Τελευταία νέα
Η Λιβύη απειλεί την Ελλάδα με διακοπή διπλωματικών σχέσεων για τις έρευνες νότια της Κρήτης Σκέρτσος : Οι εταιρείες τεχνολογίας κερδοσκοπούν με την ψυχική υγεία των παιδιών Απάντηση Καμμένου σε ΠΑΣΟΚ: «Το να με λέει ακροδεξιό επιβεβαιώνει τον Καρτερό – Γράφουν υπό την επήρεια τσικουδιάς» “ΔΥΟ ΚΑΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ”: Σφυροκόπημα Πολάκη για Γκιλφόιλ και επίθεση σε Ζαχαρό Επίθεση στην Ελευσίνα: Αίτημα εξαίρεσης κατά της ανακρίτριας από τους κατηγορούμενους Το νέο λογότυπο της Alpha Bank – Νέα εποχή για την τράπεζα και τους εργαζομένους της Θάνος Παπαϊωάννου στην «Εφ.Συν.»: «Σχετική η αξία των γνώσεων σε εποχή που όλα μεταβάλλονται» Νέες απειλές Μπαχτσελί προς την Ελλάδα: «Καμία συμμαχία και κανένας εξοπλισμός δεν εγγυάται την ασφάλειά της» Αύξηση του επιδόματος θέρμανσης κατά 30% ανακοίνωσε ο Πιερρακάκης Πιερρακάκης: Ανακοίνωσε αύξηση του επιδόματος θέρμανσης κατά 30% Επίτιμος διδάκτορας του ΕΜΠ ο Σταμάτης Κριμιζής –  «Καθοριστική η συμβολή του στην εξερεύνηση του διαστήματος» Ερώτηση Αρναούτογλου στην Κομισιόν για την οσμή σκανδάλου τύπου ΟΠΕΚΕΠΕ στην αλιεία
Efsyn.gr

Tα αδιέξοδα της χειρότερης γερμανικής κυβέρνησης – Η σκληρή κριτική στον Μερτς και η παραίτηση Μπας

Η εβδομάδα δεν ξεκίνησε καλά για την ελάχιστα δημοφιλή κυβέρνηση του Φρίντριχ Μερτς. Την ώρα που αυτός «μελετούσε» για να αντιμετωπίσει την κριτική εναντίον του στη διήμερη σύνοδο των Χριστιανοδημοκρατών, μια υπουργός του, και μάλιστα όχι οποιαδήποτε, ανακοίνωνε την παραίτησή της από την κυβέρνηση.
Η Μπέρμπελ Μπας, υπουργός Εργασίας, αλλά και μια εκ των δύο προέδρων του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), πέταξε λευκή πετσέτα, επικαλούμενη προσωπικούς λόγους. Ταυτόχρονα όμως δεν δίστασε να αναφερθεί και σε ανοίκειες επιθέσεις που δέχτηκε από πολιτικούς του κυβερνητικού εταίρου.
«Απόμακρη»
Η Μπας, που έχασε πρόσφατα τη θετή της κόρη, έχει πράγματι έναν σοβαρό προσωπικό λόγο για να δηλώνει ότι στην παρούσα φάση δεν μπορεί να χειριστεί την πίεση που αντιμετωπίζει. Ομως, η πίεση αυτή έχει να κάνει και με την προσπάθειά της να «μαλακώσει» όσο το δυνατόν τις υπερβολικές απαιτήσεις περικοπών από τους Χριστιανοδημοκράτες σε τομείς όπως το εργασιακό, το συνταξιοδοτικό, η περίθαλψη.
Η αποχώρησή της είναι ενδεικτική τού πόσο ευάλωτες είναι οι ισορροπίες μέσα σε μια κυβέρνηση που μοιάζει πλέον να κατακτά δικαιωματικά τον τίτλο της χειρότερης μεταπολεμικά, ξεπερνώντας ακόμα και την προηγούμενη του Ολαφ Σολτς, την οποία ο ίδιος ο Μερτς σε κάθε ευκαιρία χαρακτήριζε έτσι.
Είναι σίγουρα η πιο «απόμακρη» κυβέρνηση, αυτή δηλαδή που αδυνατεί να κατανοήσει τον σφυγμό της κοινωνίας και τις ανησυχίες της, προσπαθώντας να της επιβληθεί άλλοτε με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και άλλοτε με τρομολαγνεία.
Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και ένας από τους πιο συντηρητικούς πολιτικούς της χώρας, παλαίμαχος πλέον, ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης, Χορστ Ζέεχοφερ κατηγόρησε την Κυριακή τον Μερτς ότι με δηλώσεις περί «ελλιπούς εργασιακής ηθικής» των Γερμανών ουσιαστικά προσβάλλει τους συμπατριώτες του.
Για τη Σοσιαλδημοκρατία το πρόβλημα αποκτά πλέον υπαρξιακό χαρακτήρα. Πρόσφατα, ο ίδιος ο Μερτς την είχε εμμέσως απαξιώσει ως μικρομεσαίο κόμμα. Με ποσοστά 12%-14% στις εθνικές δημοσκοπήσεις δεν μπορεί να διεκδικήσει ουσιαστική πολιτική παρέμβαση και πρακτικά σέρνεται πίσω από την επίσης φυλλορροούσα Χριστιανοδημοκρατία, προσπαθώντας απλώς να αποκρούσει τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες απαιτήσεις της.
Το μήνυμα
Αν δεχτούμε ότι η Μπας ήταν μια εκπρόσωπος της αριστερής πτέρυγας του κόμματος, η αποχώρησή της αποδυναμώνει αυτό το τμήμα της Σοσιαλδημοκρατίας που σταθερά συρρικνώνεται. Ο δεύτερος συμπρόεδρος και αντικαγκελάριος Λαρς Κλίνγκμπαϊλ μοιάζει περισσότερο με προοδευτικό Χριστιανοδημοκράτη παρά με δεξιό Σοσιαλδημοκράτη και το ίδιο ισχύει για τον άλλον, επίσης πιο γνωστό εκπρόσωπο του κόμματος αυτή τη στιγμή, τον υπουργό Αμυνας και ακόρεστο καταναλωτή οπλικών συστημάτων Μπόρις Πιστόριους.
Η ηγεσία του κόμματος μοιάζει να ασχολείται περισσότερο με το πώς θα αποτρέψει μια συνεργασία με την Αριστερά στο Βερολίνο, με διάφορες δικαιολογίες, δείχνοντας να μην έχει διαβάσει ούτε μια λέξη από το μήνυμα που έστειλαν οι ψηφοφόροι, δίνοντας στο SPD το χειρότερο ποσοστό της ιστορίας του στην πόλη όπου κάποτε ήταν δήμαρχος ο Βίλι Μπραντ.
Ο Τομ Κρεμπς, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μάνχαϊμ, σε συνέντευξή του το περασμένο Σάββατο, έλεγε ότι η περίοδος Σολτς έδειξε το ασυμβίβαστο μεταξύ του νεοφιλελευθερισμού και της σοσιαλδημοκρατίας και εναπέθετε τις ελπίδες του στα συνδικάτα για ένα ξύπνημα του κόμματος, έτσι ώστε να εγκαταλειφθεί η θρησκευτικού τύπου πίστη στην οικονομία της αγοράς. Αυτή είναι περισσότερο ευχή παρά πρόβλεψη.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...