Τελευταία νέα
Ο Τραμπ «αδειάζει» την Κέιτι Ζακαράια «Ίσως δεν είναι για σένα αυτή η δουλειά» – «Θα συζητήσω μαζί της» Μετρόπληκτοι Κυψέλης: Ανοίγουν τα σπίτια για οριστική καταγραφή των ζημιών, οκτώ μήνες μετά την εμφάνιση των προβλημάτων Σείεται η Αλβανία: Μαζικές διαδηλώσεις, βίαιες συγκρούσεις – Στο στόχαστρο τα κυβερνητικά κτίρια [εικόνες – βίντεο] Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: «Πράσινο φως» ΥΠΠΟ για την επέκταση και αναβάθμισή του [εικόνες] ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ: Ο Πολάκης ζητά διεξαγωγή συνεδρίου και εκλογές για νέο πρόεδρο Ο Τσίπρας αποχαιρετά τον Βαρδινογιάννη: «Ωραίος, μάγκας, αυθεντικός Παναθηναϊκός» Έρευνα Deutsche Bank: Ένα αξιοπρεπές σπίτι στην Αθήνα, έχει ενοίκιο ίσο με έναν μισθό Κυριάκος Μητσοτάκης: Η συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής ΠΑΣΟΚ: Ο Τσίπρας προφανώς ποντάρει στη συλλογική αμνησία «Ωραίος και μάγκας»: Πώς αποχαιρέτησε ο Τσίπρας τον Γιώργο Βαρδινογιάννη ΕΛΑΣ: «Ο λαλίστατος Ανδρουλάκης συμμερίζεται την άποψη Αναστασίου για τη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ;» Πολάκης: «Τελευταία ευκαιρία» για τον ΣΥΡΙΖΑ – Πρόταση για εκλογές
Thepressproject.gr

Τσίπρας: Δεν περπατάει το αφήγημα της σταθερότητας έχοντας μπροστά έναν απρόβλεπτο χειμώνα – Εμείς με τη Δεξιά είμαστε ασύμβατες ευθείες

