Στη γερή υποστήριξη της Ελλάδας προς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο αναφέρθηκε ο Γιώργος Γεραπετρίτης κατά τη διάρκεια επίκαιρης ερώτησης της επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού ομολόγου του, Μάρκο Ρούμπιο, στην Αθήνα, η επιβολή κυρώσεων στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δεν αποτέλεσε θέμα που συζητήθηκε και πρόσθεσε ότι «δεν ετέθη ούτε ακροθιγώς».
Σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη, μετά τις δηλώσεις σχετικά με την επιβολή κυρώσεων, υπήρξε συντονισμός μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, και εκδόθηκε ανακοίνωση από την Κάγια Κάλλας, στην οποία τονίζεται η «βαθιά απογοήτευση για την ανακοίνωση των ΗΠΑ σχετικά με την επιβολή κυρώσεων στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο» και επισημαίνεται ότι «οι ΗΠΑ καλούνται να την πάρουν πίσω».
Επιπλέον, δήλωσε ότι στα συμπεράσματα που αναμένονται σύντομα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα υπάρχει ρητή αναφορά κατά οποιασδήποτε απειλής κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
«Η Ελλάδα τάσσεται αναφανδόν υπέρ της διεθνούς δικαιοταξίας και έχει ήδη εκφράσει τη σαφή θέση της μέσω διεθνών οργανισμών. Στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα περιλαμβάνονται συγκεκριμένες αναφορές για το ζήτημα, όπου θα εκφράζεται η βαθιά λύπη για τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, και θα καλούνται οι ΗΠΑ να επαναξιολογήσουν τη στάση τους», τόνισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.
«Η Ελλάδα τάσσεται καθ’ ολοκληρία υπέρ του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς δικαιοταξίας. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, διότι, όπως είναι γνωστό, το διεθνές δίκαιο είτε εφαρμόζεται συνολικά είτε δεν είναι διεθνές δίκαιο», σημείωσε.
Νωρίτερα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου ζήτησε από την κυβέρνηση να φέρει το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με τον Γιώργο Γεραπετρίτη να επισημαίνει ότι η ελληνική πλευρά έχει πρόθυμα αναφερθεί στο ανώτατο όργανο σχετικά με ζητήματα που αφορούν διεθνή δικαστήρια.
«Φεύγοντας από την Ελλάδα, ο Ρούμπιο επιτέθηκε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα το διαλύσουν κομμάτι κομμάτι και θα το καταστήσουν ανάπηρο. Συζητήσατε αυτές τις αναγγελίες μαζί με τον Ρούμπιο; Τι θα κάνει η κυβέρνηση για να αποκρούσει αυτή την επίθεση στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο;», ρώτησε η κυρία Κωνσταντοπούλου.
The post Γεραπετρίτης: Αμέριστη στήριξη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο appeared first on The Indicator.
Διαβάστε περισσότερα
Indicator.gr
