Τελευταία νέα
Η Ευρώπη «βράζει»: Χιλιάδες στους δρόμους για στεγαστική κρίση, ακρίβεια, ανισότητες – Οργή και συγκρούσεις [εικόνες – βίντεο] Νέα πυρά Σαμαρά κατά της κυβέρνησης: «Νεοφιλελεύθερη η κυβέρνηση – Εγώ επιλέγω τον κοινωνικό φιλελευθερισμό» ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρωθυπουργός που λέει στον πολίτη «βγάλτα πέρα μόνος σου» Ξενοφών Κοντιάδης: Τορπίλη κατά του Αδωνι Γεωργιάδη Ινστιτούτο για τη Σοσιαλδημοκρατία: Οικονομία με έλλειμμα παραγωγικότητας Μια ανάσα από το ΠΑΣΟΚ η Μυρτώ Κοροβέση: Παρούσα στην ομιλία Ανδρουλάκη στο Αιγάλεω Ο Αλέξης Τσίπρας εξορμά στη Θεσσαλία Γιώργος Μαζωνάκης: Συγκίνηση, λουλούδια και «Ανήκω σε μένα» στο 40ημερο μνημόσυνο [εικόνες – βίντεο] ΠΑΣΟΚ – 45 χρόνια από την 1η νίκη: Live η ομιλία Ανδρουλάκη Live η ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη στο Αιγάλεω ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρωθυπουργός που λέει στον πολίτη ”βγάλτα πέρα μόνος σου” Στο ΠΑΣΟΚ η Μυρτώ Κοροβέση: Παρούσα στην ομιλία Ανδρουλάκη στο Αιγάλεω
Newsit.gr

Το τελεσίγραφο του ΣΥΡΙΖΑ έληξε, η έξοδος προς την ΕΛΑΣ μόλις αρχίζει

Το μεσημέρι της 14ης Οκτωβρίου πέρασε χωρίς τον θόρυβο που θα προκαλούσε μια παραίτηση από τη βουλευτική έδρα. Κανείς από τους αποδέκτες του μηνύματος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε πίσω.

Το τελεσίγραφο έληξε και οι έδρες έμειναν στη θέση τους παρότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είχε επιχειρήσει, μέσω διαρροών, να πιέσει τους ανεξάρτητους βουλευτές που προέρχονται από το κόμμα να επιστρέψουν τις έδρες τους. Η προθεσμία είχε οριστεί για τις δώδεκα το μεσημέρι. Όταν έφτασε η ώρα, όμως, δεν υπήρξε ούτε μία παραίτηση. Η κίνηση δεν απέδωσε το πολιτικό αποτέλεσμα που επιδίωκε η Κουμουνδούρου και, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, δεν άλλαξε τους συσχετισμούς στη Βουλή.

Η απάντηση δεν άργησε να πάρει δημόσιο χαρακτήρα. Λίγες ώρες μετά τη λήξη της προθεσμίας, ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με παλαιότερες δηλώσεις βουλευτών που σήμερα είναι ανεξάρτητοι. Στις δηλώσεις εκείνες υποστήριζαν πως η έδρα ανήκει στο κόμμα με το οποίο εκλέχθηκαν και δεν αποτελεί προσωπικό λάφυρο. Η επιλογή του βίντεο έφερε ξανά στο προσκήνιο τις θέσεις που είχαν διατυπώσει οι ίδιοι οι βουλευτές σε προηγούμενη φάση της πολιτικής τους διαδρομής.

Το μήνυμα της Κουμουνδούρου ήταν σαφές με την συζήτηση να μην αφορά μόνο τους αριθμούς της κοινοβουλευτικής δύναμης, αλλά και την πολιτική και ηθική διάσταση της έδρας. Η Ρένα Δούρου μίλησε με ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, κατηγορώντας τους πρώην συντρόφους της ότι κρατούν τις έδρες σαν «προικιά» και ότι με τη στάση τους τροφοδοτούν την απαξίωση της πολιτικής. Από την πλευρά του, ο Νίκος Παππάς απευθύνθηκε στον Αλέξη Τσίπρα, ζητώντας να αποσαφηνίσει αν θεωρεί αποδεκτό οι ανεξάρτητοι βουλευτές να διατηρήσουν τις έδρες τους για μήνες πριν ενταχθούν στο νέο κόμμα.

Η συζήτηση για την παράδοση των εδρών συνδέεται με το πότε και με ποιους όρους θα γίνει η επόμενη πολιτική κίνηση προς την ΕΛ.Α.Σ. Προς το παρόν, οι περισσότεροι δεν δείχνουν να βιάζονται. Τέσσερις, ωστόσο, φαίνεται να προετοιμάζουν το επόμενο βήμα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Μίλτος Ζαμπάρας, ο Χάρης Μαμουλάκης, ο Διονύσης Καλαματιανός και ο Γιώργος Ψυχογιός δρομολογούν την παράδοση της έδρας τους και τη σύμπραξη με την ΕΛ.Α.Σ. ανάμεσα στα τέλη Οκτωβρίου και τις αρχές Νοεμβρίου.

Αν επιβεβαιωθεί αυτός ο σχεδιασμός, η απάντηση στο τελεσίγραφο δεν θα δοθεί συλλογικά ούτε θα έρθει μέσα από μια μαζική κίνηση. Θα φανεί σταδιακά, με τέσσερις αποφάσεις που θα μεταφέρουν την αντιπαράθεση από τη δημόσια πίεση στις συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές. Για την Κουμουνδούρου, η προθεσμία έληξε χωρίς αποτέλεσμα. Για τους ανεξάρτητους, το ερώτημα παραμένει ανοιχτό, Ποιοι θα κάνουν το βήμα, πότε και με ποιο κόστος.
To άρθρο Το τελεσίγραφο του ΣΥΡΙΖΑ έληξε, η έξοδος προς την ΕΛΑΣ μόλις αρχίζει δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε επίσης...