«Εμείς γεννηθήκαμε για να είμαστε ο αντίπαλος και ο εναλλακτικός πόλος απέναντι στη ΝΔ στο πολιτικό μας σύστημα» για να «ενώσουμε την προοδευτική παράταξη» και να φέρουμε μια «προοδευτική κυβέρνηση», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή της ΕΛ.Α.Σ επισημαίνοντας ότι «το αφήγημα της 3ης τετραετίας δεν περπατάει. Δεν περπατάει ούτε το αφήγημα της σταθερότητας έχοντας μπροστά έναν απρόβλεπτο χειμώνα».Κατά την ομιλία του στο κομματικό όργανο, ο επικεφαλής της ΕΛ.Α.Σ. τόνισε ότι «το αφήγημα της 3ης τετραετίας δεν περπατάει. Δεν περπατάει ούτε το αφήγημα της σταθερότητας έχοντας μπροστά έναν απρόβλεπτο χειμώνα». Άλλωστε, «ο πήχης αυτός του 25%, έτσι όπως τέθηκε από τον κ. Μητσοτάκη δείχνει και τα αληθινά όρια της δυναμικής του», είπε.
«Ήρθε η ώρα να αποδείξουμε όχι μόνο ότι υπάρχει εναλλακτικός προοδευτικός δρόμος αλλά ότι μπορεί να γίνει πράξη σε αυτές τις εκλογές και θα είναι μια δύσκολη πρόκληση. Γιατί ξεβολέψαμε πολύ κόσμο με τη δημιουργία μας πριν από 4,5 μήνες», υποστήριξε.
«Αντί να παρέμβουν στη δομή του κόστους των καυσίμων, παρεμβαίνουν στην αντλία»
Ο Αλέξης Τσίπρας ανέπτυξε το ζήτημα της ακρίβειας, λέγοντας πως «οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν ότι το 2019 οι άνθρωποι ζούσαν καλύτερα μετά από τα 8 χρόνια «ανάπτυξης» του κ. Μητσοτάκη. Ασφαλώς και ζούσαν καλύτερα. Πρόσφατα ανέφερα σε μια συνέντευξη μερικά παραδείγματα που έκαναν αίσθηση. Συνέκρινα τις τιμές στην καθημερινότητά μας το 19, όταν ήμουν πρωθυπουργός, με τις τιμές σήμερα. Η φέτα είχε 7 ευρώ, σήμερα έχει 14 (100%). Η βενζίνη 1,50, σήμερα 2.20 ευρώ (47%). Το πετρέλαιο θέρμανσης 1,10, σήμερα 2 ευρώ χωρίς την επιδότηση (+82%).Το ενοίκιο ενός διαμερίσματος 100 τμ στο Παγκράτι είχε 700 ευρώ, σήμερα 1200 (+71%). Το ηλεκτρικό ρεύμα στο ίδιο σπίτι είχε 60 ευρώ το μήνα, σήμερα 120 (+100%) και δεν είναι μόνο αυτά, από το 2019 το ελαιόλαδο έχει αυξηθεί πάνω από 100%, το μοσχάρι πάνω απο 75%, το ψωμί σχεδόν 60%, τα αυγά πάνω από 50% Αυτή είναι η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά και το κρίσιμο ερώτημα είναι ένα: Πόσο αυξήθηκαν την ίδια περίοδο οι μισθοί και οι συντάξεις. Πόση αγοραστική δύναμη έχει απομείνει στο τέλος του μήνα;»
«Φαίνεται να είναι σε στρατηγική αμηχανία. Η ΔΕΘ δεν του βγήκε, τα νέα μέτρα δεν του βγαίνουν. Δείτε για παράδειγμα τα μέτρα για τα καύσιμα, κάνουν πάλι τα ίδια. Αντί να παρέμβουν στη δομή του κόστους των καυσίμων, παρεμβαίνουν στην αντλία. Μείον 40 λεπτά συνολική έκπτωση, αλλά το πετρέλαιο θέρμανσης αναμένεται στα 1,55€/λίτρο, δηλαδή 40% ακριβότερο από την τιμή που άνοιξε πέρυσι. Επιδότηση έως 31 Οκτωβρίου, δηλαδή μέτρα για 17 ημέρες, όταν οι ανάγκες θέρμανσης διαρκούν ολόκληρο τον χειμώνα. Καμία δέσμευση για τις τιμές των επόμενων μηνών. Είναι πάλι κάτω από τον πήχη του 1,40€/λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης, που υπολόγισε η επιστημονική μελέτη που κάναμε», σημείωσε.
«Η λογική της λευκής επιταγής στις σχέσεις με τις ΗΠΑ βλάπτει τα εθνικά μας συμφέροντα»
Αναφερόμενος στην αποπομπής της Αμερικανίδας πρέσβειρας, ο πρώην πρωθυπουργός σχολίασε πως «τελικά οι Αμερικάνοι στέλνουν σε κάθε χώρα τον Πρεσβευτή που της ταιριάζει. Και δείχνουν έτσι και τη σημασία που αποδίδουν. Στην Ελλάδα επι της πρωθυπουργίας μου έστειλαν τον Πρεσβευτή τους από την Ουκρανία. Στην Ελλάδα του Μητσοτάκη, του συμμάχου που λέει ναι σε όλα, έστειλαν την κα Γκίλφοϊλ», συμπληρώνοντας ότι «η λογική της λευκής επιταγής στις σχέσεις με τις ΗΠΑ βλάπτει τα εθνικά μας συμφέροντα».
Στην συνέχεια σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει ευθύνες γιατί «δεν έχει ακόμη διαψεύσει τη περίφημη φράση της Πρέσβη μπροστά στον υπουργό ενέργειας, για τη δυνατότητα των ΗΠΑ όποτε το επιθυμούν να ρίξουν μια εκλεγμένη κυβέρνηση. Δεύτερον γιατί τόσες ημέρες που προκύπταν οι αποκαλύψεις, έλεγαν ότι δεν συνέβη τίποτα και μετά μας είπαν ότι τα δημοσιεύματα του αμερικανικού τύπου δεν λένε την αλήθεια. Σήμερα που μέχρι και ο Ντόναλντ Τραμπ αποδέχεται ότι ήταν έγκυρα τα δημοσιεύματα, η κυβέρνηση μας λέει ότι «δεν έγινε και κάτι» και ότι δεν χρειάζεται να ζητήσει εξηγήσεις από τις ΗΠΑ». Στο σημείο αυτό τόνισε πως «η χώρα δεν είναι ούτε αποικία ούτε προτεκτοράτο και πρέπει να απαιτήσουμε εξηγήσεις για την αποπομπή και τα πεπραγμένα της Γκίλφοϊλ».
«Δεν πρέπει να τσακωνόμαστε με άλλους, αλλά με τα προβλήματα των πολιτών»
Σχετικά με την πολιτική κόντρα του ΠΑΣΟΚ και της ΕΛΑ.Σ. ο πρώην πρωθυπουργός έκανε λόγο για «διαρκείς επιθέσεις που δεχόμαστε το τελευταίο διάστημα και εγώ προσωπικά από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ». «Δεν πρόκειται να απαντήσω με προσωπικούς χαρακτηρισμούς ό,τι κι αν ακούσω. Ούτε πρόκειται να επιτρέψω να μετατραπεί η πολιτική μας αντιπαράθεση σε έναν εμφύλιο στον προοδευτικό χώρο», σημείωσε.
Δεν πρέπει, συμπλήρωσε, «να τσακωνόμαστε με άλλους, αλλά να τσακωνόμαστε με τα προβλήματα των πολιτών», ενώ σε άλλο σημείο, επέκρινε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής για αντιφατικές τοποθετήσεις σε σχέση με τη Νέα Δημοκρατία.
Ο Αλέξης Τσίπρας διευκρίνισε ότι «εμείς δεν έχουμε συνεργαστεί κυβερνητικά με τη Νέα Δημοκρατία και η πολιτική μας διαδρομή απέναντι στη Δεξιά είναι απολύτως καθαρή. Όσο και αν προσπάθησαν να μας σπιλώσουν, στη μνήμη του λαού μας η διακυβέρνηση του 2015-2019 έμεινε ως “πρώτη φορά Αριστερά”», ανέφερε ακόμα.
Ακολούθως παρεμβαίνοντας στη συζήτηση των μετεκλογικών σεναρίων, ο πρόεδρος της ΕΛΑΣ σχολίασε: «Δεν πιστεύω, λοιπόν, ότι υπάρχει πολίτης σε αυτή τη χώρα που να θεωρεί πιθανό να δει εμένα στα ίδια κυβερνητικά έδρανα με τον κ. Μητσοτάκη. Κι όχι μόνο με τον Μητσοτάκη. Αλλά και με τον Πιερακάκη, τον Δένδια, τον Χατζηδάκη, τον Βενιζέλο ή τον Στουρνάρα, για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας. Εμείς με τη Δεξιά είμαστε ασύμβατες ευθείες. Μην το ταλαιπωρούμε άλλο. Αλλοι όμως πρέπει να ξαναδούν τις ευθείες και τις τεθλασμένες τους γραμμές».
Τέλος, κάλεσε τα μέλη και στελέχη της ΕΛΑΣ: «Πάμε λοιπόν, να δημιουργήσουμε το ρεύμα της νίκης».

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...