Τα «πυρά» της αντιπολίτευσης συγκέντρωσε και η χθεσινή κυριακάτικη ανασκόπηση του πρωθυπουργού, με τα κόμματα να συγκλίνουν στην παρατήρηση πως πρόκειται για ωραιοποίηση της κατάστασης στη χώρα.
Για «εικονική πραγματικότητα» κάνει λόγο η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη, σχολιάζοντας ότι «πίσω από τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς, η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν 3 εκατομμύρια νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις αποδομεί πλήρως το κυβερνητικό αφήγημα». Ο Τομέας Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ΕΛΑΣ αναφέρει πως «ο κ. Μητσοτάκης διαφημίζει τις κρατικές επιδοτήσεις στα καύσιμα, αποσιωπώντας επιμελώς ότι έχουν ημερομηνία λήξης τις 31 Οκτωβρίου» καθώς και ότι «κρύβει ότι στην αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων, τα διυλιστήρια των 1,3 δισ. ευρώ έκτακτων υπερκερδών προσφέρουν ακριβώς 0 λεπτά έκπτωση, με το κράτος να πληρώνει 100% την επιδότηση από τους φόρους των ίδιων των καταναλωτών!». Επίσης καταγγέλλει «εγκληματική ολιγωρία» και πολυετή καθυστέρηση στις υποδομές αποθήκευσης ενέργειας και κάνει λόγο για «ηλεκτροσόκ» στα πράσινα τιμολόγια.
Για «κυριακάτικη ανάρτηση εικονικής πραγματικότητας» κάνει λόγο και το ΠΑΣΟΚ, με τον Κώστα Τσουκαλά να χαρακτηρίζει «ακάλυπτες επιταγές» τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι παρουσιάζει την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον ίδιο «από θεατές των εξελίξεων στην Ε.Ε. ως καταλύτες στις ευρωπαϊκές αποφάσεις, ενώ όλοι γνωρίζουν πως λαμβάνουν μέτρα πάντα την τελευταία στιγμή μετά την πίεση του ΠΑΣΟΚ και αφού έχουν κινητοποιηθεί οι υπόλοιπες χώρες». Μεταξύ άλλων ο Κ. Τσουκαλάς κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι παρουσιάζει τη χώρα ως παράδειγμα επιτυχίας στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, «όταν αυτή μέσω της αύξησης των τιμών σε ρεύμα, φυσικό αέριο, πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, βενζίνη και υγραέριο κοστίζει σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις κάθε μήνα 450 εκατομμύρια, αφού αφαιρέσουμε όσα καλύπτει το κράτος και τα διυλιστήρια».
«Παγώνουν τα σπίτια»
Με αναφορά στις κινητοποιήσεις στην Ευρώπη το ΚΚΕ σημειώνει πως εκείνο που στιγμάτισε τη σύνοδο κορυφής αλλά δεν αναφέρεται στην ανάρτηση Μητσοτάκη είναι «οι μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις λαού και νεολαίας στη Γαλλία, στην Ισπανία, στο Βέλγιο, στην Ιταλία και αλλού, όπου στο στόχαστρο μπαίνει η πολιτική του κέρδους και της πολεμικής προετοιμασίας, στον βωμό των οποίων όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως και η ελληνική, θυσιάζουν τις λαϊκές ανάγκες». Σχολιάζει ακόμα ότι «και στην Ελλάδα με την “ισχυρή φωνή στην Ευρώπη”, όπως αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης, τα σπίτια του λαού έχουν αρχίσει να παγώνουν από τα μέσα Οκτώβρη, την ώρα που οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, όπως τα διυλιστήρια, βλέπουν τα κέρδη τους να τετραπλασιάζονται».
«Ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι ο πρωθυπουργός που λέει στον πολίτη “βγάλτα πέρα μόνος σου”» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μεταξύ άλλων σημειώνει δηκτικά πως «γύρισε με άδεια χέρια από τη σύνοδο κορυφής, αλλά προσπαθεί να πείσει (ποιον άραγε;) ότι η Ε.Ε. “θα συζητήσει μέτρα για την ενεργειακή κρίση χάρη στη δική του παρέμβαση”». Τον εγκαλεί επίσης πως δεν εξηγεί γιατί δεν μειώνει τον ΕΦΚ και «γιατί δεν χτυπάει την ακρίβεια στην πηγή, δηλαδή στα διυλιστήρια, επιβάλλοντας πλαφόν στο περιθώριο διύλισης και έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη όπως επανειλημμένα έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.».
Διαβάστε περισσότερα
Efsyn.gr
