Τελευταία νέα
«Κιβωτός του λόγου. Τέχνη και γραφή»: Η εικαστικότητα της γραπτής επικοινωνίας Εξάρχεια: Δικαστική επιμελήτρια στο εργοτάξιο του μετρό για την περίφραξη στη Θεμιστοκλέους [βίντεο] ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ: Παραιτήθηκαν οι δύο αντιπρόεδροι – Η ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ Συνελήφθη 22χρονος για τον θάνατο της 20χρονης στη Θεσσαλονίκη: Φέρεται να ήταν ο προμηθευτής των ναρκωτικών Περιοδεία Τσίπρα στο Ρέθυμνο: «Η πολιτεία πρέπει να σταθεί δίπλα στους παραγωγούς που επλήγησαν» ΕΛΑΣ για σχολεία: «Τα ταβάνια πέφτουν, οι μαθητές τραυματίζονται, οι έλεγχοι έρχονται μετά» Π. Μαρινάκης για ενδεχόμενο απομάκρυνσης της Γκιλφόιλ: Δεν υπάρχει σχετικό αίτημα στο υπ. Εξωτερικών Έκλεισε το αεροδρόμιο της Νυρεμβέργης λόγω «έκτακτου περιστατικού» – Eurofighters συνόδευσαν την πτήση από Κέρκυρα Κώστας Ζαχαριάδης: “Θα εκτιμηθεί την επόμενη περίοδο πόσο βοήθησε ή δεν βοήθησε το άρθρο του κ. Καρτερού – Σαφής η τοποθέτηση Τσίπρα” Σιακαντάρης για το άρθρο Καρτερού: «Οι χαρακτηρισμοί δεν διευκολύνουν τη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων» Χαλκιδική: Έρευνα για τον θάνατο 51χρονης μετά από αιμοκάθαρση σε ιδιωτική κλινική Μαρινάκης στη «Ναυτεμπορική TV»: Είμαστε στο 30-31% και θέλει πολλή δουλειά για να φτάσουμε στο 36-37%
Efsyn.gr

Η «μαύρη τρύπα» της Κυψέλης

Ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος διαβεβαίωνε πριν από λίγες ημέρες ότι δεν θα επιτρέψει να γίνει η Κυψέλη μια «μαύρη τρύπα» για το Μετρό της Αθήνας. Μόνο που η κυβέρνηση, με τους χειρισμούς της, κινδυνεύει να πετύχει ακριβώς το αντίθετο. Να μετατρέψει μια ολόκληρη γειτονιά σε μαύρη τρύπα ενημέρωσης, διαφάνειας και λογοδοσίας.
Εδώ και μήνες, δεκάδες οικογένειες ζουν με την αγωνία των καθιζήσεων και των ρωγμών στα σπίτια τους. Δεν γνωρίζουν με σαφήνεια τι ακριβώς συνέβη κάτω από τα πόδια τους, ποιες είναι οι πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος και πότε θα αποκατασταθούν πλήρως οι ζημιές. Αντί για ολοκληρωμένες απαντήσεις, εισπράττουν καθησυχαστικές δηλώσεις, θολές υποσχέσεις και πληροφορίες με το σταγονόμετρο.
Ακούσαμε χθες από τον αρμόδιο υπουργό ότι «δεν ψάχνουμε για το λάθος» και από τον υφυπουργό ότι «το λάθος δεν είναι στο τραπέζι». Αλήθεια, πώς μπορεί να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη όταν η αναζήτηση των αιτίων και ενδεχόμενων αστοχιών μοιάζει να εξαιρείται εκ των προτέρων από τη δημόσια συζήτηση; Και όλα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση επικαλείται την επιστήμη για να καθησυχάσει, εμφανίζει και νέους εμπειρογνώμονες, αλλά δεν επιτρέπει στους πολίτες να γνωρίζουν τι ακριβώς έχουν διαπιστώσει οι επιστήμονες.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η επιστολή της Ελληνικό Μετρό που αποκάλυψε η «Εφ.Συν.» γκρέμισε όσα έλεγε επί μήνες η κυβέρνηση για την Κυψέλη. Ο μετροπόντικας είχε σταματήσει από τις 23 Απριλίου, όχι από τις 8 Μαΐου όπως ανακοινώθηκε. Η ίδια η δημόσια εταιρεία κατέγραφε ζημιές και υπερβάσεις ορίων συναγερμού σε 18 από τα 24 κτίρια της ζώνης. Οπως αποκαλύφθηκε χθες, ο μετροπόντικας είχε σταματήσει τέσσερις φορές από τα τέλη Μαρτίου έως τα τέλη Απριλίου, για να συνεχίσει κάθε φορά με την έγκριση της Ελληνικό Μετρό, πριν ακινητοποιηθεί στις 8 Μαΐου.
Είναι η ίδια κυβέρνηση που εμφανίζεται διαρκώς να έχει τον έλεγχο, μέχρι τα γεγονότα να διαψεύσουν τις διαβεβαιώσεις της. Η κατάρρευση πολυκατοικίας στα Πετράλωνα επανέφερε με δραματικό τρόπο το ζήτημα της ασφάλειας του γερασμένου κτιριακού αποθέματος της Αθήνας, των ελέγχων και της πρόληψης και κυρίως του πόσο αποτελεσματικά λειτουργούν οι αρμόδιοι μηχανισμοί πριν χρειαστεί να επέμβει εισαγγελέας.
Ο αγώνας των κατοίκων της Κυψέλης για πλήρη ενημέρωση, ασφαλή αποκατάσταση των ζημιών και απόδοση ευθυνών προδιαγράφεται μακρύς. Και όσο η κυβέρνηση επιμένει να αντιμετωπίζει την υπόθεση πρωτίστως ως πρόβλημα διαχείρισης της δημόσιας εικόνας της τόσο η «μαύρη τρύπα» της ανασφάλειας θα μεγαλώνει.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...