Τελευταία νέα
Πρωτογενές πλεόνασμα από «γαλάζιες Αντουανέτες» Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στο Σουφλί Ξυλοδαρμός 12χρονου έξω από σχολείο στο Λασίθι – Ανέβασαν την επίθεση στα social media Χατζηδάκης: Στηρίζουμε τα συμφέροντα της Ελλάδας χωρίς φανφάρες και σαπουνόφουσκες Θεώνη Κουφονικολάκου: Ο Ρούμπιο να φέρει δεσμεύσεις, όχι μόνο χαμόγελα Ρούμπιο μετά τη συνάντηση με Γεραπετρίτη: «Σε νέα ύψη οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ» Γεωργιάδης: “Τι να έχω με τον Δένδια; Εκείνος πολιτεύεται νότια Αθήνα, εγώ βόρεια” Αλκέτ Ριζάι: Το έσκασε ως… αστυνομικός με μαϊμού περιπολικό μετά την Ανάβυσσο – Πιθανόν βρίσκεται στην Αλβανία Γεραπετρίτης: Τα F-35 αναδεικνύουν τη συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ-Ρούμπιο:Απόλυτη αφοσίωση στην ενεργειακή συνεργασία, σπουδαία σύμμαχος η Ελλάδα Στεγαστικό made in Μαξίμου: Περισσότεροι όροφοι για τους εργολάβους, λιγότερα σπίτια για τους πολίτες Γεραπετρίτης σε Ρούμπιο: «Τα F-35 αναδεικνύουν την αμυντική μας συνεργασία» – Νέο μνημόνιο ανταλλαγής πληροφοριών και νέους αγωγούς προανήγγειλε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Καραμανλής: Η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα – Κατέχει παράνομα τμήμα της Κύπρου, αλλά η Δύση τη θεωρεί πολύτιμο εταίρο
Thefaq.gr

Η αιχμηρή παρέμβαση Βενιζέλου για Μητσοτάκη και ΠτΔ: «Η εξουσία φθείρει και διαφθείρει»

Η συζήτηση για τη διάρκεια της θητείας του Προέδρου της Δημοκρατίας επανήλθε στο προσκήνιο μέσα από μια αιχμηρή αναφορά του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος σχολίασε τη διαφορετική αντιμετώπιση που, κατά την άποψή του, υπάρχει ανάμεσα στους θεσμικούς περιορισμούς και στην άσκηση της πρωθυπουργικής εξουσίας.

Αφορμή στάθηκε η παλαιότερη θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν είχε προτείνει τον Κώστα Τασούλα για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Τότε ο πρωθυπουργός είχε υποστηρίξει την ιδέα μιας εξαετούς προεδρικής θητείας, χωρίς δυνατότητα ανανέωσης.
Η συγκεκριμένη πρόταση δεν παρέμεινε για μεγάλο διάστημα στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης. Ωστόσο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος την επανέφερε κατά τη διάρκεια συζήτησης που είχε με τη Μαρία Δαμανάκη στο συνέδριο της εφημερίδας «Το Βήμα».
Στο πλαίσιο της συζήτησης για τους περιορισμούς που θα πρέπει να συνοδεύουν την άσκηση της εξουσίας, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε στην άποψη ότι η παρατεταμένη παραμονή στην εξουσία μπορεί να δημιουργεί κινδύνους και να καθιστά αναγκαίους τόσο θεσμικούς περιορισμούς όσο και προσωπικούς αυτοπεριορισμούς από όσους κατέχουν δημόσια αξιώματα.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Βενιζέλος σχολίασε ότι υπάρχει μια εμφανής αντίθεση ανάμεσα στην πρόταση για μία μόνο θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας και στην επιδίωξη μιας τρίτης πρωθυπουργικής θητείας από την ίδια πολιτική ηγεσία.
Η αναφορά αυτή προκάλεσε σχόλια μεταξύ των παρευρισκομένων. Σύμφωνα με όσα μεταφέρθηκαν από βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας που παρακολούθησε τη συζήτηση, η συγκεκριμένη παρέμβαση του Βενιζέλου θεωρήθηκε χαρακτηριστική του τρόπου με τον οποίο ασκεί πολιτική κριτική, με τον ίδιο να σχολιάζει χαρακτηριστικά ότι «σαν την αντιπολίτευση του Βενιζέλου δεν έχει».

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...