήματα στο μέλλον, και η ηγεσία που επιχειρεί να αλλάξει τον ρου της ιστορίας με αποφασιστικότητα, τροφοδοτώντας την κοινωνία με όραμα και προοπτική.
Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο κ. Σαμαράς δήλωσε με σαφήνεια ότι διαπιστώνει «πραγματικά σημάδια παρακμής», αλλά και πολιτικές ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση.
Έκανε λόγο για «οπισθοχώρηση παντού», αναφερόμενος ειδικότερα στους τομείς της παιδείας και της μόρφωσης, τονίζοντας την απουσία ηθικών και ανιδιοτελών προτύπων, καθώς και την κυριαρχία μιας υλιστικής και ατομιστικής αντίληψης εις βάρος της πνευματικότητας και της συλλογικότητας.
«Ανησυχώ βαθύτατα γιατί δεν θέλω να αποδεχθώ μια κατάσταση παρακμής του δυτικού πολιτισμού. Εφόσον βλέπουμε και κατανοούμε τη σημασία αυτού του φαινομένου, ποιος είναι ο ρόλος της ηγεσίας; Υπάρχει πάντα η εκδοχή της διαχείρισης. Είναι οι ματαιόδοξοι και εγωπαθείς ηγέτες. Υπάρχει και η εκδοχή της ηγεσίας που επιχειρεί να αλλάξει του ρου της ιστορίας. Για να έρθω και στην πατρίδα μας, οφείλω να επισημάνω πως διαπιστώνω σημάδια παρακμής και πολιτικής ευθύνης», πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός.
«Αν αυτή η υλιστική και διαχειριστική αντίληψη συνεχιστεί συνολικά τότε θα αμφισβητηθεί και η πολιτική συνολικά. Η απογοήτευση του ελληνικού λαού είναι και έμπρακτη και ορατή», συμπλήρωσε και έφερε ως παράδειγμα την αποχή στις εκλογές και την επιλογή του «κανένα».
«Το χαμόγελο δεν το βλέπεις σε καμία παρέα. Βλέπεις μια απόγνωση. Το βλέπεις και στη μικρή πόλη της επαρχίας. Κοντεύω 50 χρόνια βουλευτής επαρχίας και δακρύζεις βλέποντας τα αυξανόμενα έρημα χωριά που μέχρι πρόσφατα ήταν ζωντανά. Βλέπεις το κενό βλέμμα πολλών νέων παιδιών. Πιστεύω πως πρέπει να τελειώνουμε με τη σκέτη ισοπεδωτική νεοφιλελεύθερη διαχείριση», πρόσθεσε.
Υποστήριξε επίσης ότι η εθνική συνείδηση υπονομεύεται και αντικαθίσταται από την αξία του πλουτισμού και την «πολιτική ορθότητα». Επίσης, μίλησε για την ερήμωση της υπαίθρου και την εγκατάλειψη της ελληνικής περιφέρειας, την οποία απέδωσε στην απουσία του κράτους και στην επικράτηση μιας οικονομικής και διαχειριστικής αντίληψης με επίκληση των κανόνων της αγοράς.
Ο πρώην πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι εάν αυτή η «υλιστική και διαχειριστική αντίληψη» συνεχιστεί, τότε θα αμφισβητηθεί όχι μόνο η εκάστοτε πολιτική ηγεσία, αλλά ενδεχομένως και η πολιτική συνολικά.
«Κρούω εδώ τον κώδωνα του κινδύνου για τη Δημοκρατία και για το μέλλον της». Η απογοήτευση του ελληνικού λαού είναι και «έμπρακτη και ορατή», είπε επίσης ο πρώην πρωθυπουργός.
Σε ανάλογο ύφος, έκανε λόγο για την ανάγκη επιστροφής της πολιτικής των ιδεών και των οραμάτων, αλλιώς «η Ελλάδα θα κινδυνεύσει με παρατεταμένη παρακμή και με επικίνδυνο εθνικό εφησυχασμό».
«Ειδάλλως η Ελλάδα θα κινδυνεύσει με παρακμή αλλά με επικίνδυνο εθνικό εφησυχασμό. Θα πω τη λέξη Θράκη. Στη δική μου πολιτική διαδρομή είναι βέβαιο ότι δεν τα έκανα όλα σωστά. Είναι υποχρέωσή μου να συνεισφέρω στην πατρίδα. Για μένα πολιτική είναι θέμα συνείδησης. Προτιμώ σταθερά το κόστος της συνείδησης από το όφελος του όποιου χειροκροτήματος», ανέφερε.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...