Τη μείωση των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων στη Γάζα ανακοίνωσε το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) του ΟΗΕ, με 500.000 Παλαιστίνιους να μένουν χωρίς βοήθεια από τον Οργανισμό.
Ο λόγος που επικαλέστηκαν είναι η έλλειψη πόρων, καλώντας παράλληλα τον κόσμο να κρατήσει το βλέμμα του στο κατεστραμμένο παλαιστινιακό έδαφος.
Λόγω «έλλειψης χρηματοδότησης (…), μισό εκατομμύριο άνθρωποι θα χάσουν την πρόσβαση σε (σ.σ.: επισιτιστική) βοήθεια», επισήμανε η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε, διευκρινίζοντας ότι πλέον θα χορηγεί κάθε μήνα βοήθεια σε 1,1 εκατομμύριο και όχι σε 1,6 εκατομμύριο ανθρώπους, όπως έκανε μέχρι τώρα.
«Είναι επιλογές που πρέπει να κάνουμε για να εγγυηθούμε ότι οι πόροι μας (…) θα διαρκέσουν όσο το δυνατόν περισσότερο», εξήγησε στο AFP ο Σον Χιουζ, διευθυντής του WFP στα παλαιστινιακά εδάφη, προσθέτοντας ότι δεν είναι τώρα ώρα να «αποστρέψουμε το βλέμμα μας από αυτό που συμβαίνει στη Γάζα».
Να σημειωθεί ότι οι μερίδες τροφίμων έχουν μειωθεί στο μισό, η χρηματική βοήθεια έχει περικοπεί για 75.000 οικογένειες, ενώ ο αριθμός των καθημερινών ζεστών γευμάτων για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να μαγειρέψουν έχει πέσει από 250.000 σε 150.000.
Μάλιστα, ορισμένες οικογένειες σε δυσπρόσιτες περιοχές λαμβάνουν πλέον ζεστό γεύμα μόνο κάθε δεύτερη μέρα.
Σύμφωνα με το WFP, περίπου 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι -δηλαδή τα δύο τρίτα του πληθυσμού της Γάζας- αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια, όσο περίπου 200.000 άτομα βρίσκονται σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης.
«Αυτές οι περικοπές έρχονται ακριβώς τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε τον τέταρτο χειμώνα. Ξέρετε, έχω ζήσει τους χειμώνες εδώ· είναι πραγματικά σκληροί», δήλωσε στο Reuters από τη Γάζα ο Carl Skau, Εκτελεστικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP).
Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) ανέφερε ότι χρειάζεται επειγόντως 450 εκατομμύρια δολάρια κατά τους επόμενους έξι μήνες, προκειμένου να διατηρήσει κρίσιμες επιχειρήσεις στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη, η οποία τελεί υπό ισραηλινή κατοχή.
Διαβάστε περισσότερα
Efsyn.gr
