Στη Βουλή κατατέθηκε η τροπολογία για την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης, όπως είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση. Η τροπολογία περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τους Οργανισμούς Λιμένων, που εισάγεται την Πέμπτη στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ανακοινώσει πως η τιμή θα συγκρατηθεί σε επίπεδα κάτω από τα 1,75 ευρώ το λίτρο. Συγκεκριμένα, ανέφερε την περασμένη Κυριακή ότι «λίγο πριν τις 15 Οκτωβρίου, θα ανακοινώσουμε τα μέτρα μας για το πετρέλαιο θέρμανσης, με ξεκάθαρο στόχο η τιμή να κρατηθεί κάτω από τα 1,75 ευρώ το λίτρο, ενώ θα προχωρήσουμε και σε οριζόντια αύξηση στο επίδομα θέρμανσης». Δεσμεύθηκε επίσης πως η κυβέρνηση θα παρακολουθεί την κατάσταση ανά δεκαπενθήμερο, «κινούμενοι στα όρια των δυνατοτήτων μας για να στηρίξουμε την κοινωνία».
Στην τροπολογία προβλέπεται επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για το πετρέλαιο θέρμανσης που θα διατεθεί στην εσωτερική αγορά από τις 15 έως τις 31 Οκτωβρίου 2026. Το ποσό ανά λίτρο, η διαδικασία χορήγησης και ο μηχανισμός εκκαθάρισης θα καθοριστούν με κοινή υπουργική απόφαση. Παράλληλα, παρέχεται δυνατότητα αναπροσαρμογής του ποσού και της διάρκειας της παρέμβασης.
Σύμφωνα με την τροπολογία «αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της ραγδαίας αύξησης της τιμής του πετρελαίου, με σκοπό την άμβλυνση της επίδρασης αυτής της αύξησης, στα νοικοκυριά και στους επαγγελματίες ενόψει της χειμερινής περιόδου και της έναρξης διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, προκειμένου να μην κληθούν, ειδικά, τα ευάλωτα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να επωμιστούν την οικονομική αυτή επιβάρυνση». Και σημειώνεται πως «με την εφαρμογή της αξιολογούμενης ρύθμισης αναμένεται να αντισταθμιστεί μέρος της αύξησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και να περιοριστεί η επίπτωση της ως άνω ανόδου της τιμής τόσο σε νοικοκυριά όσο και σε επαγγελματίες, ιδίως δε εκείνους με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, οι οποίοι δεν δύνανται να καταβάλλουν μεγαλύτερο μέρος του διαθέσιμου εισοδήματός τους για την αγορά του».
Διαβάστε περισσότερα
Efsyn.gr
