Η γερμανική κοινή γνώμη παρακολουθεί με ενδιαφέρον και αγωνία τις κινητοποιήσεις στη Γαλλία, με την πολιτική ηγεσία να προτιμά να αναφέρεται στην καταδίκη των βίαιων επεισοδίων και όχι στην ουσία της διαμαρτυρίας. Για τη γερμανική κυβέρνηση υπερισχύει ο φόβος από τις οικονομικές αναταράξεις που θα μπορούσε να προκαλέσει μια παρέκκλιση των Γάλλων συναδέλφων από το πρόγραμμα περικοπών. Οι ανησυχίες μεγάλωσαν βλέποντας τις «σπίθες» της διαμαρτυρίας να προκαλούν αναφλέξεις και σε γειτονικές χώρες, όπως η Ιταλία και το Βέλγιο.
Πάντως υπάρχουν και στη Γερμανία ενδείξεις που ανησυχούν το σύστημα, καθώς κάποιες πρώτες συγκεντρώσεις αλληλεγγύης έχουν γίνει σε σχολεία, όπως αυτό στη συνοικία Σένεμπεργκ στο Βερολίνο, με τη συμμετοχή περίπου 300 μαθητών το Σάββατο το απόγευμα. Σε εγρήγορση βρίσκεται και η πρωτοβουλία «Μαθητική Απεργία κατά της Υποχρεωτικής Στράτευσης», που συνδέει το συγκεκριμένο αίτημα με την ανάγκη να διοχετευθούν περισσότερα χρήματα για τα σχολεία και όχι για τον στρατό.
Το προηγούμενο διάστημα μαθητές έχουν πραγματοποιήσει ξαφνικούς αποκλεισμούς στις εισόδους μεγάλων σχολικών συγκροτημάτων της πόλης, στο κέντρο του Βερολίνου (Μίτε), αλλά και στο Κρόιτσμπεργκ και το Φρίντριχσχαϊν. Εχουν επίσης πραγματοποιηθεί συγκεντρώσεις εναντίον μιας ενδεχόμενης επαναφοράς του μέτρου της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, που είναι υπό μελέτη από την κυβέρνηση Μερτς.
Υπόγειες ανησυχίες
Επίσημες τοποθετήσεις από κυβερνητικά χείλια για τα τελευταία γεγονότα δεν υπάρχουν. Γερμανοί διπλωμάτες παραδέχονται σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις στις Βρυξέλλες ότι η πολιτική εξασθένηση του Μακρόν και οι εγχώριες πιέσεις που δέχεται ο Μερτς δυσκολεύουν την προώθηση κάποιων φιλόδοξων κοινών πρότζεκτ που θα μπορούσαν να ωφελήσουν και τους δύο. Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε., όπου ο Μερτς έχει υιοθετήσει μια εξαιρετικά σκληρή «φειδωλή» στάση, υπάρχει πλέον προβληματισμός στο εσωτερικό της Γερμανίας για το ενδεχόμενο η εμμονή σε ακραίες περικοπές δαπανών να οδηγήσει σε μια ευρύτερη αποσταθεροποίηση κοινωνικά και πολιτικά. «Με μια Γαλλία στο χάος όλα γίνονται πιο δύσκολα και για τη Γερμανία» είναι η κυρίαρχη άποψη. Το σίγουρο είναι πάντως ότι δεν υπάρχουν πλέον σοβαρές προσδοκίες από το υπόλοιπο της θητείας του Γάλλου προέδρου.
Η θεωρία των δύο άκρων
Ανησυχία υπάρχει φυσικά και για τις εκλογικές συνέπειες ενόψει των προεδρικών του 2027 και από το ενδεχόμενο η έκρυθμη κατάσταση στη Γαλλία να ωφελήσει τόσο την Ανυπόταχτη Γαλλία του Μελανσόν όσο και την Ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν, επιτείνοντας φαινόμενα ακυβερνησίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το Σάββατο, αν και μιλούσε σε «προστατευμένο» περιβάλλον, στο συνέδριο της Νεολαίας των Χριστιανοδημοκρατών στη Βόνη, ο καγκελάριος Μερτς, σχεδόν εξοργισμένος, επανέφερε τη «θεωρία των δύο άκρων» βάζοντας στο ίδιο καλάθι τη γερμανική Αριστερά με την Εναλλακτική για τη Γερμανία (αν και το όνομα της τελευταίας προτίμησε να μην το πει).
Προειδοποίησε Πράσινους και Σοσιαλδημοκράτες να μην τολμήσουν να στηρίξουν μια κυβέρνηση του κρατιδίου του Βερολίνου υπό την επικεφαλής της Die Linke. Πάντως είχε ήδη προηγηθεί η ανακοίνωση των τριών κομμάτων για μια καταρχάς συμφωνία-πλαίσιο, πάνω στην οποία θα μπορέσουν να αρχίσουν τον Νοέμβριο ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για το κυβερνητικό πρόγραμμα ενός τρικομματικού συνασπισμού.
Διαβάστε περισσότερα
Efsyn.gr
