Τελευταία νέα
Γιατί το χάος στα αεροδρόμια της Ιταλίας επηρεάζει έμμεσα και τις πτήσεις της Ελλάδας Κύπρος: Με πρόστιμο τιμωρήθηκε Βρετανός για τον τραγικό θάνατο του γιου του – «Δεν ήταν αμέλεια, αλλά στιγμιαίο σφάλμα» Γιώργος Βαρδινογιάννης: Το ημερολόγιο ενός «Καπετάνιου» – Η Κρήτη, οι επιχειρήσεις και η μεγάλη αγάπη για τον Παναθηναϊκό ΠΑΣΟΚ για ομιλία Τσίπρα: «Δεν θα τον ακολουθήσουμε στον κατήφορο και την τοξικότητα» Λαϊκές αγορές: Τι αλλάζει στις θέσεις των πωλητών – Η εγκύκλιος του υπουργείου Ανάπτυξης Θεσσαλονίκη: Έβγαλαν κέρδη 1 εκατ. ευρώ με παράνομο τζόγο – Το ειδικό λογισμικό που επέλεγε τους νικητές [εικόνες – βίντεο] Συνάντηση Μητσοτάκη – Μεϊμαράκη στις Βρυξέλλες Ο Φιντάν την Τρίτη στις Βρυξέλλες – Συνάντηση με Κάλλας και Βέλγους υπουργούς Νέος επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Ελλάδα ο Ζαχαρίας Γιακουμής Δ. Μιχαηλίδου: Επισιτιστική βοήθεια με vouchers – Έως 1.000 ευρώ η πρώτη καταβολή, κάλεσμα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις Τετ α τετ Μητσοτάκη – Μεϊμαράκη στις Βρυξέλλες: Τι συζήτησαν Α. Τσίπρας: Με τη Δεξιά είμαστε ασύμβατες ευθείες
Thefaq.gr

ΕΛΑΣ: Τρεις προτάσεις για την ακρίβεια με μείωση ΦΠΑ, ψηφιακό έλεγχο τιμών και περιορισμό των κερδών

Η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη παρουσιάζει τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, δίνοντας έμφαση στη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων, στον έλεγχο των τιμών και στον περιορισμό των υπερβολικών κερδών στην αγορά.

Όπως αναφέρει ο Τομέας Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας του κόμματος, η τελική τιμή ενός προϊόντος διαμορφώνεται μέσα από διαδοχικά στάδια, από την παραγωγή και τη μεταφορά έως την πώλησή του στον καταναλωτή. Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με τον Αργύρη Μπεντενιώτη, η αντιμετώπιση των ανατιμήσεων απαιτεί παρεμβάσεις σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα, με έμφαση στη φορολογία, στη διαφάνεια των συναλλαγών και στα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων.
Μεταξύ των βασικών προτάσεων της ΕΛΑΣ περιλαμβάνεται η μείωση του ΦΠΑ στο 6% για τα είδη πρώτης ανάγκης, προκειμένου να περιοριστεί η επιβάρυνση των νοικοκυριών και να μειωθεί το κόστος αγοράς βασικών αγαθών.
Παράλληλα, προτείνεται η δημιουργία ενός Ψηφιακού Παρατηρητηρίου Τιμών, το οποίο θα καταγράφει την πορεία των προϊόντων σε όλα τα στάδια της διακίνησής τους. Μέσω αυτού του μηχανισμού, θα μπορεί να εντοπίζεται σε ποιο σημείο της διαδρομής από την παραγωγή έως το τελικό σημείο πώλησης προκύπτουν αυξήσεις, ενισχύοντας τη δυνατότητα ελέγχου και ενημέρωσης των καταναλωτών.
Επιπλέον, η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη ζητά να θεσπιστούν παρεμβάσεις στα περιθώρια κέρδους όταν διαπιστώνεται ότι οι αυξήσεις στις τιμές δεν συνδέονται με αντίστοιχη άνοδο του κόστους παραγωγής ή μεταφοράς. Στο ίδιο πλαίσιο, υπογραμμίζει την ανάγκη ενίσχυσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τόσο σε επίπεδο διαθέσιμων πόρων όσο και ως προς τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για τη διενέργεια ελέγχων και την αντιμετώπιση στρεβλώσεων στην αγορά.
Σύμφωνα με το κόμμα, η προστασία των καταναλωτών προϋποθέτει συνδυασμό χαμηλότερης φορολογίας στα βασικά αγαθά, ουσιαστικής παρακολούθησης της διαμόρφωσης των τιμών και αποτελεσματικής παρέμβασης όπου εντοπίζονται αδικαιολόγητες επιβαρύνσεις. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του Τομέα Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας, στόχος είναι να περιοριστεί η πίεση που δέχονται τα νοικοκυριά και να διασφαλιστούν πιο διαφανείς και δίκαιοι όροι λειτουργίας στην αγορά.

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...